Wszystkich miłośników roślinnej kuchni i tych jeszcze nie przekonanych Muzeum Miasta Gdyni zaprasza na fascynującą podróż przez krainę kiszenia i fermentacji. Uczestnicy będą mieć okazję do degustacji eksperymentów kulinarnych prowadzących, takich jak: kombucha, zakwas z selera, kiszony kalafior i rzodkiewki.Wzmacniające odporność kiszonki pomagają przygotować się na nadejście zimy. Poprawiają przemianę materii, urozmaicają florę bakteryjną jelit, są dobrym źródłem witamin C, E, A, K. Kiszonki to najlepszy łatwo dostępny probiotyk. Na warsztatach w Muzeum Miasta Gdyni przygotowywane będą kiszonki z sezonowych warzyw i owoców. Poznamy różne sposoby fermentacji, właściwości zakwasów i octów oraz zasady ich spożywania. Dowiemy się jak przygotować ocet jabłkowy i do czego go stosować. Opublikowano: 23.11.2018 15:29 Autor: Dorota Nelke (dorota.nelke@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 23.11.2018 15:50 Zmodyfikował: Dorota Nelke