W Muzeum Emigracji przez cały weekend (6-8 grudnia) świętujemy 91. rocznicę urodzin Dworca Morskiego. To właśnie wspomnienie linii przewozowej łączącej niegdyś Gdynię z Palestyną jest punktem wyjścia do refleksji nad źródłami i konsekwencjami migracji oraz nad trwającym od dekad konfliktem. Stąd też hasło przewodnie tegorocznych obchodów – „Gdynia-Palestyna”. Trwający weekend (6-8 grudnia) Muzeum Emigracji wypełniają rozmowy, projekcje filmowe, sesje medytacyjne oraz warsztaty... fermentacji. Wszystko to z okazji 91. urodzin Dworca Morskiego. Hasłem przewodnim tegorocznych obchodów jest „Gdynia-Palestyna”. Pretekstem była linia przewozowa, która dokładnie w tym samym roku otworzyła się i działała przez 5 lat, łącząc Gdynię z portami w Hajfie i Jaffie. To jest dla nas punkt startowy do opowieści o sytuacji dzisiaj, o tym, jaką rolę pełniły albo jakie skutki przyniosły te migracje z lat 30., o sytuacji w Palestynie i Izraelu poprzez relacje z ziemią. I nasz program opiera się głównie na tym wątku – Paweł Kowalewski z Muzeum Emigracji. Brunch, czyli przy wspólnym stole W programie obchodów pojawił się również wspólny brunch. W wegetariańskim zestawie przygotowanym przez Sabinę Francuz wspólnie z Mirną Bamieh znalazły się m.in.: msalwa z kiszonkami i piklami, labneh z marynowaną chilli oliwą i zatarem. To przepisy zebrane przez Mirnę w podróży po Palestynie, które zaskakują różnorodnością i głębią. Tę kulinarną podróż wspierają: gdyńska kawiarnia Pokusa oraz Halva Store z Gdańska.Co istotne, cały przychód z brunchu – we współpracy z Polską Akcją Humanitarną –zostanie przeznaczony na pomoc mieszkańcom Strefy Gazy.Przychód z brunchu – we współpracy z Polską Akcją Humanitarną –zostanie przeznaczony na pomoc mieszkańcom Strefy Gazy (fot. Magda Śliżewska) Urodzinowa niedziela Co nas czeka w muzeum w niedzielę, 8 grudnia? Program na ostatni dzień urodzinowych obchodów przedstawia się następująco: godz. 11:00 – Sour Things: warsztat fermentacji. Warsztat autorstwa Mirny Bamieh poprowadzi Sabina Francuz. Miejsce: Magazyn Tranzytowy /Muzeum Emigracji w Gdyni. Warsztat rozpocznie 20-minutowy film „To Jar” Mirny Bamieh, którego introspekcyjny charakter stanie się motywem przewodnim podczas warsztatu. Następnie pod czujnym okiem Sabiny Francuz przejdziemy do fermentacji cytryn wg tradycyjnego palestyńskiego przepisu.Podczas warsztatów będą nam towarzyszyć dźwięki „Sour Cities”, utworu opartego na tekście „When live gives you lemons over and over again” autorstwa Mirny Bamieh. Na zakończenie usiądziemy przy wspólnym stole i spróbujemy potraw z dodatkiem kiszonych cytryn przygotowanych przez Sabinę. Każdy z uczestników zabierze ze sobą do domu słoiki z cytrynami przygotowanymi podczas warsztatów. Liczba miejsc ograniczona. Wejściówki w formie cegiełek do nabycia wyłącznie online na platformie Allegro. Cały przychód z biletów będzie przeznaczony – za pośrednictwem Polskiej Akcji Humanitarnej - na pomoc mieszkańcom Strefy Gazy. godz. 14:00 – Sour Cities: krąg dyskusyjny. Język: polski. Teksty: Mirna Bamieh, prowadzenie: Alicja Jelińska. Miejsce: Magazyn Tranzytowy. Współpraca: CSW Zamek Ujazdowski godz. 14:00 – Landing / Seeding. Grupowa sesja medytacyjna w języku ukraińskim. Prowadzenie: Inna Datsiuk. Miejsce: instalacja Nesting / Seeding, hol Dworca Morskiego. Aby wziąć udział w sesji, należy pobrać bezpłatną wejściówkę. godz. 18:00 – performance Zorki Wollny, interdyscyplinarnej artystki i performerki, działającej na styku sztuki wizualnej, teatru, aktywizmu i muzyki współczesnej, w formie występu chóralnego, który odbędzie się we współpracy z Akademią Głosów Tradycji oraz białoruskim chórem prowadzonym przez Volhę Baryshnikavą. Miejsce: hol Dworca Morskiego. Więcej informacji na temat programu znajdziemy na stronie www.polska1.pl. Galeria zdjęć Pobierz galerię Świętujemy 91. rocznicę urodzin Dworca Morskiego (fot. Magda Śliżewska) Pobierz zdjęcie Świętujemy 91. rocznicę urodzin Dworca Morskiego. Na zdj. Sabina Francuz (fot. Magda Śliżewska) Pobierz zdjęcie Kiszonki od Sabiny Francuz (fot. Magda Śliżewska) Pobierz zdjęcie Świętujemy 91. rocznicę urodzin Dworca Morskiego (fot. Magda Śliżewska) Pobierz zdjęcie Kiszonki np. z cytryn (fot. Magda Śliżewska) Pobierz zdjęcie Mobilna kuchnia (fot. Magda Śliżewska) Pobierz zdjęcie Stoisko z produktami Halva Store z Gdańska (fot. Magda Śliżewska) Pobierz zdjęcie Stoisko z produktami Halva Store z Gdańska (fot. Magda Śliżewska) Pobierz zdjęcie Instalacja Landing / Seeding, czyli idealne miejsce do medytacji (fot. Magda Śliżewska) Pobierz zdjęcie Instalacja Landing / Seeding, czyli idealne miejsce do medytacji (fot. Magda Śliżewska) Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 07.12.2024 13:40 Autor: Magdalena Śliżewska (magdalena.slizewska@gdynia.pl)