Kultura

O jedzeniu na dużym ekranie. Kolejne „K5 Food Story” na horyzoncie

Plakat z częściowo obraną cytryną Festiwalu Filmów Kulinarnych „K5 Food Story”, który odbędzie się w dniach 4-6 kwietnia 2025 roku

Kolejna edycja „K5 Food Story” odbędzie się w dniach 4-6 kwietnia (mat. prasowe)

Jak połączyć smaczne jedzenie, doborowe towarzystwo i kino w jednym? Zorganizować Festiwal Filmów Kulinarnych „K5 Food Story”. To już kolejna odsłona wydarzenia, któremu patronują gdyński Konsulat Kultury i Akademia Kulinarna K5. Tym razem spotkamy się w przestrzeni miejskiej w dniach 4-6 kwietnia.

 
Festiwal Filmów Kulinarnych „K5 Food Story” łączy dobre jedzenie i kino. Udowadnia, że te dwa światy przenikają się i uzupełniają nawzajem, i całkiem dobrze im to  wychodzi.

Kolejna edycja festiwalu odbędzie się w dniach 4-6 kwietnia. Jego organizatorami są Konsulat Kultury i Akademia Kulinarna K5. Dlatego przede wszystkim to właśnie tam będą odbywać się spotkania i warsztaty.

W przestrzeni Konsulatu Kultury (ul. Jana z Kolna 25) odbędą się prelekcje i warsztaty dla młodzieży i dorosłych oraz konkursy z wiedzy kulinarnej. Na uczestników będą też czekać stoiska z winylami i książkami kulinarnymi. Z kolei w Akademii Kulinarnej K5 (ul. Kaczewskiego 24) przygotowano warsztaty dla dzieci.

W sobotę, 5 kwietnia, odbędzie się kolacja festiwalowa, która będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów. Natomiast w niedzielny poranek będziemy mogli wziąć udział w śniadaniu, które stanie się idealnym początkiem kolejnego dnia festiwalowych emocji. Szczegóły tych kulinarnych rozkoszy poznamy już wkrótce.
Stworzymy dla was przestrzeń do celebracji smaków i obrazów, a jednocześnie okazję do poszerzania horyzontów oraz czerpania inspiracji z różnorodnych kultur. Festiwal kierujemy do każdego foodie i nie tylko. Jeżeli kochacie kino i doskonałą kuchnię, będziecie w kulinarnym raju – zapewniają organizatorzy wydarzenia.

O jedzeniu na dużym ekranie


Pierwszym festiwalowym filmem będzie „Apetyt na więcej. La Cocina” w reżyserii Alonsa Ruizpalaciosa. Obraz, który zabierze widzów w podróż do serca nowojorskiej kuchni, gdzie marzenia, pasje i pragnienia zderzają się z bezwzględną rzeczywistością.

Kiedy?
  • 4 kwietnia o godz. 18:00

Gdzie?
  • w Gdyńskim Centrum Filmowym przy placu Grunwaldzkim 2

Bilety są już dostępne na stronie Gdyńskiego Centrum Filmowego.

Natomiast w sobotę, 5 kwietnia, przeniesiemy się na dwa dni do Konsulatu Kultury. Na dobry początek na srebrnym ekranie będą królować „Boginie jedzenia”.

Reżyserka Vérane Frédiani w swoim dokumencie pokazuje najważniejsze kobiety kulinarnego świata – szefowe kuchni, cukierniczki, sommelierki i barmanki. Choć pochodzą z różnych kultur, łączy je wspólna pasja do gotowania, chęć edukacji i wsparcia lokalnych gospodarek.

Od restauracji z gwiazdkami Michelin po street food – każda z nich ma swoją historię i misję. To ważny film, który nie tylko ukazuje kulinarny świat od kuchni, ale również prowokuje do refleksji nad miejscem kobiet w gastronomii i ich wpływem na kulturę kulinarną.

Bilety będą dostępne na stronie: https://www.gck.gdynia.pl/.

Kolejny film „Głód mięsa” nie boi się stawiać niewygodnych pytań o naszą miłość do mięsa i ciemne strony tego przemysłu. Reżyserka Marjin Frank wyrusza w emocjonującą podróż. Rozmawia z rzeźnikami, przedsiębiorcami gastronomicznymi, weganami, psychologami i właścicielami restauracji. Pragnie odkryć, co tak naprawdę kryje się za tym, co trafia na nasze talerze.  A jak Frank rozwiąże swój prywatny dylemat: jeść czy nie jeść mięsa?

Bilety będzie można kupić na stronie: https://www.gck.gdynia.pl/.

Więcej informacji o wydarzeniu znajdziemy na Facebooku lub stronie Gdyńskiego Centrum Kultury.

ikona