Gdynia Innowacyjna

Pomorskie Spotkania Piwowarów – nowe otwarcie

Logo wydarzenia Pomorskie Spotkania Piwowarów. fot. PPNT Gdynia

Logo wydarzenia Pomorskie Spotkania Piwowarów. fot. PPNT Gdynia

PPNT Gdynia | Bio Laboratorium oraz firma SoBrewery – Solutions for breweries zapraszają na V Pomorskie Spotkania Piwowarów. Wydarzenie, zaplanowane w dniach 10-12 kwietnia 2025 idealnie wpisuje się w najnowsze trendy w przemyśle browarniczym, łącząc pasję do piwa z dbałością o środowisko i zdrowie konsumentów.


Dlaczego warto być z nami?

Browarnictwo przechodzi obecnie przez prawdziwą rewolucję. W odpowiedzi na rosnące koszty energii i mediów, a także zmieniające się warunki klimatyczne, browarnicy muszą szybko adaptować swoje procesy produkcyjne. Zmiany te to nie tylko wyzwanie, ale i szansa na wprowadzenie innowacyjnych rozwiązań, które wpisują się w oczekiwania współczesnych konsumentów. Nadchodząca edycja Pomorskich Spotkań Piwowarów to spotkanie z trendami branży browarniczej, takich, jak: ekologiczne praktyki w produkcji piwa, zrównoważony rozwój oraz zdrowe piwa funkcjonalne.


Branża browarnicza musi stawić czoła nie tylko wyzwaniom ekonomicznym, ale także ekologicznym. Piwo przyszłości to nie tylko smak, ale też odpowiedzialność za środowisko. Zmniejszenia zużycia wody w procesach produkcyjnych czy korzystanie z alternatywnych źródeł energii, to tylko niektóre kwestie, które wiążą się z tą tematyką  – mówi Tomasz Patzer, współorganizator wydarzenia.


Zainteresowanie zdrowym stylem życia wpływa na to, co wybierają konsumenci, a piwa o właściwościach prozdrowotnych stają się coraz bardziej popularne.

Piwa funkcjonalne, które nie tylko smakują, ale także wspierają zdrowie, to odpowiedź na potrzeby współczesnych konsumentów. Piwa niskoalkoholowe i bezalkoholowe stają się najdynamiczniej rozwijającą się kategorią – zauważa dr Klaudia Suliborska, ekspert Bio Laboratorium.


Co się wydarzy?


Podczas spotkania nie zabraknie warsztatów. Jednym z punktów programu będzie możliwość precyzyjnego oznaczenia ksantohumolu – ważnego flawonoidu, który znajduje się w chmielu. Ksantohumol ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i regeneracyjne i zyskuje na znaczeniu w kontekście piw funkcjonalnych. To doskonała okazja, aby pogłębić wiedzę na temat tego, jak nowoczesne technologie mogą wspierać produkcję piwa w zgodzie z naturą.

Uczestnicy warsztatów w PPNT Gdynia | Bio Laboratorium. Fot. PPNT Gdynia.
Pomorskie Spotkania Piwowarów - warsztaty (fot. Materiały Prasowe PPNT)

Dla kogo jest to wydarzenie?


V Pomorskie Spotkania Piwowarów to wydarzenie skierowane do wszystkich, którzy są związani z branżą browarniczą: od producentów piwa, przez browarników piw kraftowych, aż po dystrybutorów surowców.


To wyjątkowa okazja, aby poznać najnowsze innowacje w piwowarstwie i porozmawiać z ekspertami o tym, jak adaptować się do zmieniających się warunków rynkowych – dzieli się swoimi wrażeniami Damian, uczestnik poprzednich edycji. Pomorskie Spotkania Piwowarów to także doskonała okazja do wymiany doświadczeń i nawiązania współpracy z innymi firmami z branży – dodaje.


Co wyróżnia tę edycję?

V edycja Pomorskich Spotkań Piwowarów będzie szczególnie skupiona na zrównoważonym rozwoju oraz wyzwaniu, jakim są zmiany klimatyczne. Uczestnicy dowiedzą się, jak budować lojalność klientów świadomych ekologicznie, jak odpowiedzieć na rosnące zapotrzebowanie na zdrowe piwa i jak rozwijać swój biznes w zgodzie z naturą.

