W Gdyni trwa niezwykle smakowity festiwal, który połączył sztukę kulinarną z dobrym kinem. „K5 Food Story” to wspólna inicjatywa Konsulatu Kultury i Akademii Kulinarnej K5. Na uczestników czekają zarówno doznania wizualne, jak i te smakowe. Trzeba się jednak pospieszyć, bo festiwal trwa jeszcze tylko do niedzieli (7.04). Festiwal Filmów Kulinarnych „K5 Food Story” połączył jedzenie i kino. Sprawił, że te dwa światy przenikają się i uzupełniają nawzajem. A to wszystko dzięki przygotowanym doznaniom wizualnym i smakowym.Wydarzenie rozpoczęło się 5 kwietnia od projekcji filmu „Bulion i inne namiętności” w Gdyńskim Centrum Filmowym. Z kolei w sobotę, 6 kwietnia, cała energia miłośników dobrego smaku przeniosła się do Konsulatu Kultury. Projekcje filmów poprzedza poczęstunek przygotowany przez gdyńskie restauracje i nawiązujący do tematyki seansu. Całości towarzyszą rozmowy z zaproszonymi gośćmi. – K5 wymyśliło festiwal, a my mamy w mieście fantastyczną przestrzeń – Konsulat Kultury. I przypominamy, że kuchnia i jedzenie to też sztuka. To też ogromna, fantastyczna przygoda z jedzeniem. I pokazanie filmu, smaku, kuchni, jedzenia, tej całej kultury. Fantastycznie, że udało nam się połączyć te obie pasje: naszą pasję do tego, żeby promować sztukę i pasję do gotowania K5 – opowiada Beata Nawrocka, dyrektor Gdyńskiego Centrum Kultury.– Festiwal jest dla wszystkich, którzy kochają dobry smak i jedzenie. Bo mamy fenomenalne filmy dla dzieci. Jutro jest familijny film z dubbingiem „Jajko czy kura”, więc będzie można zobaczyć coś wyjątkowego i z dzieciakami sobie po prostu posiedzieć – mówi Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej K5. Ale to nie koniec atrakcji. Dla miłośników kina i dobrego smaku przygotowano też małą księgarnię z książkami kulinarnymi, konkursy i wiele innych atrakcji towarzyszących wydarzeniu.Podczas festiwalu można też kupić książki kulinarne (fot. Magdalena Śliżewska)A co o festiwalu myślą najmłodsi uczestnicy? – Uważam, że to bardzo fajne połączenie, że jest kino i jedzenie. Bo ja na przykład bardzo lubię jeść – komentuje Tola.– Jak lubicie jeść i oglądać filmy, to bardzo polecamy – dodaje Rozalia. Co jeszcze w programie? Niedziela, 7 kwietnia, Konsulat Kultury: godz. 12.00 – kino rodzinne „Jajko czy kura” (czas trwania: 1 godz. 27 minut), godz. 15.00 – „W obronie jedzenia” (czas trwania: 1 godz. 57 minut), godzina 18:00 – „Podróż na 100 stóp” (czas trwania: 2 godz. 2 minuty), godzina 21:00 – „Naznaczona” (czas trwania: 1 godz. 37 minut), Wydarzenia towarzyszące: w godz. 9.00-11.00 – Restauracja Vinegre – śniadanie filmowe w duchu dobrego smaku, godz. 14.00 – Konsulat Kultury – konkursy wiedzy kulinarnej z wyjątkowymi nagrodami. Więcej informacji i bilety znajdziemy na stronie Gdyńskiego Centrum Kultury oraz Facebooku.Partnerami festiwalu są: Konsulat Kultury, Gdyńskie Centrum Filmowe, Urząd Miasta Gdyni, Gdyńskie Centrum Kultury, Mercedes-Benz Witman, MOWI, Kikkoman, Festus, Port Lotniczy Gdańsk im. Lecha Wałęsy, Baziołka, Hotel Quadrille oraz White Wood Nieruchomości. Galeria zdjęć Pobierz galerię Festiwal Filmów Kulinarnych „K5 Food Story” w Konsulacie Kultury (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie O festiwalu opowiadają (od lewej): Rozalia, Tola, Stefan i Dawid (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Zioła w kuchni są wręcz niezbędne (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Podczas festiwalu można też kupić książki kulinarne (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 06.04.2024 15:25 Autor: Magdalena Śliżewska (magdalena.slizewska@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 06.04.2024 18:25 Zmodyfikował: Magdalena Śliżewska