PKO Gdynia Półmaraton 2025 – zmiany w organizacji ruchu
Wydarzenia inne

Wykład "Kleszcze - śmiercionośni krwiopijcy czy niewinni tragarze?"

ikona - - -

ikona Wydarzenia inne

ikona Wstęp wolny

W kwietniu, na początku „sezonu” wypraw do lasu, Centrum Nauki EXPERYMENT zaprosił naukowca z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – dr inż. Annę Wierzbicką do podjęcia tematu, który wzbudza w nas strach. Czy rzeczywiście uzasadniony? Na to pytanie odpowie naukowiec podczas spotkania „Kleszcze - śmiercionośni krwiopijcy czy niewinni tragarze?”.

Wiosną budzi się do życia wiele owadów i pajęczaków, które żywią się ludzką krwią. W ostatnich latach to jednak kleszcze wywołują najwięcej strachu wśród Polaków, co często skutkuje unikaniem kontaktu z przyrodą. Te niewielkie pajęczaki wyspecjalizowały się w żerowaniu na prawie wszystkich grupach kręgowców. Atakują nas w sposób zupełnie nieodczuwalny, a zmiany klimatyczne sprawiają, że jest ich coraz więcej.  

Jak możemy się bronić przed kleszczami? Jak unikać spotkania z nimi? Czy powinniśmy  się bać? A może  problem jest wyolbrzymiany? W trakcie wykładu goście poznają między innymi najczęstsze miejsca występowania kleszczy, sposoby na usunięcie tych małych pasożytów, a także symptomy chorób odkleszczowych, na które warto się uwrażliwić.

Po wykładzie będzie okazja do bliższego przyjrzenia się kleszczom - pod mikroskopem porównamy poszczególne stadia rozwoju kleszczy, samice z samcami oraz porównamy wielkość nie nassanej i nassanej samicy. 

dr inż. Anna Wierzbicka – od 2005 roku pracuje na Wydziale Leśnym Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Finalistka konkursu FameLab Poland 2016 na najbardziej wygadanych naukowców w Polsce. Popularyzuje naukę i wiedzę prozdrowotną – współorganizuje konferencje, festyny, prelekcje. Od 2012 roku bada ekologię kleszczy. Obecnie zaangażowana jest  w badania dotyczące wykorzystania zwierząt leśnych przez kleszcze oraz obecności chorób groźnych dla człowieka w ciałach zwierząt takich jak sarny, jenoty czy lisy. Niezastąpiona profesjonalistka w każdym calu. Prywatnie mistrzyni kulinarna.

Czas wykładu: 45 minut.
Wstęp wolny. Liczba miejsc ograniczona.

ikona