Dobre jedzenie, ciekawe rozmowy, duża dawka wiedzy i muzyki. Ruszyła druga edycja festiwalu K5 Food Story. To wspólna inicjatywa Konsulatu Kultury i Akademii Kulinarnej K5. Tym razem połączono sztukę kulinarną z wiedzą i muzyką. Przypominamy, że festiwal trwa przez cały weekend. Druga edycja festiwalu K5 Food Story wypełniona jest pysznym jedzeniem, muzyką na żywo i mnóstwem rozrywki dla wszystkich. Ale to również spotkania z inspirującymi ludźmi. Tym razem w programie wydarzenia pojawiły się spacery po Gdyni z przewodnikiem Arkadiuszem Brzęczkiem, a o bogactwie przypraw w sobotę opowiadał m.in. Robert Makłowicz (połączenie online z Bośni i Hercegowiny). Panele edukacyjne, rozmowy z zaproszonymi prelegentami oraz konkursy z nagrodami to dodatkowa wartość festiwalu, która poszerzy kulinarne horyzonty uczestników. – To jest taki pomysł na to, żeby trochę połączyć sztuki i zwrócić uwagę, że sztuka kulinarna też jest ważna i to też jest święto – jedzenie, przyrządzanie potraw, wyszukiwanie najlepszych składników – i warto o tym rozmawiać. Jedzenie bardzo łączy i bardzo nas to cieszy, bo Konsulat Kultury stawia na to, żeby po prostu łączyć ludzi spotkaniem, rozmową i relacją – mówi Beata Nawrocka, dyrektor Gdyńskiego Centrum Kultury.– Tym razem zmieniliśmy sztukę filmową na muzykę i edukację, co jest dla nas najważniejsze. I doskonałe potrawy kulinarne, czyli kulinaria, wiedza i muzyka. I to będzie się dzisiaj działo. Jeszcze jutro warsztaty zero waste, więc dużo wiedzy, dużo dobrej kuchni, wspaniałej atmosfery letniej i wspaniałej muzyki – dodaje Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej K5 w Gdyni. Niedziela – dzień drugi Ten, kto nie dotrze do Konsulatu Kultury w sobotę, może to nadrobić następnego dnia. Niedzielny program wygląda następująco: o godz. 11.00 – spacer miejski o tematyce „Kultowe i historyczne kulinaria w Gdyni” z przystankami na poczęstunek przeprowadzony przez Arkadiusza Brzęczka. Patio Konsulatu Kultury: w godz. 13.00-18.00 – muzyka świata DJ David Sonido, w godz. 14.30-15.00 – warsztaty z grillowania ryb i warzyw przez grillmasterów Mariusza Jeznacha i Marcina Prysaka z Napoleon Grill, liczba miejsc ograniczona (zapisy: info@k5.com.pl z dopiskiem w tytule „grill ryby”), w godz. 15.00-15.30 – konkurs z nagrodami przygotowany przez firmę Napoleon Grill, w godz. 16.00-17.00 – otwarta debata „Najciekawsze doświadczenia kulinarne w podróży” z reprezentantami różnych stron świata, zachęcająca uczestników do udziału w dyskusji i wymiany doświadczeń, o godz. 19.00 – koncert mC glennSKii, Piotr Słodkowski (gitara/drugi wokal) plus DJ. Muzyka na patio towarzyszy całemu festiwalowi (fot. Magdalena Śliżewska)Kawiarnia Konsulatu Kultury: w godz. 14.30-15.00 – „Przyprawy świata” – rozmowa z Maliką z restauracji Malika, w godz. 16.00-17.00 – warsztaty zero waste angażujące uczestników „Jak gotować z głową i dbać o naturę” z Kamilem Sadkowskim z K5 Akademii Kulinarnej, liczba miejsc ograniczona (zapisy: info@k5.com.pl z dopiskiem w tytule „zero waste”), w godz. 17.30-18.00 – konkurs z wiedzy kulinarnej z nagrodami przygotowanymi przez firmy Baziółka, Monini, Mowi i Kikkoman. Część warsztatów odbywa się również w tutejszej kawiarni (fot. Magdalena Śliżewska) Warto wiedzieć Bilety: wstęp wolny, ale na warsztaty obowiązują zapisy. Na miejscu można kupić karnety festiwalowe o wartości 30 złotych (3 x 10 złotych), umożliwiające nabycie porcji degustacyjnych na stanowiskach kulinarnych serwujących jedzenie z różnych stron świata.Koncerty są bezpłatne. Galeria zdjęć Pobierz galerię W Gdyni trwa 2. edycja festiwalu K5 Food Story (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie W Gdyni trwa 2. edycja festiwalu K5 Food Story (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie W Gdyni trwa 2. edycja festiwalu K5 Food Story (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie W Gdyni trwa 2. edycja festiwalu K5 Food Story (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie W Gdyni trwa 2. edycja festiwalu K5 Food Story (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie W Gdyni trwa 2. edycja festiwalu K5 Food Story (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie W Gdyni trwa 2. edycja festiwalu K5 Food Story (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie W Gdyni trwa 2. edycja festiwalu K5 Food Story (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie W Gdyni trwa 2. edycja festiwalu K5 Food Story (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie W Gdyni trwa 2. edycja festiwalu K5 Food Story (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie W Gdyni trwa 2. edycja festiwalu K5 Food Story (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 03.08.2024 17:00 Autor: Magdalena Śliżewska (magdalena.slizewska@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 03.08.2024 19:21 Zmodyfikował: Magdalena Śliżewska