Być zauważonym i docenionym przez inspektorów Przewodnika Michelin to wielki sukces dla restauratorów, ale przede wszystkim dla szefów kuchni. Czy rzeczywiście oni tak to odbierają? I czy czerwona plakieta widniejąca przed wejściem do restauracji coś zmienia? Może przyciąga więcej gości? Nie bez powodu między innymi o to zapytaliśmy Piotra Ciomka, właściciela Oberży 86 i Mateusza Ciołko, szefa kuchni Butchery & Wine. Obie gdyńskie restauracje otrzymały rekomendację Przewodnika Michelin. Czy to coś zmieniło? Przyjdźcie i sprawdźcie sami. Przewodnik Michelin działa od 1900 roku i jest uznawany za kulinarną wyrocznię. W tym roku po raz pierwszy do elitarnego grona dołączyło Trójmiasto. Wśród rekomendowanych restauracji znalazły się również dwa gdyńskie lokale: Oberża 86 oraz Butchery & Wine. Takie wyróżnienie z pewnością przyciągnie do naszego miasta turystów. I to nie tylko miłośników dobrej kuchni.Poszliśmy sprawdzić, czy czerwona tablica z napisem Michelin zmieniła coś w pracy obu restauracji. Oberża 86 – restauracja z pasji do gotowania Tu nic nie jest oczywiste. Lokalizacja w Domku Abrahama – miejscu, w którym u schyłku życia mieszkał ten wielki orędownik polskości Pomorza i działacz kaszubski. Kuchnia, która skupia się na regionalnych smakach – polskich i kaszubskich, ale dodaje do nich francuski koloryt. I klasyka, którą widać nie tylko na talerzu, ale też w prowadzeniu restauracji. Okazuje się, że to tradycyjne podejście do gotowania i serwisu zaowocowało rekomendacją w Przewodniku Michelin.Skąd się wziął pomysł na prowadzenie Oberży 86? Zapytaliśmy o to jej właściciela i szefa kuchni – Piotra Ciomka. – Pomysł na Oberżę zrodził się jakieś 7 lat temu. Oberża 86 jest tak naprawdę wynikiem mojego wieloletniego doświadczenia, mojej całej życiowej pasji do gotowania. Skąd się wzięła ta pasja? Z mojej rodziny. Moja rodzina zawsze była związana z gastronomią. Począwszy od pradziadka kucharza, babcia kucharka, tata kucharz, mnóstwo rzeźników w rodzinie. W każdym razie dzięki temu powstał ten miks, czyli kuchnia kaszubsko-polsko-francuska w Domku Abrahama. W fajnym, bardzo kaszubskim miejscu – bo to tutaj mieszkał przez parę lat Antoni Abraham – opowiada Piotr Ciomek. To była pierwsza wizyta inspektorów Przewodnika Michelin w Trójmieście. I uznali, że gdyńska Oberża 86 zasługuje na rekomendację. I dzięki temu na ścianie przed wejściem do lokalu przy ulicy Starowiejskiej 30 pojawiła się błyszcząca, czerwona tablica z napisem Michelin.Oberża 86 mieści się w Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30 (fot. Magdalena Śliżewska)Czym właściwie dla restauratora jest taka rekomendacja? – Wydaje mi się, że najbardziej wartościowa jest dla szefa kuchni. Bo to on od samego początku skupił się na tym, w jakim kierunku chce iść. Wiązał z gastronomią wszystkie swoje plany, wykształcenie, przyszłość. To on poświęcił kupę lat na to, żeby zdobyć doświadczenie, ukierunkować sobie styl gotowania i być perfekcjonistą. To jest chyba dla niego najbardziej wartościowe wyróżnienie. Dla mnie jako szefa kuchni i restauratora to jest taki Oscar, który podsumowuje moje 20-24 lata kształcenia się w tym kierunku – wyjaśnia Piotr Ciomek. Czerwona plakieta Michelin i co dalej? Czy takie wyróżnienie coś zmienia? – Na pewno nie spoczniemy na laurach. Wiemy o tym, że wasze wymagania przez to, że dostaliśmy rekomendację będą wobec nas wzrastały. Naszym zadaniem jest to, żeby zaspokoić wasze pragnienia i żeby faktycznie utrzymać tę rekomendację w 2025 roku, a może nawet dostać jakiś bonus – uśmiecha się właściciel Oberży 86. Zapraszamy do restauracji Oberża 86 mieszczącej się w Domku Abrahama przy ulicy Starowiejskiej 30. Gdyńskiej restauracji z rekomendacją Michelin 2024! Butchery & Wine zaprasza na steki