Społeczeństwo

„Nie spoczniemy na laurach”. Gdynia przyciąga turystów rekomendacjami Michelin

Butchery & Wine - jeden z dwóch lokali w Gdyni z rekomendacją Michelin (fot. Magdalena Śliżewska)

Butchery & Wine - jeden z dwóch lokali w Gdyni z rekomendacją Michelin (fot. Magdalena Śliżewska)

Być zauważonym i docenionym przez inspektorów Przewodnika Michelin to wielki sukces dla restauratorów, ale przede wszystkim dla szefów kuchni. Czy rzeczywiście oni tak to odbierają? I czy czerwona plakieta widniejąca przed wejściem do restauracji coś zmienia? Może przyciąga więcej gości? Nie bez powodu między innymi o to zapytaliśmy Piotra Ciomka, właściciela Oberży 86 i Mateusza Ciołko, szefa kuchni Butchery & Wine. Obie gdyńskie restauracje otrzymały rekomendację Przewodnika Michelin. Czy to coś zmieniło? Przyjdźcie i sprawdźcie sami.

 
Przewodnik Michelin działa od 1900 roku i jest uznawany za kulinarną wyrocznię. W tym roku po raz pierwszy do elitarnego grona dołączyło Trójmiasto. Wśród rekomendowanych restauracji znalazły się również dwa gdyńskie lokale: Oberża 86 oraz Butchery & Wine. Takie wyróżnienie z pewnością przyciągnie do naszego miasta turystów. I to nie tylko miłośników dobrej kuchni.

Poszliśmy sprawdzić, czy czerwona tablica z napisem Michelin zmieniła coś w pracy obu restauracji.

Oberża 86 – restauracja z pasji do gotowania




Tu nic nie jest oczywiste. Lokalizacja w Domku Abrahama – miejscu, w którym u schyłku życia mieszkał ten wielki orędownik polskości Pomorza i działacz kaszubski. Kuchnia, która skupia się na regionalnych smakach – polskich i kaszubskich, ale dodaje do nich francuski koloryt. I klasyka, którą widać nie tylko na talerzu, ale też w prowadzeniu restauracji. Okazuje się, że to tradycyjne podejście do gotowania i serwisu zaowocowało rekomendacją w Przewodniku Michelin.

Skąd się wziął pomysł na prowadzenie Oberży 86? Zapytaliśmy o to jej właściciela i szefa kuchni – Piotra Ciomka.
 – Pomysł na Oberżę zrodził się jakieś 7 lat temu. Oberża 86 jest tak naprawdę wynikiem mojego wieloletniego doświadczenia, mojej całej życiowej pasji do gotowania. Skąd się wzięła ta pasja? Z mojej rodziny. Moja rodzina zawsze była związana z gastronomią. Począwszy od pradziadka kucharza, babcia kucharka, tata kucharz, mnóstwo rzeźników w rodzinie. W każdym razie dzięki temu powstał ten miks, czyli kuchnia kaszubsko-polsko-francuska w Domku Abrahama. W fajnym, bardzo kaszubskim miejscu – bo to tutaj mieszkał przez parę lat Antoni Abraham – opowiada Piotr Ciomek.

To była pierwsza wizyta inspektorów Przewodnika Michelin w Trójmieście. I uznali, że gdyńska Oberża 86 zasługuje na rekomendację. I dzięki temu na ścianie przed wejściem do lokalu przy ulicy Starowiejskiej 30 pojawiła się błyszcząca, czerwona tablica z napisem Michelin.

Oberża 86 mieści się w Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30
Oberża 86 mieści się w Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30 (fot. Magdalena Śliżewska)

Czym właściwie dla restauratora jest taka rekomendacja?
– Wydaje mi się, że najbardziej wartościowa jest dla szefa kuchni. Bo to on od samego początku skupił się na tym, w jakim kierunku chce iść. Wiązał z gastronomią wszystkie swoje plany, wykształcenie, przyszłość. To on poświęcił kupę lat na to, żeby zdobyć doświadczenie, ukierunkować sobie styl gotowania i być perfekcjonistą. To jest chyba dla niego najbardziej wartościowe wyróżnienie. Dla mnie jako szefa kuchni i restauratora to jest taki Oscar, który podsumowuje moje 20-24 lata kształcenia się w tym kierunku – wyjaśnia Piotr Ciomek.

