Co nowego

Śniadanie mistrzów. Otwarcie wystawy „CLEVERFOOD for everyone”

Wystawa „CLEVERFOOD for everyone” w CN Experyment (fot. Magdalena Starnawska)

Wystawa „CLEVERFOOD for everyone” w CN Experyment (fot. Magdalena Starnawska)

1 lutego w Centrum Nauki Experyment zostanie otwarta wystawa „CLEVERFOOD for everyone”. Gdynia to jedyne miasto w Polsce, w którym prezentowana będzie ekspozycja stworzona przez zespół ekspertów z Ecsite (Europejska Sieć Centrów Nauki i Muzeów) pod kierownictwem renomowanego Centro Ciência Viva z Lizbony.

 
Kluczowym przesłaniem wystawy jest promocja uczciwego, zdrowego i zrównoważonego podejścia do żywności – opartego w większym stopniu na przyjaznej planecie diecie. Tak jak jedzenie, nim trafi na nasze stoły, często musi przemierzyć tysiące kilometrów drogą morską i lądową, tak też ekspozycja „CLEVERFOOD” przyjmuje formę podróży odbiorcy przez zawiłe ścieżki globalnej sieci żywnościowej. Eksplorując ją, odkrywamy przeszkody, które musimy pokonać, aby zapewnić lepszą przyszłość spożywanych na co dzień zasobów.


Z okazji urodzin naszego miasta organizujemy szereg atrakcji dla mieszkańców Gdyni i nie tylko. W weekend 8-9, ale też w poniedziałek, 10 lutego 2025 r. otwieramy się dla zwiedzających i oferujemy zwiedzanie za 50% normalnej ceny. Dodatkowo na otwarcie wystawy „CLEVERFOOD for everyone” proponujemy przez te wszystkie trzy dni o pełnych godzinach specjalne, bezpłatne oprowadzanie – mówiła Alicja Harackiewicz, dyrektor CN Experyment.
 
Podczas uroczystego otwarcia można obejrzeć pokazy gotowania na żywo przygotowane przez Helę Kłobucką, zwyciężczynię MasterChef Junior 2022, a także spotkać się z naukowcami, dietetykami, restauratorami i edukatorami Experymentu.



Program Śniadania Mistrzów 1 lutego 2025 r.

 
11:00-11:20 oficjalne otwarcie
Oktawia Gorzeńska – wiceprezydentka Gdyni, Alicja Harackiewicz – dyrektor Centrum Nauki Experyment
 
11:30-12:15 scena CNE Livecooking – 1. odsłona
Hela Kłobucka – zwyciężczyni MasterChef Junior 2022
 
12:15-13:15 sala B FoodExp – zrównoważona gastronomia. 15-minutowe pokazy 
Atelier Smaku, ELIKSIR Restaurant & Cocktailbar, Restauracja Biały Królik
prowadzenie: Ewelina Potocka
 
13:30-14:15 scena CNE Livecooking – 2. odsłona
Hela Kłobucka – zwyciężczyni MasterChef Junior 2022
 
14:20-14:55 sala B FoodExp – otwarty dostęp do stanowisk połączony z degustacją
Atelier Smaku, ELIKSIR Restaurant & Cocktailbar, Restauracja Biały Królik
 
15:00-15:15 sala B FoodExp – spotkanie na temat diety planetarnej
dr Magdalena Pieszko – Gdański Uniwersytet Medyczny
 
15:15-16:00 scena CNE Livecooking – 3. odsłona
Hela Kłobucka – zwyciężczyni MasterChef Junior 2022
 
11:00-16:00 sala D orkiestra warzywna i warsztaty „Kucharz doskonały”
warsztaty otwarte prowadzone przez edukatorów Centrum Nauki Experyment
 
11:00-16:00 wystawy CNE strefa CLEVERFOOD
Stanowiska wystawy z oprowadzaniem edukatorów Experymentu
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, przedstawiciele Studenckiego Koła Naukowego Żywienia Klinicznego i Dietetyki GUMed
 

Imprezy towarzyszące wystawie

 
Przez cały okres ekspozycji, od lutego do Dnia Dziecka, wystawie będą towarzyszyć różne wydarzenia skierowane do rodzin, grup zorganizowanych, dorosłych i seniorów.
 
Dla najmłodszych stworzona została bogata oferta warsztatów dotyczących m.in. zdrowej diety; bakterii obecnych w jedzeniu; cen żywności; energii, którą zyskujemy z żywności i jej wykorzystania, a także przetwarzania i konserwowania żywności i pozostałości po posiłkach.
 
Program dla dorosłych uwzględnia również popularnonaukowe wydarzenie dla dorosłych „NaukoweLove” organizowane 14 lutego 2025 r. Jego tematem będzie związek między spożywaniem posiłków, ich zawartością i nawiązywaniem oraz podtrzymywaniem relacji. Ponadto zaplanowano: cykl wykładów otwartych o jedzeniu połączonych z warsztatami; spacery terenowe, których uczestnicy nauczą się poszukiwać roślin sezonowych i owoców jadalnych; w kolejnej edycji wycieczki terenowe o roli owadów zapylających w środowisku i ich znaczeniu dla produkcji pożywienia.
 
Odwiedzający będą również mogli skorzystać z programu lojalnościowego wystawy. Zgromadzenie kompletu naklejek zapewni bonus do wykorzystania w ramach oferty Experymentu.
 

O wystawie „CLEVERFOOD for everyone”

 
Wystawa „CLEVERFOOD for everyone” podchodzi do tematu jedzenia i żywności w sposób całościowy. Interaktywne stanowiska zachęcają do dialogu i refleksji nad wyzwaniami, które stawia przed nami współczesność: nadmierną eksploatacją zasobów, zmianą klimatu i niezdrowymi nawykami żywieniowymi społeczeństwa. Mówi o procesach związanych z uprawą, produkcją, przetwarzaniem żywności i wszelkich praktycznych aspektach związanych z jedzeniem. Podkreśla, jak ważna jest rola organizacji działających na rzecz bardziej sprawiedliwej dystrybucji jedzenia, zdrowszej produkcji w duchu zrównoważonego rozwoju.
 
Celem wystawy jest również pokazanie, jak fundamentalną rolę pełni jedzenie w naszym życiu – jest elementem celebrowania dobrych momentów, pomaga budować relacje i jest ważnym aspektem kultury i tradycji.
 
Patronat honorowy nad wystawą objęli Czesław Siekierski – minister rolnictwa i rozwoju wsi, Mieczysław Struk – marszałek województwa pomorskiego i Aleksandra Kosiorek – prezydent Gdyni.

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię
  • ikonaOpublikowano: 28.01.2025 08:00
  • ikona

    Autor: Jakub Winiewski (jakub.winiewski@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 28.01.2025 16:57
  • ikonaZmodyfikował: Joanna Śliwińska
ikona

Najnowsze