Było słonecznie, pysznie i gwarnie. Już po raz siódmy ulica Świętojańska zmieniła się w największy festiwal kulinarny w północnej Polsce. Mogliśmy posmakować potraw z różnych stron świata, posłuchać muzyki w wykonaniu zespołu Springfield Jazz i porozmawiać o zdrowym odżywianiu. A wszystko to za sprawą kolejnej edycji „Kulinarnej Świętojańskiej”. „Kulinarna Świętojańska” to wydarzenie, na które czekali wszyscy foodies. W sobotę, 29 czerwca ulica Świętojańska (na odcinku pomiędzy ulicami Wybickiego a Żwirki i Wigury) ponownie zamieniła się w deptak pełen przysmaków z całego świata. A to wszystko za sprawą tutejszych restauratorów, których w tym roku było około 30.Mieszkańców i turystów ze sceny przywitała wiceprezydent Gdyni Oktawia Gorzeńska oraz kuratorzy tegorocznej odsłony „Kulinarnej Świętojańskiej”.Na zdj. wiceprezydent Gdyni Oktawia Gorzeńska w towarzystwie kuratorów „Kulinarnej Świętojańskiej” (fot. Mirosław Pieślak) – „Kulinarna Świętojańska" to wydarzenie, na które z pewnością czekali wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia. Dzisiaj jedna z naszych najbardziej znanych ulic w mieście ponownie czaruje nas smakami. Ale nie tylko, bo oprócz tego rozmawiamy też o zdrowym odżywianiu i – co ciekawe – o gdyńskim modernizmie, zastanawiając się wspólnie z szefami kuchni, co ten architektoniczny ma wspólnego z kulinarnym. Dlatego warto tu być – mówi Oktawia Gorzeńska, wiceprezydent Gdyni. Do biegu gotowi? Start! Bieg Kelnerów w wykonaniu dzieci (fot. Mirosław Pieślak)Jednym z głównych punktów festiwalu był tradycyjny Bieg Kelnerów. Odbył się on w trzech kategoriach: profesjonalnej, amatorskiej i dla dzieci.Profesjonaliści i amatorzy biegli trzymając tace z butelką i kieliszkiem wypełnionym wodą. Natomiast dzieci zamiast szkła dostały papierowe kubki.Na młodszych uczestników wydarzenia czekały też inne atrakcje. We współpracy z Centrum Nauki Experyment przygotowano słodko-owocową mieszankę... eksperymentów naukowych. Różne oblicza modernizmu Podczas tegorocznej edycji mogliśmy też uczestniczyć w nowatorskiej debacie kulinarnej „Gdyński Modernizm Kulinarny”. Prowadzący ją szefowie kuchni starali się wyjaśnić, czym dla nich jest modernizm kulinarny i jak łączy się z gdyńskim modernizmem architektonicznym. Debatę poprowadził Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej K5. Coś na wynos Wszystkie stoiska cieszyły się zainteresowaniem licznie przybyłych smakoszy (fot. Mirosław Pieślak)Na „Kulinarnej Świętojańskiej” można było nie tylko skosztować różnorodnych przysmaków, ale też kupić produkty przyrządzone według autorskich receptur lub z nietypowych miejsc pochodzenia, np. chleby na zakwasach, lody rzemieślnicze i wegańskie, przepyszną kawę czy lokalne miody.Licznie przybyłym na Świętojańską czas umilała muzyka na żywo w wykonaniu zespołu Springfield Jazz. W tym roku nie zabrakło również regionalnych akcentów w postaci Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach oraz Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.Można śmiało powiedzieć, że tegoroczna edycja wydarzenia była nastawiona na eksplorację, poszukiwanie różnorodności kulinarnej oraz świadome podejście do jedzenia. Galeria zdjęć Pobierz galerię 7. odsłona „Kulinarnej Świętojańskiej”(fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie Mieszkańców i turystów przywitała wiceprezydent Gdyni Oktawia Gorzeńska oraz kuratorzy tegorocznej odsłony „Kulinarnej Świętojańskiej” (fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie „Kulinarna Świętojańska” pełna przysmaków (fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie Wiceprezydentka Oktawia Gorzeńska odwiedziła każde stoisko (fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie „Kulinarna Świętojańska” pełna przysmaków (fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie Wiceprezydentka Oktawia Gorzeńska odwiedziła każde stoisko (fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie Wiceprezydentka Oktawia Gorzeńska odwiedziła każde stoisko (fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie „Kulinarna Świętojańska” pełna przysmaków i miodu (fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie „Kulinarna Świętojańska” pełna przysmaków (fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie O oprawę muzyczną zadbał zespół Springfield Jazz (fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie Atrakcje dla dzieci zapewniło Centrum Nauki Experyment (fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie „Kulinarna Świętojańska” pełna różnych przysmaków (fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie „Kulinarna Świętojańska” pełna przysmaków (fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie Bieg Kelnerów w wersji dla najmłodszych (fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie Wiceprezydentka Oktawia Gorzeńska na scenie z młodymi biegaczami (fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie Bieg Kelnerów (fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie Bieg Kelnerów (fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie Bieg Kelnerów (fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie Bieg Kelnerów (fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie Wiceprezydentka Oktawia Gorzeńska ze zwycięzcami Biegu Kelnerów (fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie „Kulinarna Świętojańska” pełna przysmaków (fot. Mirosław Pieślak) Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 29.06.2024 18:10 Autor: Magdalena Śliżewska (magdalena.slizewska@gdynia.pl)