Do tej pory na wejściu do Butchery & Wine, restauracji mieszczącej się przy ulicy Antoniego Abrahama 41, gości witał porcelanowy, czerwony byczek. To nie tylko znak rozpoznawczy restauracji, ale i zapowiedź tego, co w niej serwują. Natomiast od czerwca do byczka dołączyła czerwona tablica z napisem Michelin. Zamontowano ją na ścianie przy drzwiach wejściowych po tym, jak lokal otrzymał rekomendację w przewodniku.Gdyńskie Butchery & Wine to pierwsza restauracja Ferment Group poza Warszawą (Le Braci, Butchery&Wine, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill i Rozbrat 20). Gwarancją dobrego smaku i świetnego serwisu jest wiedza, doświadczenie i profesjonalizm właściciela – Daniela Pawełka. Każda z jego restauracji znajduje się w Przewodniku Michelin. Od tego roku również ta w Gdyni.Czy czerwona plakieta widniejąca przed wejściem do restauracji coś zmieniła? Mateusz Ciołko, szef kuchni Butchery & Wine w Gdyni odpowiada: – Od razu dzień po wynikach to zauważyliśmy. W godzinach, w których zazwyczaj rezerwacji jest mniej – te rezerwacje się pojawiły. A kolejna rzecz, która była zauważalna, to to, że goście przychodzili i każdy praktycznie robił zdjęcia. I bardzo dużo ludzi też wspominało o tym, że znaleźliśmy się w przewodniku, gratulowali nam. Nawet miała miejsce taka fajna sytuacja w momencie, kiedy przykręcaliśmy na zewnątrz plakietkę [Michelin – przyp. red.]. Przechodziła starsza pani, popatrzyła i mówi: o, macie gwiazdkę. Co prawda gwiazdki nie mamy, ale w przewodniku jesteśmy. Także to jest też bardzo przyjemne i miłe, że ludzie stąd wiedzą, czym jest Przewodnik Michelin. Butchery & Wine znajdziemy przy ul. Abrahama 41 (fot. Magdalena Śliżewska)A jak to wyróżnienie wpłynie na pracę zespołu restauracji? – Dla nas jako zespołu zmienia to to, że musimy się jeszcze bardziej starać, jeszcze bardziej dbać o szczegóły – bo diabeł tkwi w szczegółach. Musimy być jeszcze bardziej skupieni, kreatywni, zainteresowani tym, co robimy – dodaje Mateusz Ciołko. Butchery & Wine przy ulicy A. Abrahama 41 w Gdyni – restauracja zauważona przez inspektorów z Przewodnika Michelin – w imieniu szefa kuchni i całego zespołu serdecznie zaprasza w swoje progi! Galeria zdjęć Pobierz galerię Na zdj. Marta i Piotr Ciomkowie, właściciele restauracji Oberża 86 z rekomendacją Michelin (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Na zdj. Oberża 86 w Gdyni – restauracja z rekomendacją Michelin (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Na zdj. Oberża 86 w Gdyni – restauracja z rekomendacją Michelin (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Na zdj. Piotr Ciomek, szef kuchni w Oberży 86 (w środku) w towarzystwie wiceprezydenta Gdyni Tomasza Augustyniaka, marszałka woj. pomorskiego Mieczysława Struka, Macieja Dobrzynieckiego, prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce i Rafała Szmytke, prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej (fot. Karol Stańczak) Pobierz zdjęcie Na zdj. Mateusz Ciołko, szef kuchni w restauracji Butchery & Wine (w środku) w towarzystwie wiceprezydenta Gdyni Tomasza Augustyniaka, marszałka woj. pomorskiego Mieczysława Struka, Macieja Dobrzynieckiego, prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce i Rafała Szmytke, prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej (fot. Karol Stańczak) Pobierz zdjęcie Na zdj. Butchery & Wine w Gdyni – restauracja z rekomendacją Michelin (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Na zdj. Mateusz Ciołko, szef kuchni w Butchery & Wine (fot. Zygmunt Gołąb) Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 16.07.2024 07:13 Autor: Magdalena Śliżewska (magdalena.slizewska@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 16.07.2024 16:23 Zmodyfikował: Karolina Szypelt