Podczas tegorocznego Święta Hal Targowych będziemy na nowo odkrywać tajemnicze kiszenia i fermentu, nie tylko tego związanego z jedzeniem, ale również ze sztuką. Zdobędziemy inspiracje związane z produktami, które możemy wykorzystywać i dowolnie przetwarzać na różne sposoby. Podczas święta dowiemy się co to właściwie jest to kimchi? Dlaczego kombucha nazywana jest eliksirem młodości i jak można zrobić ją w domu oraz po co pić zakwas z buraka? Tajniki fermentacji i probiotyków zdradzą nam podczas występów kulinarnych: Atlier Smaku - Jola Słoma i Mirek Trymbulak oraz Sianko - Kasia Banaś, z którą zrobimy wspólnie wielkie kimchi! Nauczymy się też robić woreczki na warzywa i owoce oraz przygotujemy etykiety na na kiszonki, czy inne przetwory. Program wydarzenia: w godz. 10.00-10.20 – „Historia Hal” – powitanie i występ artystyczny – Arek Brzęczek i Piotr Srebrowski (przed Halą Łukową – pod zegarem); w godz. 10.00-12.00 – „Woreczki na owoce i warzywa” Prowadzenie: Lilki Szpilki – Agnieszka Nowicka, Hala Łukowa wnętrze lub box nr 15 (Hala Łukowa); w godz. 10.30-11.30 – Pokaz kulinarny „Recyklingowa kiszonka” Prowadzenie: Atelier Smaku – Jola Słoma & Mirek Trymbulak, Hala Łukowa (przed Halą Łukową – pod zegarem); w godz. 11.00-11.10 – „Handlem hala stoi” – występ artystyczny; w godz. 11.00-13.00 – fotospacer ze Studiem Frames. Prowadzenie: Marzena i Maurycy Śmierzchalscy, start: Hala Łukowa (zbiórka pod zegarem); w godz. 11.40-12.00 – występ artystyczny – Arek Brzęczek i Piotr Srebrowski (przed Halą Łukową – pod zegarem); w godz. 12.00-14.00 – warsztaty „Etykiety na słoiczki”. Prowadzenie: Karuzela Pasji – Elżbieta Konieczna; w godz. 12.10-13.10 – pokaz kulinarny „Królowa Kimchi” pod szyldem inicjatywy „Sianko”, a w jego ramach wspólne kiszenie wielkiego Kimchi, Prowadzenie: Kasia Banaś (przed Halą Łukową – pod zegarem); w godz. 13.15-13.30 – opowieści kupców i sprzedawców, czyli „Przepisy i ciekawostki” – Zosia Brunka (kiedyś sprzedawała tylko chleb własnego wypieku, dziś prowadzi lokalne delikatesy, które słyną m.in. z rzemieślniczych serów i przetworów), Marek Litwin (niezrównany gawędziarz i właściciel stoiska owocowo-warzywnego) i Karol Diesing (który z partnerką Natalią prowadzi stoisko warzywno-owocowe); w godz. 13.40-14.00 – występ muzyczny „Klawo”. Opublikowano: 12.09.2023 11:05 Autor: Paweł Jałoszewski (pawel.jaloszewski@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 12.09.2023 11:12 Zmodyfikował: Paweł Jałoszewski