26-27 kwietnia i 1-4 maja, godz. 11:00, 13:00 i 15:00 Warsztaty Rodzinne. Żywność pod lupą 6+ Dlaczego powinniśmy częściej jeść warzywa niż czekoladę? Czemu jedne produkty zaliczamy do tych zdrowych, a inne nie? To, co jemy, wybieramy przecież nie tylko przez pryzmat smaku, ale też składników odżywczych, zapotrzebowania kalorycznego czy też tzw. „makro”. I choć w teorii wiemy, że marchewka jest lepszym wyborem od słodkiego batona, to raczej nie analizujemy, dlaczego tak jest. Podczas WARSZTATÓW RODZINNYCH, w ostatni weekend kwietnia i w długi weekend majowy, weźmiemy żywność pod lupę! Sprawdźcie z nami, na co zwracać uwagę, komponując swoje codzienne menu! Zajmijcie swoje miejsca już wcześniej na experyment.gdynia.pl lub pytajcie o bilety w kasach 26-27 kwietnia i 1-4 maja, godz. 10:00, 12:00 i 14:00 Warsztaty Rodzinne. Żywność pod lupą 3+ Pod lupę trafią witaminy. Te niezwykle ważne składniki naszej diety pozwalają ludzkiemu organizmowi właściwie funkcjonować. Podczas warsztatów uczestnicy odkryją ich sekrety, dowiedzą się, dlaczego są dla nas niezbędne oraz w jakich produktach można je znaleźć. Będziemy eksperymentować z witaminami C, D czy też B2 – sprawdzimy ich właściwości i zapoznamy się z nimi bliżej! 25 maja o godz. 16:00 Science Cafe. 2.0. Czy marchewka kiedyś była zdrowsza? W mediach społecznościowych często pojawiają się opinie, że współczesna żywność „kiedyś była zdrowsza”. Czy rzeczywiście marchewka w latach 60. była bardziej pomarańczowa niż dziś? A może to kolejny mit żywieniowy, który zyskał drugie życie w epoce social mediów i kodów rabatowych na suplementy? Gościem wydarzenia będzie Damiana Parola.Szczegóły oraz bilety dostępne na stronie www.experyment.gdynia.pl. Opublikowano: 24.04.2025 13:40 Autor: Dominika Sobiech (dominika.sobiech@gdynia.pl)