Barszcz ukraiński, kutia, pierogi czy mlynci – wszyscy znamy co najmniej kilka tradycyjnych ukraińskich dań. Jednak tradycyjna kuchnia ukraińska, od Lwowa po Charków, jest bardzo zróżnicowana i charakteryzuje się ogromnym bogactwem swoich regionalnych odmian. Znajdziemy w niej dania znane z kuchni żydowskiej, ormiańskiej, żydowskiej, tatarskiej czy polskiej. Na warsztatach z kuchni ukraińskiej 11 marca w Muzeum Miasta Gdyni, które poprowadzi szef restauracji Kulinarna Ukraina Ivan Huz, dowiecie się jaką moc skrywa marynowana na surowo cebula, wędzonki czy prozdrowotny kwas chlebowy, jak przygotować prawdziwie ukraiński barszcz czy pielmieni.Liczba miejsc ograniczona! Bezpłatne wejściówki są dostępne w kasie Muzeum Miasta Gdyni lub na stronie www.bilety.muzeumgdynia.pl.Prowadzenie: Ivan HuzMiejsce: foyer Muzeum Miasta GdyniLimit miejsc: warsztaty dla rodzin z dziećmi, limit 30 osób Opublikowano: 03.03.2023 10:21 Autor: Magdalena Śliżewska (magdalena.slizewska@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 03.03.2023 10:26 Zmodyfikował: Magdalena Śliżewska