Szef kuchni z gdyńskiej restauracji Biały Królik wygrał półfinał międzynarodowego konkursu dla młodych talentów sztuki kulinarnej S.Pellegrino Young Chef. W czerwcu przyszłego roku o najwyższe laury będzie walczył podczas wielkiego finału, który odbędzie się w Mediolanie. W półfinale konkursu, który odbył się 18 października w Warszawie, Marcin Popielarz przygotował wędzonego halibuta w stylu rybackim podawanego z chrzanem, ogórkiem oraz sosem z kalarepy i koperku. Uczestników oceniało pięcioosobowe jury, w którym zasiadł m.in. Wojciech Modest Amaro, kucharz i restaurator, którego restauracja Atelier Amaro jako pierwsza w Polsce otrzymała gwiazdkę Michelin.Zwycięzcy regionalnych półfinałów będą rywalizować o pierwsze miejsce podczas wielkiego finału konkursu w Mediolanie w czerwcu 2018 roku.S.Pellegrino Young Chef to jeden z bardziej prestiżowych międzynarodowych konkursów kulinarnych, który wspiera rozwój młodych szefów kuchni i promuje ich talent na całym świecie. Składa się z kilku etapów. Rozpoczyna się złożeniem aplikacji przez szefa kuchni wraz z opisem stworzonego przez niego dania. Następnie członkowie jury, w skład którego wchodzą przedstawiciele prestiżowej włoskiej szkoły kulinarnej ALMA, wybierają ok. 200 najciekawszych zgłoszeń. Potem uczestników czekał kolejny etap, czyli regionalne półfinały, które odbywają się w 21 lokalizacjach na całym świecie. W tym roku, wśród dziesięciu młodych szefów kuchni z Europy Wschodniej, znalazło się aż dwóch pracujących w gdyńskich restuaracjach. W sumie w tegorocznej edycji konkursu zmaga się 209 adeptów sztuki kulinarnej. Jednym z nich jest Marcin Popielarz, szef kuchni restauracji Biały Królik. Zdobycie tytułu S.Pellegrino Young Chef to okazja do zyskania międzynarodowego rozgłosu, a także uczestnictwa w wielu corocznych imprezach tej marki na świecie. Jednym słowem wielki prestiż, uznanie i spełnienie marzeń młodych, kulinarnych artystów.fot. materiały prasowe Galeria zdjęć Pobierz galerię Marcin Popielarz w finale międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef // mat.prasowe Pobierz zdjęcie Marcin Popielarz w finale międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef // mat.prasowe Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 19.10.2017 12:30 Autor: Marta Jaszczerska-Zawadzka (m.jaszczerska@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 20.10.2017 13:28 Zmodyfikował: Marta Jaszczerska