Kulinarna Świętojańska to festiwal w duchu street food, promujący ten popularny nurt miejski w Europie i na świecie. Oś wydarzenia stanowi jedna z najbardziej znanych ulic handlowo-usługowych w Polsce, silnie kojarzoną z Gdynią. 29 lipca odbędzie się 2. edycja imprezy, podczas której będzie można m.in. posmakować dań z najlepszych gdyńskich restauracji.W trakcie wydarzenia wystawią się lokale i restauracje z ulicy Świętojańskiej oraz Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni. Nie zabraknie także stoisk z lokalnymi produktami i ziołami. - Podczas festiwalu zostanie zamknięty 300-metrowy odcinek ulicy Świętojańskiej, od Żwirki i Wigury do ulicy Wybickiego. Ulica zamieni się w kulinarny deptak, na którym wystawi się około 40. gdyńskich restauracji, które specjalnie na tę okazję przygotują letnie, wyśmienite menu – mówi Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, organizator wydarzenia. Sobotnią imprezę w samo południe otworzą wspólnie zaproszeni kuratorzy wydarzenia: Marcin Popielarz, szef kuchni w restauracji „Biały Królik” oraz Jacek Fedde, szef kuchni i właściciel restauracji „Fedde Restauracja & Bistro”, a także przedstawiciele miasta. W trakcie wydarzenia - poza główną atrakcją, jaką będzie przede wszystkim wyśmienite jedzenie - odbędą się również pokazy gotowania na żywo. W akcji zobaczymy m. in. Jacka Fedde, jednego z najlepszych gdyńskich szefów kuchni, oraz baristę Leszka Jędrasika z kawiarni „Black & White Coffee”, trzykrotnego Mistrza Polski Latte Art. Ponownie reaktywowany zostanie także „Bieg kelnerów”, jedyny w swoim rodzaju wyścig, który odbywał się w Gdyni w latach trzydziestych XX wieku. Bieg odbędzie się w dwóch edycjach: profesjonalnej i amatorskiej. Całemu wydarzeniu towarzyszyć będzie oprawa muzyczna w wykonaniu zespołu jazzowego grającego na żywo.Uwaga! W godzinach 9.00-20.00 z ruchu wyłączona zostanie ulica Świętojańska na odcinku od ul. Żwirki i Wigury do ul. Wybickiego. Możliwość wjazdu w ulicę Wybickiego z ulicy Świętojańskiej zostanie zachowana, poruszając się od strony pl. Kaszubskiego. Plan wydarzenia: 12.00 – Oficjalne rozpoczęcie wydarzenia przez przedstawiciela miasta i kuratorów wydarzenia (Marcin Popielarz, Jacek Fedde). 12.15 – Bieg Kelnerów – zawody profesjonalnych kelnerów – bieg z tacą i kieliszkami do wina wzdłuż Kulinarnej Świętojańskiej – meta na wysokości ul. Wybickiego. 12.35 – Bieg Kelnerów – zawody amatorów – bieg z tacą i kieliszkami do wina wzdłuż Kulinarnej Świętojańskiej – meta na wysokości ul. Wybickiego. 12.55 - Zakończenie Biegu Kelnerów, wręczenie nagród. 13.05 – Występ zespołu jazzowego. 13.25 – Pokaz w wykonaniu baristy (Leszek Jędrasik, scena na wysokości ul. Żwirki i Wigury). 14.00 – Występ zespołu jazzowego. 14.20 – Pokaz kulinarny gotowania na żywo (Jacek Fedde, scena na wysokości ul. Żwirki i Wigury). 15.00 – Występ zespołu jazzowego. 15.20 – rozstrzygnięcie zaplanowanych konkursów, wręczenie nagród. 15.30-18.00 – Na scenie występować będzie zespół jazzowy z kilkuminutowymi przerwami.Od godziny 12.00 do 18.00 na stoiskach wzdłuż ulicy Świętojańskiej będzie można kupić dania i produkty kuchni lokalnej. 18.00 –Zakończenie imprezy. Galeria zdjęć Pobierz galerię Kulinarna Świętojańska //fot.www.facebook.com/kulinarnagdynia Pobierz zdjęcie Kulinarna Świętojańska - plakat Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 25.07.2017 15:17 Autor: Marta Jaszczerska-Zawadzka (m.jaszczerska@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 27.07.2017 11:55 Zmodyfikował: Marta Jaszczerska