Co nowego

Znów zjemy w restauracji, ale na nowych zasadach

Znów zjemy w restauracji, ale na nowych zasadach // mat.prasowe Muszla Gdynia

Znów zjemy w restauracji, ale na nowych zasadach // mat.prasowe Muszla Gdynia

18 maja w życie wejdzie trzeci etap rozmrażania przez rząd gospodarki. Zniesione zostaną kolejne ograniczenia, dzięki czemu ponownie otwarte zostaną m.in. niektóre lokale gastronomiczne. Znów będzie można zjeść na miejscu, ale z zachowaniem wszystkich środków bezpieczeństwa. Brzmi enigmatycznie, a jak będzie wyglądało w rzeczywistości? Zapytaliśmy gdyńską restaurację Muszla, czego od poniedziałku spodziewać się mogą odwiedzający ich goście?

Od 18 maja w nowym reżimie sanitarnym otwarte zostaną restauracje, kawiarnie i bary. Nowe zasady korzystania z lokali polegać będą na zachowaniu odległości 2 metrów pomiędzy stolikami i ich dezynfekcji po każdym kliencie. Wprowadzony zostanie także limit gości – na 4 mkw. będzie mogła znajdować się jedna osoba, a obsługa lokalu, jak i kucharze zobowiązani będą do noszenia rękawiczek i maseczek.

Wraz z wprowadzeniem III etapu tzw. „nowej normalności”, nie zmieniają się podstawowe zasady bezpieczeństwa, w tym obowiązkowe zasłanianie nosa i ust w miejscach publicznych. Jak to będzie wyglądało w lokalach gastronomicznych?

- W pełni wykorzystamy możliwości naszej wyjątkowej przestrzeń, tak żeby zapewnić naszym gościom komfortowe warunki. Stoły będą rozstawione w odpowiedniej odległości, czyli w odstępie minimum 2 metrów, i dezynfekowane, tak jak dotychczas  po każdym kliencie. W każdej sali będzie też informacja o maksymalnej liczbie osób, które mogą w niej przebywać. Zgodnie z nowymi wytycznymi nasz personel będzie wyposażony w maseczki i rękawiczki, a w lokalu na wejściu i w kluczowych miejscach będą dostępne płyny do dezynfekcji. Goście powinni zdejmować maseczki po zajęciu stolika. Płatności odbywać się będą przy stolikach i będziemy bardzo mocno zachęcać do dokonywania ich kartą. Nowe otwarcie to dla Muszli wiele zmian. Oprócz dostosowania naszej przestrzeni do wytycznych związanych z bezpieczeństwem, zapraszamy na odświeżoną kartę – mówi Anna Wylężek, wiceprezes restauracji Muszla Gdynia.

Klienci będą mogli zjeść nie tylko w zamkniętych przestrzeniach lokali, ale także w przyległych do nich ogródkach. Tam również obowiązywać będą takie same środki bezpieczeństwa.

- Zapraszamy do nowo otwartego ogródka w otoczeniu zieleni, albo do spędzania czasu na leżakach w strefie relaksu na placu Grunwaldzkim. Leżaki będą dezynfekowane na początku każdego dnia, a później będziemy udostępniać płyn do dezynfekcji, tak żeby każdy mógł przed korzystaniem wyczyścić leżak we własnym zakresie – mówi Anna Wylężek, wiceprezes restauracji Muszla Gdynia.

Zasady bezpieczeństwa w Muszli Gdynia

  • ikonaOpublikowano: 14.05.2020 15:19
  • ikona

    Autor: Marta Jaszczerska-Zawadzka (m.jaszczerska@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 14.05.2020 15:46
  • ikonaZmodyfikował: Agnieszka Janowicz
ikona

Zobacz także

Najnowsze