Jak będzie smakowało… jutro? Już dziś kwestia dodatków do żywności, nadmiaru cukru czy też innych niepożądanych składników sprawia, że nasze sklepowe wybory często kończą się długą analizą składów zapisanych na etykietach. Może więc zdrową i zrównoważoną odpowiedzią stanie się jedzenie wytwarzane w laboratorium lub tworzone przy pomocy drukarek 3D? Między innymi o tym będziemy rozmawiać 14 marca podczas wydarzenia dla dorosłych „Przepis na… Smaki jutra!”. Centrum Nauki Experyment przygotowuje nowe wydarzenie „Przepis na… Smaki jutra!”. To wieczorny format, który będzie składał się z dwóch wykładów przedzielonych pokazami lub warsztatami. W pierwszej edycji do współpracy zaproszono ekspertów z LabFarm – polskiego startupu hodującego prawdziwe mięso w laboratorium, Radosława Smolika, specjalistę z „Dietetyki opartej na faktach”, a także kulinarnych geniuszy z gdyńskiej restauracji Biały Królik. Na przystawkę Biały Królik Gdyńska restauracja Biały Królik zaprezentuje dwie edycje pokazów kulinarnych połączonych z degustacją. Szef kuchni Marcin Popielarz (Biały Królik i Hewelke) upiecze chleb nordycki podany z wegańskim brązowym masłem (beurre noisette) oraz polskiego bakłażana w stylu japońskiego węgorza unagi.Następnie zobaczymy, jak się przyrządza i przy okazji skosztujemy „ryby” z kwiatów bananowca, steka z drukarki 3D w sosie truflowym oraz sernika z fermentowanych migdałów. Marcin Popielarz przygotuje również ciekawostki niespodzianki. Dietetyka i fakty Radosław Smolik, założyciel „Dietetyki opartej na faktach” podczas wykładu opowie o tym, jak czytać składy produktów spożywczych, na co zwracać uwagę i czego unikać. Dowiemy się również m.in. o ukrytym cukrze, tłuszczach trans, dodatkach do żywności, GMO i mitach związanych z oznaczeniami na etykietach. Podczas spotkania nauczymy się rozszyfrowywać składy, aby świadomie wybierać to, co trafia na nasz talerz. LabFarm, czyli czyste mięso Czyste i hodowane komórkowo mięso, cultivated meat – te wszystkie terminy określają mięso wyhodowane w laboratorium, bez udziału zwierząt. Jak wygląda cały proces jego produkcji? Jak to możliwe, że komórki zwierząt mogą rosnąć w bioreaktorach? Czy ta technologia pozwoli zaspokoić potrzeby żywieniowe świata? I jakie dania możemy przyrządzić z takiego mięsa? Tego dowiemy się podczas wykładu Stanisława Łoboziaka z firmy LabFarm.Szczegółowy program wydarzenia: godz. 18:15 – oficjalne otwarcie bramek, godz. 18:30 – prelekcja RoślinnieJemy, godz. 18:45 – gotowanie i degustacja z restauracjami Biały Królik i Hewelke (część 1), godz. 19:20 – wykład Stanisława Łoboziaka z LabFarm, godz. 20:15 – gotowanie i degustacja z restauracjami Biały Królik i Hewelke (część 2), godz. 21:00-22:00 – wykład Radosława Smolika z „Dietetyki opartej na faktach”. Kiedy? piątek, 14 marca o godz. 18:30 Gdzie? Centrum Nauki Experyment, al. Zwycięstwa 96/98 Wydarzenie jest przeznaczone dla osób powyżej 18 roku życia. Bilety w cenie 35 zł | 15 zł (z Kartą Senior Plus) są dostępne wyłącznie w kasach CN Experyment.Wydarzenie jest finansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Horyzont Europa, w związku z realizacją projektu „Interaktywna wystawa FOOD 2030”.Więcej informacji znajdziemy na stronie CN Experyment. Opublikowano: 21.02.2025 12:09 Autor: Magdalena Śliżewska (magdalena.slizewska@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 21.02.2025 12:10 Zmodyfikował: Joanna Śliwińska