Choć ziemniak w Polsce jest niemalże narodowym warzywem, to przywędrował on do Europy dopiero w połowie XVI wieku. Aby lepiej poznać kartoflaną historię, podczas WARSZTATÓW RODZINNYCH zabierzemy Was w podróż w czasie i przestrzeni. Wspólnie odkryjemy niezwykłe dzieje ziemniaka, które doprowadziły do podbicia przez niego całego kulinarnego świata. Wykonamy też chemiczne doświadczenia, w których popularne pyry odegrają główną rolę. Zapraszamy w naukową, pełną skrobi podróż przez świat kartofla! Do zobaczenia 5-6 października! Placki, frytki, kiszka, babka, puree, kluski – kulinarne zastosowanie ziemniaka są niemal nieskończone! Jednakże w Experymencie na te warzywa spojrzymy przede wszystkim ze strony naukowej – eksperymentując i doświadczając! Czego możecie się spodziewać na warsztatach?W naszym kartoflanym laboratorium m.in. poznacie historię globalnej ziemniaczanej ekspansji skonstruujecie baterię z ziemniaka stworzycie ciecz nienewtonowską, używając, a jakże, mąki ziemniaczanej zbudujecie mini-wulkan… sami wiecie, z czego Szczegóły wydarzenia oraz bilety znajdziecie na stronie Centrum Nauki Experyment. wiek 6+termin 05-06.10.2024, godz. 11:00, 13:00, 15:00czas ok. 60 minutbilety 20 zł za osobę wstęp na warsztaty | 35 zł za osobę wstęp na warsztaty i wystawy CNE Opublikowano: 25.09.2024 14:00 Autor: Magdalena Jaworska (m.jaworska@experyment.gdynia.pl) Zmodyfikowano: 02.10.2024 12:05 Zmodyfikował: Paweł Jałoszewski