W gdyńskim InfoBoksie w weekend zapachniało chlebem. Mieszkańcy bardzo chętnie korzystali z propozycji przygotowanych przez Gdyńskie Centrum Zdrowia. W sobotę (15.10) w gdyńskim InfoBoksie odbyło się wydarzenie związane z Dniem Chleba, międzynarodowym świętem przypadającym 16 października. Jednym z punktów programu obchodów są w Gdyni warsztaty przygotowywania własnego zakwasu chlebowego. W tym roku lista uczestników wypełniła się błyskawicznie. Podczas warsztatów przygotowano prawie 50 zakwasów do własnoręcznego pieczenia chleba, choć uczestników było więcej. W wydarzeniu uczestniczyły całe rodziny od dziadków po wnuki. Jak podkreślają organizatorzy tegoroczne wydarzenie pokazało także bardzo duże zainteresowanie bezpłatnymi badaniami i zdrową dietą. - Staramy się w Gdyni tworzyć jak najwięcej możliwości do zadbania o zdrowie. Realizujemy szereg programów profilaktycznych już wśród najmłodszych mieszkańców Gdyni. Co ważne widzimy, że mieszkańcy coraz chętniej korzystają z tego typu aktywności. To pokazały również tegoroczne obchody Dnia Chleba – mówi Bartosz Bartoszewicz, wiceprezydent Gdyni ds. jakości życia. Mieszkańcy, którzy tego dnia odwiedzili InfoBox mogli skorzystać z pomiarów poziomu glukozy, cholesterolu, ciśnienia tętniczego, saturacji lub zrobienia testu wykrywającego przeciwciała anty- HCV. Można było także założyć konto IKP lub wyrobić na miejscu kartę EKUZ. Zainteresowani zdrowym odżywianiem, i nie tylko, korzystali z analizy swojego składu ciała i rozmowy z dietetykiem. W wydarzenie zaangażowali się także podopieczni Stowarzyszenia „Aktywni i samodzielni”, którzy zachęcali gdynianki i gdynian do odwiedzenia tego dnia InfoBoksu. - Cieszymy się, że coraz więcej mieszkańców Gdyni stawia na profilaktykę zdrowotną. Zainteresowanie stoiskami medycznymi było bardzo duże. Wielu gdynian korzystało także z porad dietetyka. Nie sposób nie zauważyć, że coraz więcej osób interesuje się zdrowym odżywianiem, a to będzie pozytywnie przekładało się na stan ich zdrowia – mówi Anna Melki, dyrektor Gdyńskiego Centrum Zdrowia. W samych badaniach udział wzięło około 120 osób. Około 50 osób skorzystało z porad dietetyka, a około 120 osób z badań mierzących poziom glukozy, cholesterolu i obecność antygenu HCV. Na stoisku degustacyjnym uczestnicy mogli skosztować kanapek ze zdrowymi pastami przygotowanymi na świeżym pieczywie. Dużą popularnością cieszyły się kanapki ze smalcem z fasoli oraz pastą dyniowo-orzechową.Organizatorem wydarzenia było Gdyńskie Centrum Zdrowia, które wraz z Narodowym Funduszem Zdrowia i Uniwersyteckim Centrum Medycyny Morskiej i Tropikalnej przygotowało obchody Dnia Chleba. Galeria zdjęć Pobierz galerię Na stoisku degustacyjnym uczestnicy mogli skosztować kanapek ze zdrowymi pastami przygotowanymi na świeżym pieczywie // fot. Michał Puszczewicz Pobierz zdjęcie Zdrowe kanapki smakowały równie smacznie jak wyglądały // fot. Michał Puszczewicz Pobierz zdjęcie Zakwas przygotowywały całe rodziny // fot. Michał Puszczewicz Pobierz zdjęcie Mieszkańcy chętnie korzystali z bezpłatnych badań // fot. Michał Puszczewicz Pobierz zdjęcie Wykonywano m.in. pomiary ciśnienia // fot. Michał Puszczewicz Pobierz zdjęcie Dużym zainteresowaniem cieszyły się porady dietetyka // fot. Michał Puszczewicz Pobierz zdjęcie Dietetyk Aldona Klebowska podczas przeprowadzania analizy składu ciała // fot. Michał Puszczewicz Pobierz zdjęcie Można było także zmierzyć sobie poziom glukozy // fot. Michał Puszczewicz Pobierz zdjęcie Zakwas i worek na pieczywo z pewnością pozwoli na przygotowanie a później przechowywanie pysznego zdrowego chleba // fot. Michał Puszczewicz Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 18.10.2022 16:01 Autor: Zuzanna Kasprzyk (z.kasprzyk@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 18.10.2022 22:30 Zmodyfikował: Małgorzata Omachel - Kwidzińska