Marnujemy żywność – to fakt, któremu trudno zaprzeczyć. Za dużo kupujemy, za dużo gotujemy. Co zrobić, by tego nie robić? Jak przeciwdziałać? Odpowiedzi na te pytania poszukają uczestnicy dwudniowego warsztatu, który 17 i 18 października odbędzie się w Gdyni. Trwają zapisy na wydarzenie organizowane przez Bank Żywności w Trójmieście.O jedzenie nie musimy się specjalnie starać. Jest dostępne praktycznie na wyciągnięcie ręki, przez 24 godziny na dobę – smaczne, świeże, często w atrakcyjnej cenie. Jest łatwo dostępne, więc są tacy, którzy nie darzą jedzenia szacunkiem. - Marnowanie jedzenia nie jest już problemem indywidualnym – alarmuje Bank Żywności w Trójmieście. - To narastający problem społeczny, który nie zamyka się jedynie w statystykach wyrzucanego jedzenia. To także nadmierna produkcja, wymagająca dużego zużycia energii i wody. Marnowanie jedzenia również ma konsekwencje dla naszego zdrowia, powoduje nadwagę i choroby metaboliczne.Dlatego musimy nauczyć się nie marnować – nabrać właściwych nawyków, stosować odpowiednie mechanizmy. I właśnie wypracowanie konceptów rozwiązań, które mogą okazać się przełomowe w ograniczaniu marnowania żywności, będzie tematem dwudniowego warsztatu projektowego, organizowanego w Gdyni 17 i 18 października przez Bank Żywności w Trójmieście. Poprowadzi go Iza Ławniczak - doświadczona moderatorka procesów kreatywnych i projektowych w oparciu o metodę design thinking. Moderatorem wspierającym warsztatu będzie Anna Kobiela-Kanaan - od trzech lat związana z zarządzaniem Bankiem Żywności w Trójmieście i walką z marnowaniem żywności, moderatorka Design Thinking, instruktorka teatralna.Jak zapewniają organizatorzy, do warsztatu nie trzeba się specjalnie przygotowywać. Wystarczy zaangażowanie i chęć współtworzenia. Uczestnicy mogą liczyć na dużą dawkę inspiracji oraz ciekawe doświadczenie. Program przewiduje 20 procent gadania i 80 procent działania. Zapisy: https://niezmarnowane.evenea.pl/ Informacje organizacyjne:1. warsztat trwa dwa dni:* środa 17.10 w godz. 10.00 - 15.00* czwartek 18.10 w godz. 10.00 - 16.002. uczestnicy pracują w grupach maksymalnie sześcioosobowych3. warsztat odbywa się w hotelu Mercure Gdynia Centrum4. dzięki uprzejmości partnera Banku Żywności w Trójmieście - sieci Hoteli Orbis - szef kuchni Tomek Kaniewski przygotuje dla uczestników poczęstunek 5. udział w warsztacie jest bezpłatny dzięki dofinansowaniu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska w ramach projektu Kampania "Ej, nie marnuj!" realizowanego przez Bank Żywności w Trójmieście.Dla powodzenia procesu potrzebny będzie dobór zróżnicowanego zespołu warsztatowego. Organizatorzy zastrzegają więc, że każde zgłoszenie traktowane jest jako propozycja udziału i musi zostać przez nich zaakceptowane. Być może zadadzą kilka dodatkowych pytań. Można też napisać o sobie i o tym dlaczego zależy nam na udziale w warsztacie na: anna.kobiela-kanaan@bztrojmiasto.pl. Opublikowano: 10.10.2018 13:59 Autor: Aleksandra Dylejko (a.dylejko@lis.gdynia.pl) Zmodyfikowano: 10.10.2018 15:00 Zmodyfikował: Dorota Nelke