PKO Gdynia Półmaraton 2025 – zmiany w organizacji ruchu
Wydarzenia inne

IV Pomorskie Spotkania Piwowarów

IV Pomorskie Spotkania Piwowarów

ikona Pomorski Park Naukowo-Technologiczny - Gdynia, al. Zwycięstwa 96/98

ikona Wydarzenia inne

ikona Płatny, kup bilety

Jak stworzyć idealne kraftowe piwo? Jak odtworzyć sekretną recepturę na pijany niegdyś trunek? Jak wystartować z biznesem browarniczym i odnieść sukces? Na te i inne pytania odpowiedzą prelegenci jednego z ważniejszych wydarzeń w branży browarniczej w północnej Polsce – Pomorskich Spotkań Piwowarów. To już czwarta odsłona tego wydarzenia, które odbędzie się w piątek, 12 maja, w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym Gdynia.


Dawka fachowej wiedzy

Z roku na rok, wydarzenie przyciąga coraz szersze grono miłośników kraftowego piwa, którzy stawiają już pierwsze kroki w tej branży lub też dopiero zamierzają rozpocząć przygodę z profesjonalnym warzeniem złotego trunku. Pomorskie Spotkania Piwowarów to okazja do tego, by zdobyć wiedzę od ekspertów w branży. Wśród prelegentów pojawi się m.in. Michał Saks – współzałożyciel i główny piwowar pierwszego polskiego browaru notowanego wśród 100 najlepszych browarów na świecie według prestiżowego portalu RateBeer, medalista i certyfikowany sędzia w konkursach na najlepsze piwa.
Mocną stroną wydarzenia będzie z pewnością duża dawka praktycznej wiedzy. Czego więc będzie można się dowiedzieć?

- W tym roku poruszymy temat piw staropolskich – jak piwo Jopejskie, przybliżymy problemy w trakcie produkcji oraz skupimy się na efektywnych metodach sprzedaży. – opisuje dr Joanna Głowacka z PPNT Gdynia | Bio Laboratorium. W kontekście suszy hydrologicznej w Polsce ciekawą i ważną będzie prelekcja na temat zagospodarowania ścieków browaru i możliwym powtórnym użyciu wody po jej oczyszczeniu. W obliczu wciąż rosnących cen energii, prelekcja o najnowszych rozwiązaniach w dziedzinie chłodnictwa w browarze, wskaże kierunek ku możliwie największej jej oszczędności. Będą również prelegenci, którzy będą dzielić się wiedzą na temat procesu warzenia piwa i użycia enzymów w procesie produkcyjnym.Trzymamy się założeń, by tematy prelekcji były zróżnicowane pod kątem informacji jakie niosą by szeroko objąć temat jakim jest piwo – dodaje dr Joanna Głowacka.

Dla kogo?

Konferencja skierowana jest do entuzjastów piwa, ludzi ciekawych informacji na jego temat, piwowarów, aktualnych i przyszłych właścicieli browarów oraz lokali serwujących piwo.

kiedy: 12.05.2023 r. (piątek), godz.: 09:00-17:00
gdzie: PPNT Gdynia, al. Zwycięstwa 96/98, budynek. III, sala kinowa.
wstęp: płatny, wymagana rejestracja

  • ikonaOpublikowano: 21.03.2023 13:49
  • ikona

    Autor: Paweł Jałoszewski (pawel.jaloszewski@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 11.05.2023 12:40
  • ikonaZmodyfikował: Paweł Jałoszewski
ikona