Nauka

Zdrowy Dzień Chleba #wGdyni

W tym roku będzie można wykonać darmowe badania, ale i porozmawiać z dietetykiem // fot. Michał Puszczewicz

W tym roku będzie można wykonać darmowe badania, ale i porozmawiać z dietetykiem // fot. Michał Puszczewicz

Samorząd Gdyni wraz z Gdyńskim Centrum Zdrowia zaprasza na Dzień Chleba. W tym roku mocno stawiamy na profilaktykę.


W gdyńskim InfoBoksie w sobotę, 15 października, odbywają się obchody Święta Chleba. Przypadający na 16 października Międzynarodowy Dzień Chleba będziemy świętować w zdrowym stylu. W przestrzeni Infoboksu odbędą się badania profilaktyczne oraz warsztaty z zakresu samodzielnego przygotowywania zakwasu do domowego wypieku chleba. Warsztaty cieszą co roku olbrzymią popularnością – w tym roku listy uczestników zapełniły się błyskawicznie. Tego dnia w wydarzenie zaangażują się podopieczni Stowarzyszenia „Aktywni i Samodzielni”.
 
- Zapraszam do odwiedzenia tego dnia InfoBoksu, gdzie przy okazji obchodów Dnia Chleba gdynianie będą mieli możliwość skorzystania z oferty badań profilaktycznych - mówi Anna Melki, dyrektor Gdyńskiego Centrum Zdrowia.
 
W przestrzeni InfoBoksu na gdynian będą czekać różne stoiska. Uniwersyteckie Centrum Medycyny Morskiej i Tropikalnej będzie wykonywało badania ciśnienia tętniczego, saturacji oraz testy wykrywające przeciwciała anty-HCV. Gdyńskie Centrum Zdrowia natomiast zaprasza do dokonania pomiarów poziomu glukozy, cholesterolu oraz analizy składu ciała i omówienia wyników z dietetykiem.
 
Na stoisku Narodowego Funduszu Zdrowia będzie można uzyskać pomoc przy założeniu Internetowego Konta Pacjenta, wyrobieniu karty EKUZ. Oprócz tego będzie można dowiedzieć się więcej o profilaktyce raka piersi i jąder. Odbędzie się instruktarz badań na fantomach, promocja programów profilaktycznych dla osób 40+. Będzie można uzyskać informacje o innych programach profilaktycznych realizowanych przez Narodowy Fundusz Zdrowia.
 
Nie zabraknie stoiska gastronomicznego wypełnionego produktami do degustacji dla naszych mieszkańców, takimi jak zdrowe pieczywo oraz pasty kanapkowe, a także jabłka.
 
Organizatorem wydarzenia jest Gdyńskie Centrum Zdrowia, wraz z Uniwersyteckim Centrum Medycyny Morskiej i Tropikalnej i Narodowym Funduszem Zdrowia.

  • ikonaOpublikowano: 14.10.2022 15:47
  • ikona

    Autor: Zuzanna Kasprzyk (z.kasprzyk@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 14.10.2022 16:21
  • ikonaZmodyfikował: Małgorzata Omachel - Kwidzińska
ikona