PKO Gdynia Półmaraton 2025 – zmiany w organizacji ruchu
Wydarzenia inne

K5 Food Story: Kulinaria, muzyka, wiedza

K5 Food Story: Kulinaria, muzyka, wiedza

ikona Konsulat Kultury - Gdynia, ul. Jana z Kolna 25

Pomorski Park Naukowo-Technologiczny - Gdynia, al. Zwycięstwa 96/98

ikona Wydarzenia inne

ikona Płatny, kup bilety

K5 Akademia Kulinarna i Konsulat Kultury Gdynia zapraszają na drugą edycję Festiwalu K5 Food Story, podczas której połączymy sztukę kulinarną z wiedzą i muzyką.


Wydarzenie odbędzie się 3-4 sierpnia 2024 roku w Konsulacie Kultury w Gdyni.

  • Atmosfera. Uczestnicy mogą spodziewać się tętniącej życiem i wciągającej atmosfery, wypełnionej pysznym jedzeniem, niesamowitymi koktajlami, spotkaniami z ciekawymi gośćmi, muzyką na żywo i mnóstwem rozrywki dla wszystkich.
  • Wiedza. Panele edukacyjne, rozmowy z zaproszonymi prelegentami oraz konkursy z nagrodami będą dodatkową wartością, która poszerzy kulinarne horyzonty uczestników.
  • Jedzenie & napoje. Na miejscu będzie można kupić karnety festiwalowe o wartości 30 złotych (3 x 10 złotych), umożliwiające nabycie porcji degustacyjnych na stanowiskach kulinarnych serwujących jedzenie z różnych stron świata. Dla miłośników napojów chłodzących nie zabraknie opcji.
  • Koncerty są wydarzeniami towarzyszącymi i są bezpłatne.

Dzień 1. Sobota - 3 sierpnia 2024 r.

  • 10:00 - spacer miejski z przystankami na poczęstunek przeprowadzony przez Arkadiusza Brzęczka o tematyce „Różnorodna nowoczesność kulinarna w Gdyni”
Planowane poczęstunki w niektórych miejscach.
  1. K5 Akademia Kulinarna, ul. Kaczewska 24 (róg ul. Stryjskiej i ul. Legionów)
  2. PPNT, aleja Zwycięstwa 96/98
  3. Borowa Ciotka, aleja Zwycięstwa 36/108
  4. Hotel My Story, aleja Zwycięstwa 14
  5. Restauracja La Kabana, ul. Partyzantów 46/2
  6. Taj Mahal, ul. Władysława IV 43
  7. Ogniem i Piecem, ul. Świętojańska 87
  8. Pasta Miasta, ul. Świętojańska 46
  9. Restauracja Butchery & Wine. ul. Abrahama 41
  10. Restauracja Fidelli, ul. Abrahama 24
  11. Konsulat Kultury, ul. Jana z Kolna 25
  • 13:00 - oficjalne rozpoczęcie wydarzenia w Konsulacie Kultury w Gdyni
Na miejscu będą już rozstawieni wystawcy reprezentujący rozmaite kierunki kulinarne. To czas dla festiwalowiczów na to, aby wybrać coś smakowitego dla siebie, zapoznać się z terenem i programem festiwalu, posłuchać przyjemnej muzyki granej przez DJ'a Davida Sonido i zaznać relaksu pod chmurką.

Patio Konsulatu Kultury
  • 14:30-15:00 - warsztaty z grillowania steków przeprowadzone przez grillmasterów Mariusza Jeznacha i Marcina Prysaka z Napoleon Grill
  • 15:00-15:30 - konkurs z nagrodami przygotowany przez firmę Napoleon Grill
  • 16:00-17:00 - planowane połączenie z Robertem Makłowiczem (rozmowa wideo z uczestnikami festiwalu)
  • 19:00 koncert live zespołu Boskie Ciałko

Kawiarnia Konsulatu Kultury

  • 14:30-15:00 - “Bezglutenowy weganizm w kuchni” - rozmowa z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem z Atelier Smaku Gdynia
  • 15:00-15:30 - konkurs z wiedzy kulinarnej z nagrodami przygotowanymi przez firmę Baziółka, Monini, Mowi, Kikkoman
  • 17:15-18:00 - warsztaty ABC wina z Piotrem Zastróżnym z Festusa


Dzień 2. Niedziela - 4 sierpnia 2024 r.

  • 10:00 - spacer miejski przeprowadzony przez Arkadiusza Brzęczka o tematyce “Kultowe i historyczne kulinaria w Gdyni”

Planowane poczęstunki w niektórych miejscach.
  1. Karczma Gdyńska, ul. Starowiejska 54
  2. Cyganeria, ul. 3 Maja 27/31
  3. Ermitage, ul. Świętojańska 39
  4. Gdynianka, ul. Świętojańska 65
  5. Polonia, ul. Świętojańska 92–94
  6. Winiarnia-Restauracja braci Seidel, u Misia ul. Świętojańska 72
  7. Polonia, SIM, Dockers, ul. Świętojańska 21
  8. Róża Wiatrów, al. Jana Pawła II
  9. Cukiernia Fangrat, Bar Pyra, skwer Kościuszki 24
  10. Portowa Świętojańska 17 i 15 Bednarski i Grand Cafe
  11. Pączuś, ul. Świętojańska 18
  12. Konsulat Kultury, ul. Jana z Kolna 25

Patio Konsulatu Kultury

  • 14:30-15:00 - warsztaty z grillowania ryb i warzyw przez grillmasterów Mariusza Jeznacha i Marcina Prysaka z Napoleon Grill
  • 15:00-15:30 - konkurs z nagrodami przygotowany przez firmy Napoleon Grill
  • 16:00-17:00 - otwarta debata „Najciekawsze doświadczenia kulinarne w podróży” z reprezentantami różnych stron świata, zachęcająca uczestników do udziału w dyskusji i wymiany doświadczeń.
  • 19:00 - koncert mC glennSKii(wokale) , Piotr Słodkowski (gitara/drugi wokal) plus DJ

Kawiarnia Konsulatu Kultury

  • 14:30-15:00 - “Przyprawy świata” - rozmowa z Maliką z Restauracji Malika
  • 16:00-17:00 - warsztaty zero waste angażujące uczestników „Jak gotować z głową i dbać o naturę” z Kamilem Sadkowskim z K5 Akademii Kulinarnej
  • 17:30-18:00 - konkurs z wiedzy kulinarnej z nagrodami przygotowanymi przez firmę Baziółka, Monini, Mowi, Kikkoman

  • ikonaOpublikowano: 09.07.2024 09:56
  • ikona

    Autor: Paweł Jałoszewski (pawel.jaloszewski@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 09.07.2024 09:59
  • ikonaZmodyfikował: Paweł Jałoszewski
ikona