Dwóch gdyńskich szefów kuchni zostało półfinalistami międzynarodowego konkursu dla młodych talentów sztuki kulinarnej S.Pellegrino Young Chef. Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik oraz Jan Kilański z Głównej Osobowej już 18 października w Warszawie będą walczyć o wejście do wielkiego finału.S.Pellegrino Young Chef to jeden z bardziej prestiżowych międzynarodowych konkursów kulinarnych, który wspiera rozwój młodych szefów kuchni i promuje ich talent na całym świecie. Konkurs składa się z kilku etapów. Rozpoczyna się złożeniem aplikacji przez szefa kuchni wraz z opisem stworzonego przez niego dania. Następnie członkowie jury, w skład którego wchodzą przedstawiciele prestiżowej włoskiej szkoły kulinarnej ALMA, wybierają ok. 200 najciekawszych zgłoszeń. Potem uczestników czeka kolejny etap, czyli regionalne półfinały, które odbywają się w 21 lokalizacjach na całym świecie. W tym roku, wśród dziesięciu młodych szefów kuchni z Europy Wschodniej, znalazło się aż dwóch pracujących w gdyńskich restuaracjach! To Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik oraz Jan Kilański z Głównej Osobowej. W sumie w konkursie zmagać się będzie 209 adeptów sztuki kulinarnej. Obaj szefowie kuchni inspirują się kuchnią kaszubską oraz regionalnymi produktami.Jan Kilański na potrzeby konkursu przyrządził polskiego zająca w żurawinowym sosie hoisin i kokosowej glazurze podawanego z suszonym śledziem w sosie z hibiskusa, emulsją z buraka i trawy żubrowej oraz ziemniakiem pieczonym w gęsim tłuszczu. Natomiast Marcin Popielarz przygotował śledzia marynowanego w stylu rybackim podawanego z chrzanem, ogórkiem oraz sosem z kalarepy i koperku. Z racji niedostępności świeżego śledzia w październiku - za zgodą organizatorów konkursów - w półfinale przygotuje halibuta. Podczas półfinału Polskę będzie reprezentować jeszcze dwóch szefów kuchni: Miłosz Grabowski z Krakowa oraz Łukasz Wącirz z Poznania. Uczestników oceniać będzie pięcioosobowe jury, w którym zasiądzie m.in. Wojciech Modest Amaro, kucharz i restaurator, którego restauracja Atelier Amaro jako pierwsza w Polsce otrzymała gwiazdkę Michelin. Zwycięzcy regionalnych półfinałów będą rywalizować o pierwsze miejsce podczas wielkiego finału w Mediolanie w czerwcu 2018 roku. Zdobycie tytułu S.Pellegrino Young Chef to okazja do zyskania międzynarodowego rozgłosu, a także uczestnictwa w wielu corocznych imprezach tej marki na świecie. Jednym słowem wielki prestiż, uznanie i spełnienie marzeń młodych, kulinarnych artystów. fot.kolaż // facebook.com wideo: Patryk Zaputowicz, Marta Jaszczerska Opublikowano: 16.10.2017 15:44 Autor: Marta Jaszczerska-Zawadzka (m.jaszczerska@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 19.10.2017 12:52 Zmodyfikował: Marta Jaszczerska