Czerwona plakieta Michelin i co dalej? Czy takie wyróżnienie coś zmienia?
– Na pewno nie spoczniemy na laurach. Wiemy o tym, że wasze wymagania przez to, że dostaliśmy rekomendację będą wobec nas wzrastały. Naszym zadaniem jest to, żeby zaspokoić wasze pragnienia i żeby faktycznie utrzymać tę rekomendację w 2025 roku, a może nawet dostać jakiś bonus – uśmiecha się właściciel Oberży 86.

Zapraszamy do restauracji Oberża 86 mieszczącej się w Domku Abrahama przy ulicy Starowiejskiej 30. Gdyńskiej restauracji z rekomendacją Michelin 2024!

Butchery & Wine zaprasza na steki



Do tej pory na wejściu do Butchery & Wine, restauracji mieszczącej się przy ulicy Antoniego Abrahama 41, gości witał porcelanowy, czerwony byczek. To nie tylko znak rozpoznawczy restauracji, ale i zapowiedź tego, co w niej serwują. Natomiast od czerwca do byczka dołączyła czerwona tablica z napisem Michelin. Zamontowano ją na ścianie przy drzwiach wejściowych po tym, jak lokal otrzymał rekomendację w przewodniku.

Gdyńskie Butchery & Wine to pierwsza restauracja Ferment Group poza Warszawą (Le Braci, Butchery&Wine, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill i Rozbrat 20). Gwarancją dobrego smaku i świetnego serwisu jest wiedza, doświadczenie i profesjonalizm właściciela – Daniela Pawełka. Każda z jego restauracji znajduje się w Przewodniku Michelin. Od tego roku również ta w Gdyni.

Czy czerwona plakieta widniejąca przed wejściem do restauracji coś zmieniła? Mateusz Ciołko, szef kuchni Butchery & Wine w Gdyni odpowiada:
– Od razu dzień po wynikach to zauważyliśmy. W godzinach, w których  zazwyczaj rezerwacji jest mniej –  te rezerwacje się pojawiły. A kolejna rzecz, która była zauważalna, to to, że goście przychodzili i każdy praktycznie robił zdjęcia. I bardzo dużo ludzi też wspominało o tym, że znaleźliśmy się w przewodniku, gratulowali nam. Nawet miała miejsce taka fajna sytuacja w momencie, kiedy przykręcaliśmy na zewnątrz plakietkę [Michelin – przyp. red.]. Przechodziła starsza pani, popatrzyła i mówi: o, macie gwiazdkę. Co prawda gwiazdki nie mamy, ale w przewodniku jesteśmy. Także to jest też bardzo przyjemne i miłe, że ludzie stąd wiedzą, czym jest Przewodnik Michelin.
Butchery & Wine znajdziemy przy ul. Abrahama 41
Butchery & Wine znajdziemy przy ul. Abrahama 41 (fot. Magdalena Śliżewska)

A jak to wyróżnienie wpłynie na pracę zespołu restauracji?
– Dla nas jako zespołu zmienia to to, że musimy się jeszcze bardziej starać, jeszcze bardziej dbać o szczegóły – bo diabeł tkwi w szczegółach. Musimy być jeszcze bardziej skupieni, kreatywni, zainteresowani tym, co robimy – dodaje Mateusz Ciołko.

Butchery & Wine przy ulicy A. Abrahama 41 w Gdyni – restauracja zauważona przez inspektorów z Przewodnika Michelin – w imieniu szefa kuchni i całego zespołu serdecznie zaprasza w swoje progi!

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię
  • ikonaOpublikowano: 16.07.2024 07:13
  • ikona

    Autor: Magdalena Śliżewska (magdalena.slizewska@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 16.07.2024 16:23
  • ikonaZmodyfikował: Karolina Szypelt
ikona

Zobacz także