Miłośnicy nauki powinni zaplanować wolny czas w czwartek, 13 października. Wtedy po raz kolejny poszukamy odpowiedzi na tematy związane biologią. Tym razem przyjrzymy się ksenobiotykom. Woda, powietrze, gleba, a także żywność – to różne drogi, za sprawą których ksenobiotyki mogą znaleźć się w organizmie. Co do nich zaliczamy oraz jak wpływają na nasze zdrowie? Poszukamy zależności między tym co jemy, w czym przechowujemy żywność, a tym w jaki sposób ją przygotowujemy? Na postawione przez nas pytania odpowiedzi poszuka dr Aleksandra Wilczyńska z Uniwersytetu Morskiego w Gdyni.Dr. hab Aleksandra Wilczyńska, prof. UMG – specjalistka w zakresie towaroznawstwa spożywczego i oceny jakości żywności. Jej działalność naukowa skupia się gównie w obszarach wpływu zanieczyszczenia środowiska na jakość produktów spożywczych, w tym miodów, oraz bezpieczeństwo żywności, w tym stopniem skażenia miodów zanieczyszczeniami chemicznymi – metalami ciężkimi, pestycydami oraz pozostałościami leków weterynaryjnych.kiedy: czwartek, 13.10.2022, 12:00gdzie: budynek III, sala morskazapisy: wstęp wolny, decyduje kolejność zgłoszeń, zgłoszenia: j.glowacka@ppnt.pl Opublikowano: 10.10.2022 11:23 Autor: Paweł Jałoszewski (pawel.jaloszewski@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 10.10.2022 11:23 Zmodyfikował: Paweł Jałoszewski