PKO Gdynia Półmaraton 2025 – zmiany w organizacji ruchu
Społeczeństwo

Dżem z bekonu i inne frykasy. Takie pączki tylko #wGdyni!

Cukiernia

I w tym roku mieszkańcy nie zawiedli i ustawili się w długiej kolejce przed „Pączusiem” (ul. Świętojańska 18). Pączkarnia przez wielu uważana jest za jedno z najbardziej kultowych miejsc w Gdyni.. // fot. Kamil Złoch

Tłusty czwartek – tego dnia ciężko odmówić sobie czegoś słodkiego. Pączki w witrynach sklepowych i ich zdjęcia na stronach internetowych kuszą na każdym kroku. W Gdyni jest wiele miejsc, w których kupimy pyszne, tradycyjne wypieki, ale są też punkty, w których „pączek” nabiera całkiem nowego znaczenia.


Cukiernie i piekarnie pracują na wysokich obrotach już na kilka dni przed tłustym czwartkiem, ale to środowa noc jest momentem najintensywniejszej pracy. W czwartek od wczesnych godzin porannych daje się zauważyć poruszenie na ulicy i ludzi ustawiających się w długich kolejkach.



I choć pandemia trwa, a opady śniegu nie ustępują, to i w tym roku mieszkańcy nie zawiedli i ustawili się w długiej kolejce przed „Pączusiem” (ul. Świętojańska 18). Pączkarnia przez wielu uważana jest za jedno z najbardziej kultowych miejsc w Gdyni. W „Pączusiu” kuszą tradycyjne smaki (truskawka, róża, wiśnia i adwokat), przystępne ceny oraz niezmienne od lat smak i jakość.

Pączki w cukierni "Pączuś". // fot. Kamil Złoch
W "Pączusiu" dostaniemy tradycyjne pączki z lukrem i kandyzowaną pomarańczą. // fot. Kamil Złoch

A co, jeśli chcemy odejść nieco od tradycji? W Gdyni są miejsca, w których spróbujemy alternatywnych, tłustoczwartkowych wypieków.

Atelier Smaku (ul. Bytomska 36) specjalizuje się w wegańskiej kuchni bezglutenowej. Choć niektórym może się ona wydawać skomplikowana, to Atelier udowadnia, że wcale tak nie jest – może być smacznie, prosto i zdrowo! Z okazji tłustego czwartku restauracja przygotowała specjalne wypieki: pączki z cynamonowym cukrem pudrem, faworki z cukrem pudrem oraz krakersy z ziołami.

Wszystkie smakołyki przyrządzane są na bazie wyłącznie naturalnych składników, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Nie zawierają również śladowych ilości glutenu oraz produktów odzwierzęcych. Każdy z nich posiada certyfikat przekreślonego kłosa Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Faworki faod Atelier Smaku, które są zrobione bez jajek, bez mąki pszennej. // Fot. Kamil Złoch
Faworki od Atelier Smaku, które są zrobione bez jajek, bez mąki pszennej. // Fot. Kamil Złoch

Tłusty czwartek w Carmniku (ul. Abrahama 21/23) jest zgoła inny. Tutaj dostaniemy pączki, ale wytrawne. W menu zagościł „Klasyk pączek” z wołowiną, dżemem z bekonu i sosem serowym oraz „Wege pączek” z ziemniakami hindi, sosem serowym, pesto z kolendry i mięty i dodatkiem keczupu masala.

W zeszłym roku Carmnik także przygotował mięsne pączki, które cieszyły się niemałą popularnością. Obie pozycje będą dostępne w jego menu przez cały weekend.

Ten niepozorny pączek od Carmnik Kantyna kryje w sobie bogate wnętrze, pełne aromatów i przypraw. // fot. Kamil Złoch
Ten niepozorny pączek od Carmnik Kantyna kryje w sobie bogate wnętrze, pełne aromatów i przypraw. // fot. Kamil Złoch

Dzień pączka w Carmniku ???? ???? KLASYK PĄCZEK wołowina/dżem z bekonu/sos serowy ???? WEGE PĄCZEK ziemniaki hindi/sos...

Opublikowany przez Carmnik Kantyna Poniedziałek, 8 lutego 2021



Zjedz pączka na szczęście

Początki tradycji tłustego czwartku sięgają pogaństwa. W tym dniu żegnano się z zimą i z radością świętowano nadejście wiosny. W chrześcijaństwie tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym dniu dozwolone jest objadanie się, przed rozpoczęciem czterdziestodniowego postu. Według dawnych przesądów, kto nie zje ani jednego pączka w tłusty czwartek, ten nie będzie cieszył się powodzeniem w życiu.

Według staropolskich przepisów, pączki przygotowywano ze słoniną lub boczkiem i mięsem. Tłuste i ciężkie wyroby chętnie zapijano wówczas wódką. Niektóre źródła informują, że dopiero około XVI wieku zaczęto wyrabiać pączki słodkie, inspirując się prawdopodobnie kuchnią arabską. Dzisiaj smaków pączków jest mnóstwo. Klienci chętnie wybierają też alternatywy w postaci faworków, które znane są również jako chrusty czy chruściki. To ciasto drożdżowe zawinięte w kształcie „kokardki”, usmażone w głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem.

W zależności od regionu na stołach królują charakterystyczne wyroby. Ruchanki – rodzaj drożdżowych racuchów – to specjał, który można znaleźć w kuchni kaszubskiej. Warto jednak zaznaczyć, że jest to tak naprawdę specjał kociewski, choć Kaszubi równie mocno go lubią.

To nie koniec pyszności!

Kiedy tłusty czwartek powoli dobiega końca, a my próbujemy zjeść pączka bez oblizywania się, gdyńskie restauracje już przygotowują się do kolejnego kulinarnego wydarzenia – walentynek. Święto zakochanych wypada w nadchodzącą niedzielę. Jak mówi stare przysłowie: „Przez żołądek do serca”. A zamawiając dania na wynos, możemy dodatkowo wesprzeć gdyńskie lokale. Na Gdynia.pl przygotowaliśmy kilka walentynkowych propozycji.

  • ikonaOpublikowano: 11.02.2021 11:50
  • ikona

    Autor: Weronika Rozbicka (w.rozbicka@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 12.02.2021 13:05
  • ikonaZmodyfikował: Agnieszka Janowicz
ikona

Zobacz także