Społeczeństwo

Świętojańska pełna przysmaków i dobrej zabawy

7. edycja „Kulinarnej Świętojańskiej” już 29 czerwca (mat. prasowe ARG)

7. edycja „Kulinarnej Świętojańskiej” już 29 czerwca (mat. prasowe ARG)

Już po raz siódmy ulica Świętojańska zmieni się w największy festiwal kulinarny w północnej Polsce. Podczas wydarzenia między innymi posmakujemy specjalnych dań, które przygotują szefowie kuchni najlepszych gdyńskich restauracji oraz lokalni wytwórcy. Będziemy kibicować uczestnikom Biegu Kelnerów, a przy okazji posłuchamy muzyki na żywo w wykonaniu zespołu Springfield Jazz. W sobotę, 29 czerwca spotykamy się na „Kulinarnej Świętojańskiej”.

 
„Kulinarna Świętojańska” to festiwal, który promuje miejski szlak kulinarny. Impreza ma charakter plenerowy, a jej oś stanowi jedna z najbardziej znanych ulic handlowo-usługowych w naszym mieście i w Polsce – ul. Świętojańska.


– Przede wszystkim podstawą festiwalu są stoiska, czyli blisko 30 stoisk. Każde różne, autorskie, przygotowane zarówno przez restauratorów, kucharzy, szefów kuchni z Gdyni, ale również partnerów.  Ale zależy nam również, żeby dyskutować o pewnych aspektach kulinarnych, zdrowotnych, ale też estetycznych – informuje Jacek Debis z Agencji Rozwoju Gdyni.


Będzie się działo


Tegoroczna edycja „Kulinarnej Świętojańskiej” otwiera się na eksplorację, poszukiwania różnorodności kulinarnej oraz świadome podejście do jedzenia. Kuratorami wydarzenia są znani i cenieni gdyńscy restauratorzy – Marcin Popielarz, chef patron restauracji Biały Królik oraz Jacek Koprowski, szef kuchni i współtwórca trójmiejskiej marki restauracyjnej Fino. Z połączenia sił obu panów narodził się pomysł nowatorskiej debaty kulinarnej „Gdyński Modernizm Kulinarny”. Podczas niej szefowie kuchni postarają się zdefiniować, czym dla nich jest modernizm kulinarny i jak łączy się z gdyńskim modernizmem architektonicznym. Debatę poprowadzi Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej K5 w Gdyni.

Na scenie pojawią się również: Zofia Weiss – założycielka Oficyny Gdynia, Malika — szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika i Machina Eats&Beats, Przemysław Woźny – szef kuchni Hotelu Courtyard by Marriott Gdynia, Krystiana Szidel – właściciel i  szef kuchni restauracji Fidelli, Karol Chlebik – szef kuchni Pasta Miasta oraz Karol MrózGustaw Tobias Burlucki – właściciele i szefowie kuchni w restauracji Gyozilla.

Podczas wydarzenia będzie można skosztować i zakupić  produkty według autorskich receptur oraz tych pochodzących z oryginalnych miejsc. W tym m.in. chleby na zakwasach, lody rzemieślnicze i wegańskie, przepyszną kawę czy lokalne miody. Degustację potraw umili muzyka grana na żywo przez zespół Springfield Jazz. Nie zabraknie również regionalnych akcentów w postaci prezentacji Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach i Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.

Bieg Kelnerów


Nieodzownym punktem programu jest tradycyjny Bieg Kelnerów dla profesjonalistów, amatorów oraz juniorów. Poza tym na dzieci czekają atrakcje przygotowane we współpracy z Centrum Nauki Experyment. Będzie można dowiedzieć się m.in. że cukier nie jedno ma imię i nie służy tylko do słodzenia napojów czy potraw. Usłyszeć, z jakich kolorów tak naprawdę składają się popularne cukierki oraz jak z wyciągnąć z papryki barwniki i związki nadające jej smak.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny i otwarty. Szczegółowy program wydarzenia znajdziemy na stronie www.kulinarnagdynia.pl oraz Facebooku Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni.

Kiedy?

  • sobota, 29 czerwca od godz. 12.00 do 18.00

Gdzie?

  • ul. Świętojańska (od ul. Żwirki i Wigury do ul. Wybickiego)

Plakat z programem 7. edycji Kulinarnej Świętojańskiej

  • ikonaOpublikowano: 28.06.2024 10:00
  • ikona

    Autor: Magdalena Śliżewska (magdalena.slizewska@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 28.06.2024 15:53
  • ikonaZmodyfikował: Magdalena Śliżewska
ikona