Czy można znaleźć lepsze połączenie? Świat kina i kulinariów wzbudzają w nas ogromne emocje. Odbieramy je zmysłami, a one wpływają na nasze samopoczucie. Od listopada aż do lutego przyszłego roku w ramach projektu Films For Food Gdynia w restauracji Biały Królik będą miały miejsce 4 kolacje inspirowane filmami kulinarnymi z całego świata. Natomiast projekcje filmów odbędą się w Gdyńskim Centrum Filmowym, a towarzyszyć im będą dyskusje i spotkania ze sławnymi szefami kuchni oraz przedstawicielami branży. 4 listopada cykl zainauguruje holenderski dokument „Głód mięsa”.Films For Food Gdynia to projekt powstały z inicjatywy Marcina Popielarza, szefa kuchni renomowanej gdyńskiej restauracji Biały Królik, finalisty międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef. Ten do współpracy zaprosił Kubę Gutka z Films For Food - dotychczasowego organizatora pokazów kina kulinarnego oraz Cristiana Gadau z The Best Chef – medium, które za cel stawia sobie przybliżenie szerszemu gronu sylwetek najlepszych szefów kuchni. Wspólnie zaplanowali 4 wydarzenia łączące świat kina i kulinariów. Każda projekcja poprzedzona zostanie wprowadzającą w temat dyskusją i koktajlem przygotowanym każdorazowo przez innego trójmiejskiego szefa kuchni. Po seansie około 70 osób uda się do restauracji „Biały Królik” na kolację na 6 rąk przygotowaną przez wybitnych szefów kuchni z Polski oraz gościa specjalnego z zagranicy – szefa kuchni restauracji z gwiazdami przewodnika Michelin.Cykl zainaugurowany zostanie 4 listopada. Widzowie obejrzą wówczas holenderski film dokumentalny „Głód mięsa” w reżyserii Marijn Frank, a wieczór kontynuować będą podczas kolacji w restauracji Biały Królik, gdzie specjalne menu przygotują Marcin Popielarz, Rafał Koziorzemski i Paolo Capuccio, włoski szef mogący poszczycić się gwiazdką Michelin. Do wyboru będą dania mięsne, jak i specjały kuchni roślinnej. W trakcie projektu trójmiejska publiczność pozna tak wybitne dokumenty jak: „Kuchnia rodziny Bras”, „Andre The Voice of Wine” oraz „Boginie jedzenia”. Wszystkie te filmy stawiają przed odbiorcami ważne, współczesne pytania i poruszają aktualne tematy, stając się przyczynkiem do rozmowy o etyce, tradycji, historii czy, ogólnie mówiąc, człowieku. Program czterech spotkań : sobota, 4 listopada 2017 – Głód mięsa – gość specjalny: Paolo Cappucio niedziela, 17 grudnia 2017 – Kuchnia braci Bras – gość specjalny: Atsushi Tanaka sobota, 20 stycznia 2018 – Andre The Voice of Wine – gość specjalny: Stefan Heilemann sobota, 17 lutego 2018 – Boginie jedzenia – gość specjalny: Annie Feolde Bilety w cenie 23 zł dostępne są w kasach Gdyńskiego Centrum Filmowego i na stronie internetowej kina. Kolacja płatna oddzielnie - kontakt: restauracja@bialy-krolik.pl, 58 351 03 30. Galeria zdjęć Pobierz galerię Gdynia Culinary Cinema // fot.facebook.com Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 30.10.2017 08:31 Autor: Marta Jaszczerska-Zawadzka (m.jaszczerska@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 30.10.2017 08:36 Zmodyfikował: Dorota Nelke