Słoneczny dzień, spacer brzegiem morza, szum fal – przydałaby się jeszcze tylko aromatyczna kawa lub coś do przekąszenia? W najbliższym sezonie, rozpoczynając od kwietnia, ponownie w kilkunastu lokalizacjach w popularnych przestrzeniach publicznych w Gdyni staną food trucki oraz punkty z napojami. Gastronomia na wyciągnięcie ręki Kilkanaście miejsc z food truckami i kawiarenkami Punkty mogą ruszyć na wiosnę Gastronomia na wyciągnięcie ręki Gdzie będzie można w najbliższym czasie szukać czegoś na wynos? Wszędzie tam, gdzie najczęściej w słoneczne dni (i nie tylko) pojawiają się mieszkańcy oraz turyści: na bulwarze Nadmorskim, przy molo w Orłowie i Promenadzie Królowej Marysieńki czy na Placu Wolnej Ukrainy, w pobliżu śródmiejskiej plaży. Widok food trucków czy charakterystycznych, rowerowych kawiarni to już stały element nadmorskiego krajobrazu w sezonie.Jedna z mobilnych kawiarni w malowniczym miejscu – z widokiem na klif w Orłowie (fot. Grażyna Fedorowska / archiwalne / z facebookowej grupy „Gdynia w obiektywie”)Nic dziwnego, bo styl życia oparty na małych przyjemnościach i zatrzymaniu się w wyjątkowych miejscach zdobywa coraz większą popularność – zwłaszcza wśród tych, którzy chcą na moment odpocząć od typowego, miejskiego zgiełku i złapać oddech wśród fal.Średnie caffe latte na wynos pite przy falochronie, z widokiem na żaglówki? A może modny street food na wyciągnięcie ręki i piknik na plaży? Dziś wiele osób właśnie tak widzi receptę na udany spacer. Kilkanaście miejsc z food truckami i kawiarenkami To, jakie firmy już na wiosnę będą mogły częstować gdyńskich spacerowiczów swoimi produktami, wskazały wyniki przetargów organizowanych w ostatnich tygodniach przez Urząd Miasta Gdyni. Zasady są zawsze zbliżone: o to, aby przez najbliższe miesiące móc prowadzić gastronomiczną działalność mogą starać się wszyscy zainteresowani przedsiębiorcy, którzy spełnią kilka podstawowych wymogów i wpłacą określone wadium. Ostatecznie o wynikach postępowania decyduje licytacja stawek czynszu.Miasto na najbliższy sezon (rozpoczynający się już wiosną tego roku) wyznaczyło łącznie kilkanaście miejsc, w których mogą stanąć food trucki i tzw. mobilne punkty gastronomiczne zbudowane na bazie rowerów czy skuterów.Jako pierwsze, jeszcze 27 stycznia, wydzierżawione zostały lokalizacje przeznaczone dla food trucków (obok lokalizacji nazwy dzierżawców): ul. Orłowska / Promenada Królowej Marysieńki (Orłowo) – Soodi Anna Odjas, Maciej Siniło s. c.; bulwar Nadmorski im. Feliksa Nowowiejskiego (Kamienna Góra) – Soodi Anna Odjas, Maciej Siniło s. c.); bulwar Nadmorski im. Feliksa Nowowiejskiego (Kamienna Góra) – Contrast s. c., J. Kanikuła, J. Parzych; Plac Wolnej Ukrainy (Śródmieście) – Przystanek Magdalena Szelezińska; bulwar Nadmorski im. Feliksa Nowowiejskiego (Kamienna Góra) – Contrast s. c., J. Kanikuła, J. Parzych). Następnie 3 lutego przyszła kolej na miejsca wyznaczone pod sprzedaż napojów – czyli najczęściej dla popularnych rowerowych kawiarenek, cieszących się popularnością nie tylko w środku lata, ale i w chłodniejsze dni. W tym przypadku mowa zarówno o gorących, jak i zimnych napojach (z wyłączeniem napojów alkoholowych) oraz owocach i lodach.Pod uwagę brano działalności, które korzystają z wspomnianych mobilnych punktów gastronomicznych na bazie rowerów lub skuterów, a wskazane lokalizacje to: ul. Orłowska / Promenada Królowej Marysieńki (Orłowo) – PI-TEL Gabriela Palczak; ul. Orłowska / Promenada Królowej Marysieńki (Orłowo) – „SNP” Kazimierz Muller; ul. Plażowa (Orłowo) – NIKO FHU Marzena Kowalik; bulwar Nadmorski (Kamienna Góra) – Wiktoria FHU Marzena Kowalik; bulwar Nadmorski (Kamienna Góra) – Cyklo s. c. K. Szewczyk, P. Szewczyk; bulwar Nadmorski (Redłowo) – Bogdan Strzałkowski Sklep Spożywczy „Plus”. Jedynie w dwóch wskazanych przez urząd lokalizacjach nie udało się znaleźć chętnego dzierżawcy (miejsce na food truck w Parku Kolibki oraz na mobilny punkt z napojami przy ul. Zawiszy Czarnego). Punkty mogą ruszyć na wiosnę Kilka lokalizacji znalazło się w różnych miejsach popularnego bulwaru (fot. Paweł Majewski / z facebookowej grupy „Gdynia w obiektywie”)Kiedy będzie można skorzystać z gastronomicznej oferty pod chmurką? Już wiosną. Zgodnie z warunkami przetargów, food trucki będą mogły działać już od 1 marca tego roku do 28 lutego 2026 roku, natomiast mobilne kawiarenki (i nie tylko) – od początku kwietnia aż do 31 marca przyszłego roku. Formalnie mogą pracować one od godz. 8:00 do północy.Na poniższej mapie (pod artykułem) można zobaczyć przybliżone lokalizacje mobilnej gastronomii w Gdyni. Opublikowano: 18.02.2025 13:54 Autor: Kamil Złoch (kamil.zloch@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 19.02.2025 09:21 Zmodyfikował: Paweł Jałoszewski