K5 Akademia Kulinarna i Konsulat Kultury Gdynia zapraszają na drugą edycję Festiwalu K5 Food Story, podczas której połączymy sztukę kulinarną z wiedzą i muzyką. Wydarzenie odbędzie się 3-4 sierpnia 2024 roku w Konsulacie Kultury w Gdyni. Atmosfera. Uczestnicy mogą spodziewać się tętniącej życiem i wciągającej atmosfery, wypełnionej pysznym jedzeniem, niesamowitymi koktajlami, spotkaniami z ciekawymi gośćmi, muzyką na żywo i mnóstwem rozrywki dla wszystkich. Wiedza. Panele edukacyjne, rozmowy z zaproszonymi prelegentami oraz konkursy z nagrodami będą dodatkową wartością, która poszerzy kulinarne horyzonty uczestników. Jedzenie & napoje. Na miejscu będzie można kupić karnety festiwalowe o wartości 30 złotych (3 x 10 złotych), umożliwiające nabycie porcji degustacyjnych na stanowiskach kulinarnych serwujących jedzenie z różnych stron świata. Dla miłośników napojów chłodzących nie zabraknie opcji. Koncerty są wydarzeniami towarzyszącymi i są bezpłatne. Dzień 1. Sobota - 3 sierpnia 2024 r. 10:00 - spacer miejski z przystankami na poczęstunek przeprowadzony przez Arkadiusza Brzęczka o tematyce „Różnorodna nowoczesność kulinarna w Gdyni” Planowane poczęstunki w niektórych miejscach. K5 Akademia Kulinarna, ul. Kaczewska 24 (róg ul. Stryjskiej i ul. Legionów) PPNT, aleja Zwycięstwa 96/98 Borowa Ciotka, aleja Zwycięstwa 36/108 Hotel My Story, aleja Zwycięstwa 14 Restauracja La Kabana, ul. Partyzantów 46/2 Taj Mahal, ul. Władysława IV 43 Ogniem i Piecem, ul. Świętojańska 87 Pasta Miasta, ul. Świętojańska 46 Restauracja Butchery & Wine. ul. Abrahama 41 Restauracja Fidelli, ul. Abrahama 24 Konsulat Kultury, ul. Jana z Kolna 25 13:00 - oficjalne rozpoczęcie wydarzenia w Konsulacie Kultury w Gdyni Na miejscu będą już rozstawieni wystawcy reprezentujący rozmaite kierunki kulinarne. To czas dla festiwalowiczów na to, aby wybrać coś smakowitego dla siebie, zapoznać się z terenem i programem festiwalu, posłuchać przyjemnej muzyki granej przez DJ'a Davida Sonido i zaznać relaksu pod chmurką.Patio Konsulatu Kultury 14:30-15:00 - warsztaty z grillowania steków przeprowadzone przez grillmasterów Mariusza Jeznacha i Marcina Prysaka z Napoleon Grill 15:00-15:30 - konkurs z nagrodami przygotowany przez firmę Napoleon Grill 16:00-17:00 - planowane połączenie z Robertem Makłowiczem (rozmowa wideo z uczestnikami festiwalu) 19:00 koncert live zespołu Boskie Ciałko Kawiarnia Konsulatu Kultury 14:30-15:00 - “Bezglutenowy weganizm w kuchni” - rozmowa z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem z Atelier Smaku Gdynia 15:00-15:30 - konkurs z wiedzy kulinarnej z nagrodami przygotowanymi przez firmę Baziółka, Monini, Mowi, Kikkoman 17:15-18:00 - warsztaty ABC wina z Piotrem Zastróżnym z Festusa Dzień 2. Niedziela - 4 sierpnia 2024 r. 10:00 - spacer miejski przeprowadzony przez Arkadiusza Brzęczka o tematyce “Kultowe i historyczne kulinaria w Gdyni” Planowane poczęstunki w niektórych miejscach. Karczma Gdyńska, ul. Starowiejska 54 Cyganeria, ul. 3 Maja 27/31 Ermitage, ul. Świętojańska 39 Gdynianka, ul. Świętojańska 65 Polonia, ul. Świętojańska 92–94 Winiarnia-Restauracja braci Seidel, u Misia ul. Świętojańska 72 Polonia, SIM, Dockers, ul. Świętojańska 21 Róża Wiatrów, al. Jana Pawła II Cukiernia Fangrat, Bar Pyra, skwer Kościuszki 24 Portowa Świętojańska 17 i 15 Bednarski i Grand Cafe Pączuś, ul. Świętojańska 18 Konsulat Kultury, ul. Jana z Kolna 25 Patio Konsulatu Kultury 14:30-15:00 - warsztaty z grillowania ryb i warzyw przez grillmasterów Mariusza Jeznacha i Marcina Prysaka z Napoleon Grill 15:00-15:30 - konkurs z nagrodami przygotowany przez firmy Napoleon Grill 16:00-17:00 - otwarta debata „Najciekawsze doświadczenia kulinarne w podróży” z reprezentantami różnych stron świata, zachęcająca uczestników do udziału w dyskusji i wymiany doświadczeń. 19:00 - koncert mC glennSKii(wokale) , Piotr Słodkowski (gitara/drugi wokal) plus DJ Kawiarnia Konsulatu Kultury 14:30-15:00 - “Przyprawy świata” - rozmowa z Maliką z Restauracji Malika 16:00-17:00 - warsztaty zero waste angażujące uczestników „Jak gotować z głową i dbać o naturę” z Kamilem Sadkowskim z K5 Akademii Kulinarnej 17:30-18:00 - konkurs z wiedzy kulinarnej z nagrodami przygotowanymi przez firmę Baziółka, Monini, Mowi, Kikkoman Opublikowano: 09.07.2024 09:56 Autor: Paweł Jałoszewski (pawel.jaloszewski@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 09.07.2024 09:59 Zmodyfikował: Paweł Jałoszewski