Jak już informowaliśmy na naszej stronie, Trójmiasto doczekało się pierwszej gwiazdki Michelin. Otrzymała ją restauracja Arco by Paco Perez w Gdańsku. Ale wśród rekomendowanych lokali znalazły się również dwa gdyńskie – Butchery & Wine oraz Oberża 86. Ceremonia rozdania czerwonych plakiet odbyła się 28 czerwca na 33. piętrze budynku Olivia Star w Gdańsku. Wśród gości pojawili się między innymi: wiceprezydent Gdyni Tomasz Augustyniak, prezydent Gdańska Aleksandra Dulkiewicz, prezydent Sopotu Magdalena Czarzyńska-Jachim oraz marszałek województwa pomorskiego – Mieczysław Struk. Pomorze dołączyło do elitarnego grona polskich miast wyróżnionych w „Przewodniku Michelin”. Przypomnijmy, że pierwsza gwiazdka trafiła do Arco by Paco Perez w Gdańsku. Natomiast wśród rekomendowanych restauracji znalazły się również dwa gdyńskie lokale: Butchery & Wine oraz Oberża 86. W sumie w Trójmieście otrzymaliśmy 13 rekomendacji Michelin oraz cztery wyróżnienia Bib Gourmand.Ceremonia wręczenia czerwonych plakiet „Przewodnika Michelin” odbyła się na 33. piętrze budynku Olivia Star w Gdańsku. W uroczystości uczestniczyli m.in.: wiceprezydent Gdyni Tomasz Augustyniak, prezydent Gdańska Aleksandra Dulkiewicz, prezydent Sopotu Magdalena Czarzyńska-Jachim, marszałek województwa pomorskiego Mieczysław Struk oraz Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.Na zdj. m.in. wiceprezydent Gdyni Tomasz Augustyniak (fot. Karol Stańczak) – Przede wszystkim ogromne gratulacje dla Arco by Paco Perez w Gdańsku! Gwiazdka od Przewodnika Michelin Polska to ogromny sukces dla całego zespołu tej restauracji, ale też dla Trójmiasta. W końcu to pierwsza gwiazdka w historii naszego województwa. Poza tym nie zapominajmy, że dwie gdyńskie restauracje – Butchery & Wine i Oberża 86 również mogą być z siebie dumne, bo otrzymały rekomendację Michelin. A takie wyróżnienie z pewnością przyciągnie do Gdyni turystów. I to nie tylko tych zainteresowanych gastronomią – mówi Tomasz Augustyniak, wiceprezydent Gdyni. Na zdj. Mateusz Ciołko, szef kuchni w restauracji Butchery & Wine (w środku) w towarzystwie wiceprezydenta Gdyni Tomasza Augustyniaka, marszałka woj. pomorskiego Mieczysława Struka, Macieja Dobrzynieckiego, prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce i Rafała Szmytke, prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej (fot. Karol Stańczak)Na zdj. Piotr Ciomek, szef kuchni w Oberży 86 (w środku) w towarzystwie wiceprezydenta Gdyni Tomasza Augustyniaka, marszałka woj. pomorskiego Mieczysława Struka, Macieja Dobrzynieckiego, prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce i Rafała Szmytke, prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej (fot. Karol Stańczak) Prestiż gwiazdek Michelin Przypomnijmy, że nagrody „Przewodnika Michelin”, a zwłaszcza gwiazdki, od dekad są traktowane w świecie gastronomii niczym Oscary w branży filmowej. To najwyższe i jednocześnie najbardziej prestiżowe wyróżnienie, jakie można otrzymać, ale też szansa na międzynarodową popularność i gości z całego świata. W trakcie poszukiwań najlepszych restauracji „Przewodnik Michelin” stara się nie skupiać jedynie na wielkich metropoliach. W celu promowania lokalnej branży turystycznej współpracuje z organizacjami z różnych zakątków globu, a w Polsce m.in. z Gdańską Organizacją Turystyczną. Jednak ostateczny proces selekcji pozostaje całkowicie niezależny, a o wyborze decydują wyłącznie działający anonimowo inspektorzy.Pełną listę restauracji z Pomorza, które trafiły do przewodnika, znajdziemy na stronie guide.michelin.com. Galeria zdjęć Pobierz galerię Ceremonia wręczenia gwiazdek Michelin (fot. Karol Stańczak) Pobierz zdjęcie Na zdj. Mateusz Ciołko, szef kuchni w restauracji Butchery & Wine (w środku) w towarzystwie wiceprezydenta Gdyni Tomasza Augustyniaka, marszałka woj. pomorskiego Mieczysława Struka, Macieja Dobrzynieckiego, prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce i Rafała Szmytke, prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej (fot. Karol Stańczak) Pobierz zdjęcie Na zdj. Piotr Ciomek, szef kuchni w Oberży 86 (w środku) w towarzystwie wiceprezydenta Gdyni Tomasza Augustyniaka, marszałka woj. pomorskiego Mieczysława Struka, Macieja Dobrzynieckiego, prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce i Rafała Szmytke, prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej (fot. Karol Stańczak) Pobierz zdjęcie Na zdj. m.in. wiceprezydent Gdyni Tomasz Augustyniak (fot. Karol Stańczak) Pobierz zdjęcie Na zdj. marszałek województwa pomorskiego Mieczysław Struk (fot. Karol Stańczak) Pobierz zdjęcie Ceremonia wręczenia gwiazdek Michelin (fot. Karol Stańczak) Pobierz zdjęcie Czerwona plakieta „Przewodnika Michelin” (fot. Karol Stańczak) Pobierz zdjęcie Galę poprowadził Conrado Moreno (fot. Karol Stańczak) Pobierz zdjęcie Ceremonia wręczenia gwiazdek Michelin (fot. Karol Stańczak) Pobierz zdjęcie Ceremonia wręczenia gwiazdek Michelin (fot. Karol Stańczak) Pobierz zdjęcie Ceremonia wręczenia gwiazdek Michelin (fot. Karol Stańczak) Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 28.06.2024 21:40 Autor: Magdalena Śliżewska (magdalena.slizewska@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 29.06.2024 10:02 Zmodyfikował: Magdalena Śliżewska