Jan Kilański z nowej gdyńskiej restauracji Neon spróbuje swoich sił w kulinarnym show Polsatu dla młodych, zdolnych szefów kuchni. Pierwszy odcinek już 7 marca.26-letni szef kuchni w gdyńskim Neonie, niegdyś Głównej Osobowej, fachu uczył się w warszawskich lokalach, takich jak Conncept, a także w hiszpańskich restauracjach – dwugwiazdkowej Santceloni w Madrycie i jednogwiazdkowej Dos Cielos w Barcelonie. Ma też doświadczenie cukiernicze zdobyte w tradycyjnej cukierni katalońskiej na Costa Brava. W zeszłym roku znalazł się w półfinale międzynarodowego konkursu dla młodych talentów sztuki kulinarnej S.Pellegrino Young Chef. Teraz pojawi się w siódmej edycji popularnego kulinarnego show Polsatu Top Chef. – Do programu trafiłem trochę z przypadku. Pojechałem na casting i dostałem się do ostatecznej czternastki uczestników. Jest to dla mnie kolejny w życiu konkurs – kolejna próba, tak zawodowa jak i osobista. Plany mam proste. Chcę dobrze gotować, postarać się wygrać program, podróżować i dawać ludziom od siebie to, co najlepsze. Marzę, by wprowadzać na lokalny rynek nowe, świeże, ciekawe podejście do jedzenia, gotowania, życia i pracy w gastronomii – mówi nam Jan Kilański. Jan Kilański był dotąd szefem kuchni gdyńskiej restauracji Główna Osobowa. Emisja programu pokryje się z otwarciem nowego kulinarnego punktu na mapie naszego miasta – Neonu, które powstaje w tej samej lokalizacji. Wielkie otwarcie już w kwietniu. – Będzie to niezobowiązujące miejsce, opierające się na streetowych klasykach Azji z delikatnym twistem polskiej kuchni. Kuchnia będzie otwarta, będzie można przy niej usiąść, pogadać ze mną i kucharzami. Bo współdzielenie to dla mnie jeden z ważniejszych elementów gotowania – zdradza Jan Kilański.Top Chef to jeden z najstarszych i najsłynniejszych kulinarnych programów na świecie. Polska edycja show emitowana jest w telewizji Polsat. Biorą w nim udział wybitni młodzi kucharze z luksusowych hoteli, jak i małych regionalnych karczm, którzy swoimi umiejętnościami i talentem mogą zrewolucjonizować gastronomiczny rynek w Polsce. Uczestników ocenia jury, w składzie: Wojciech Modest Amaro, Ewa Wachowicz, Maciej Nowak oraz nowy w tym gronie – Robert Sowa. Każdy odcinek to seria skomplikowanych konkurencji. Nagrodą główną jest prestiżowy tytuł Top Chef i 100 tysięcy złotych.Zmagania gdyńskiego szefa kuchni będzie można oglądać w każdą środę o godz. 21.25. Pierwszy odcinek już 7 marca. Galeria zdjęć Pobierz galerię Szef kuchni z gdyńskiej restauracji w 7. edycji Top Chef // fot. facebook.com/TopChefPolska/ Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 06.03.2018 16:00 Autor: Marta Jaszczerska-Zawadzka (m.jaszczerska@gdynia.pl)