PKO Gdynia Półmaraton 2025 – zmiany w organizacji ruchu
Przedsiębiorczość

Ksenobiotyki w żywności - gdzie szukać prawdy?

Ksenobiotyki w żywności - gdzie szukać prawdy?

ikona Pomorski Park Naukowo-Technologiczny - Gdynia, al. Zwycięstwa 96/98

ikona Przedsiębiorczość

ikona Wstęp wolny

Miłośnicy nauki powinni zaplanować wolny czas w czwartek, 13 października. Wtedy po raz kolejny poszukamy odpowiedzi na tematy związane biologią. Tym razem przyjrzymy się ksenobiotykom.


Woda, powietrze, gleba, a także żywność – to różne drogi, za sprawą których ksenobiotyki mogą znaleźć się w organizmie. Co do nich zaliczamy oraz jak wpływają na nasze zdrowie? Poszukamy zależności między tym co jemy, w czym przechowujemy żywność, a tym w jaki sposób ją przygotowujemy? Na postawione przez nas pytania odpowiedzi poszuka dr Aleksandra Wilczyńska z Uniwersytetu Morskiego w Gdyni.

Dr. hab Aleksandra Wilczyńska, prof. UMG – specjalistka w zakresie towaroznawstwa spożywczego i oceny jakości żywności. Jej działalność naukowa skupia się gównie w obszarach wpływu zanieczyszczenia środowiska na jakość produktów spożywczych, w tym miodów, oraz bezpieczeństwo żywności, w tym stopniem skażenia miodów zanieczyszczeniami chemicznymi – metalami ciężkimi, pestycydami oraz pozostałościami leków weterynaryjnych.

kiedy: czwartek, 13.10.2022, 12:00
gdzie: budynek III, sala morska
zapisy: wstęp wolny, decyduje kolejność zgłoszeń, zgłoszenia: j.glowacka@ppnt.pl

  • ikonaOpublikowano: 10.10.2022 11:23
  • ikona

    Autor: Paweł Jałoszewski (pawel.jaloszewski@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 10.10.2022 11:23
  • ikonaZmodyfikował: Paweł Jałoszewski
ikona