- Czy predyspozycje do zachorowania na nowotwór dziedziczymy po rodzicach i dziadkach?- Co to są związki chemoprewencyjne? - Jakie znaczenie mają: witamina C, E oraz polifonole w walce z rakiem?Jeśli jesteś zainteresowany odpowiedzią na te pytania, chcesz poznać mechanizmy procesu nowotworzenia i dowiedzieć się, w jaki sposób to co jesz wpływa na Twoje zdrowie, przyjdź do PPNT Gdynia na wykład dr Anny Woziwodzkiej. Powszechnie uważa się, że skłonności do zachorowania na raka są dziedziczne. Wyniki badań epidemiologicznych zaprzeczają temu i wskazują, że podłoże genetyczne leży u podstaw zaledwie 10% przypadków nowotworów. Zdecydowana większość zachorowań jest natomiast spowodowana narażeniem na szereg niekorzystnych czynników, ściśle powiązanych ze stylem życia. Spośród nich najważniejszą rolę odgrywa niewłaściwa dieta, która jest odpowiedzialna za nawet 3 miliony nowych przypadków nowotworów rocznie. Wpływ spożywanych pokarmów na proces powstawania i rozwoju nowotworu wiąże się z obecnością w pożywieniu substancji o działaniu rakotwórczym i zapobiegającym rakowi. Stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety, bogatej w korzystne składniki odżywcze może być niezwykle pomocne w zachowaniu zdrowia i dobrej kondycji.kiedy: 29.10.2018 (poniedziałek), godz. 11:00-13:00gdzie: PPNT Gdynia, budynek II, sala Morska Wstęp: wolny. Przy grupach powyżej 10 osób konieczny kontakt w celu rezerwacji miejsc: j.glowacka@ppnt.gdynia.pl Opublikowano: 24.10.2018 13:28 Autor: Dorota Nelke (dorota.nelke@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 24.10.2018 13:51 Zmodyfikował: Dorota Nelke