Na horyzoncie kolejne Święto Hal Targowych. Ci, którzy 23 września odwiedzą tę gdyńską perłę modernizmu, będą mogli odkryć na nowo tajemnice kiszenia i fermentu, nie tylko tego związanego z jedzeniem, ale również ze sztuką. Uczestnicy będą mieli szansę się zainspirować i zapoznać z przetwarzaniem darów jesieni. Dowiedzą się, czym właściwie jest to kimchi i dlaczego kombuchę nazywa się eliksirem młodości, a także jak można zrobić ją w domu oraz po co pić zakwas z buraka. Tajniki fermentacji i probiotyków zdradzą podczas występów kulinarnych: Jola Słoma i Mirek Trymbulak z Atelier Smaku – oraz Sianko, czyli Kasia Banaś, z którą uczestnicy zrobią wspólnie wielkie kimchi. Myślą przewodnią, przyświecającą kolejnym świętom hal targowym, jest zrównoważona konsumpcja, ekologiczne podejście do życia, niemarnowanie, zarządzanie domową spiżarnią w duchu zero waste. Wśród aktywności będą też warsztaty z szycia woreczków na warzywa, dzięki którym ograniczymy użycie plastiku i przedłużymy świeżość warzyw i owoców. Przygotujemy też etykiety na kiszonki czy inne przetwory. Halowy rozkład jazdy: w godz. 10.00-10.20 – „Historia Hal” – powitanie i występ artystyczny – Arek Brzęczek i Piotr Srebrowski (przed Halą Łukową – pod zegarem); w godz. 10.00-12.00 – „Woreczki na owoce i warzywa” Prowadzenie: Lilki Szpilki – Agnieszka Nowicka, Hala Łukowa wnętrze lub box nr 15 (Hala Łukowa); w godz. 10.30-11.30 – Pokaz kulinarny „Recyklingowa kiszonka” Prowadzenie: Atelier Smaku – Jola Słoma & Mirek Trymbulak, Hala Łukowa (przed Halą Łukową – pod zegarem); w godz. 11.00-11.10 – „Handlem hala stoi” – występ artystyczny; w godz. 11.00-13.00 – fotospacer ze Studiem Frames. Prowadzenie: Marzena i Maurycy Śmierzchalscy, start: Hala Łukowa (zbiórka pod zegarem); w godz. 11.40-12.00 – występ artystyczny – Arek Brzęczek i Piotr Srebrowski (przed Halą Łukową – pod zegarem); w godz. 12.00-14.00 – warsztaty „Etykiety na słoiczki”. Prowadzenie: Karuzela Pasji – Elżbieta Konieczna; w godz. 12.10-13.10 – pokaz kulinarny „Królowa Kimchi” pod szyldem inicjatywy „Sianko”, a w jego ramach wspólne kiszenie wielkiego Kimchi, Prowadzenie: Kasia Banaś (przed Halą Łukową – pod zegarem); w godz. 13.15-13.30 – opowieści kupców i sprzedawców, czyli „Przepisy i ciekawostki” – Zosia Brunka (kiedyś sprzedawała tylko chleb własnego wypieku, dziś prowadzi lokalne delikatesy, które słyną m.in. z rzemieślniczych serów i przetworów), Marek Litwin (niezrównany gawędziarz i właściciel stoiska owocowo-warzywnego) i Karol Diesing (który z partnerką Natalią prowadzi stoisko warzywno-owocowe); w godz. 13.40-14.00 – występ muzyczny „Klawo”. Kiedy: 23 września w godz. 9.30-14.30 Gdzie: Zespół Miejskich Hal Targowych (ul. Wójta Radtkego 36/38/40) Udział bezpłatny.Więcej w wydarzeniu na fb. Opublikowano: 15.09.2023 08:00 Autor: Karolina Szypelt (karolina.szypelt@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 15.09.2023 16:14 Zmodyfikował: Redakcja portalu Gdynia.pl