Jak czytać składy produktów i wybierać te dobre? Czy faktycznie wiemy, co jemy? Odpowiedzi na te pytania udzieli nie kto inny jak ekspertka w tej dziedzinie – Katarzyna Bosacka. Spotkanie z nią odbędzie się w Centrum Nauki Experyment w ramach cyklu Science cafe. Wydarzenie będzie połączone z warsztatami na temat żywności.Science cafe dla dorosłych tym razem odbędzie się 18 listopada w godz. 16.00-19.00. Tematem spotkania będzie hasło „Wiem, co jem, czyli na co zwracać uwagę podczas codziennych zakupów?”. Poprowadzi je dziennikarka, która prowadzi własne programy w TVN Style. – Tym razem mamy wyjątkowego gościa – dziennikarkę Katarzynę Bosacką. Opowie m.in. o tym, co warto kupować, jak wybierać dobre produkty i czytać etykiety. Zwróci też uwagę na to, co jest chwytem marketingowym i pusta reklamą, a co może mieć wpływ na wartość pożywienia. Ta cenna wiedza zostanie przekazana w swobodnej formie, przy kawie i ciastku. Zaraz potem odbędą się eksperymenty z naszymi edukatorami – mówi Alicja Harackiewicz, dyrektor Centrum Nauki Experyment. Spotkanie będzie połączone z warsztatami, które poprowadzą specjaliści z Experymentu. Wezmą oni pod lupę dodatki do żywności. Uczestnicy będą mogli sprawdzić, czy wszystkie substancje, które widzimy na etykietach są groźne i co zmienia w naszym życiu konserwacja produktów. Będzie też o tym, czy każdego E należy się bać, jak czytać symbole na opakowaniach, szczególnie tych wykonanych z plastiku, a także czym są energetyki i kalorie. Dodatkowo naukowcy z Detoxed Home na praktycznych przykładach udowodnią, że nie tylko skład produktów jest ważny. Pokażą, jaki wpływ na nasze zdrowie mogą mieć opakowania do żywności.Udział w spotkaniu jest płatny. Bilety w cenie 15 złotych (10 zł dla posiadaczy karty Senior Plus) można nabyć w kasach Experymentu lub tutaj. Opublikowano: 12.11.2018 08:00 Autor: Magdalena Czernek (magdalena.czernek@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 15.11.2018 12:34 Zmodyfikował: Agnieszka Janowicz