Jeden z prelegentów tegorocznej edycji Pomorskich Spotkań Piwowarów, współzałożyciel AleBrowaru - Arkadiusz Wenta na tle wnętrza browaru.
Pomorskie Spotkania Piwowarów - warsztaty (fot. Materiały Prasowe PPNT)

Dlaczego warto wziąć udział?

Wartość merytoryczna: poznasz najnowsze trendy i technologie, które rewolucjonizują branżę piwowarską.
Networking: nawiążesz cenne kontakty biznesowe, które mogą przerodzić się w długofalową współpracę.
Warsztaty: zdobędziesz konkretną wiedzę, którą od razu będziesz mógł zastosować w swojej pracy.

V Pomorskie Spotkania Piwowarów


10-12 kwietnia 2025
PPNT Gdynia | Bio Laboratorium | program wydarzenia:

I dzień | warsztaty
kiedy: 10.04.2025 | konsultacje eksperckie z analizy chemicznej piwa, godz. 9:00-12:00
gdzie: PPNT Gdynia, Bio Laboratorium, bud. I, piętro II
wstęp: płatny, wymagana rejestracja.

kiedy: 10.04.2025 | warsztaty Design Management: „Browar Przyszłości: Jak projektować browar odporny na zmiany?” godz. 09:00-12:00
gdzie: PPNT Gdynia, bud. II, sala koralowa
wstęp: płatny, wymagana rejestracja.

Dzień II | wykłady i networking
kiedy: 11.04.2025
gdzie: PPNT Gdynia, bud. III, sala kinowa
wstęp: płatny, wymagana rejestracja.


AGENDA
9:00-9:15
Rejestracja uczestników
9:15-9:20
Powitanie uczestników, gości i prelegentów
– Tomasz Patzer, SoBrewery – Solutions for breweries
9:20-9.40
Oferta badań piwa Bio Laboratorium PPNT Gdynia
– mgr Aneta Koprowska, dr inż. Klaudia Suliborska, Bio Laboratorium PPNT Gdynia
9:45-10:15
„Poprawa wydajności procesów i jakości piwa dzięki analityce laboratoryjnej w browarze”
– prof. Aleksander Poreda 
10:15-10:45
„Warzenie długoterminowych piw niepasteryzowanych – historia AleBrowaru” 
Arkadiusz Wenta, AleBrowar
10:50-11:20
„Styl piwny- Porter Bałtycki”
Marcin Chmielarz
11.25-12.00
„Różne strategie w podejściu do kwestii chłodzenia w browarze w obliczu rosnących cen energii.”
Tomasz Skawiński
12.00-12.30
PRZERWA KAWOWA
12:35-13:05
„Co wiemy o kombuczy – perspektywy w zastosowaniu kombuczy w sektorze kosmicznym.”
– dr Łukasz Szydłowski, AstroFarms
13:05-13:40
„Cost-savings and optimization from the yeast perspective when brewing premium craft beer”.
Joan Montasell
13:40-14:15
,,Kraftowy browar wraz z destylarnią. Czy to się opłaca?”
Grzegorz Zasada, Browar Puck
14.20-15.00
PRZERWA OBIADOWA – Restauracja Parkowa Bistro
15.00-15:25
„Mikrofiltracja zamiast pasteryzacji – inwestowanie w długofalowe oszczędności”.
Maciej Piłat, PALL
15.25-15.50
„Enzymatyczne procesy mycia w browarze – ekologia, ekonomia, bezpieczeństwo” - Marcin Chmielarz.
15.50-16.10
„KVEIK – pysznie, szybciej, taniej”
Øystein Bakken Vold, Kveik Yeastery.
18.00 – Spotkanie integracyjne w Ale Browar Gdynia

III dzień | zwiedzanie i networking
kiedy: 12.04.2025
gdzie: AleBrowar w Lęborku
wstęp: wolny dla uczestników, zgłoszenia u organizatora podczas wydarzenia.

  • ikonaOpublikowano: 24.03.2025 14:00
  • ikona

    Autor: Magdalena Malara-Świtońska (komunikacja@ppnt.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 27.03.2025 11:55
  • ikonaZmodyfikował: Magdalena Malara-Świtońska
ikona