To ekspozycja, która prowadzi odwiedzających przez zawiłe ścieżki globalnej sieci żywnościowej. Promuje też uczciwe, zdrowe i zrównoważone podejście do żywności. W sobotę, 1 lutego odbyła się inauguracja wystawy „CLEVERFOOD for everyone”, którą można oglądać w Centrum Nauki Experyment do końca maja. Oficjalne otwarcie było połączone z wydarzeniem pt. „Śniadanie mistrzów”, w ramach którego zorganizowano pokazy gotowania na żywo. Były też spotkania z naukowcami, dietetykami, restauratorami i edukatorami. W Centrum Nauki Experyment zagościła wystawa „CLEVERFOOD for everyone”. Stworzył ją międzynarodowy zespół ekspertów z Ecsite (Europejskiej sieci centrów nauki i muzeów) pod kierownictwem renomowanego Centro Ciência Viva z Lizbony. Promuje ona właściwe podejście do żywności, które opiera się na diecie, jaka jest przyjazna planecie.Gdyńskie centrum nauki to jedyne miejsce w Polsce, które będzie prezentować tę ekspozycję w swoich przestrzeniach. Oficjalne otwarcie wystawy zorganizowano 1 lutego. Wzięła w nim udział m.in. wiceprezydentka Gdyni Oktawia Gorzeńska. Wystawa „CLEVERFOOD” jest poświęcona żywności, ale też zdrowemu żywieniu, czyli będziemy mogli tutaj m.in. wejść w temat dietetyki, ale również przyjrzeć się temu, jaką drogę przebywa produkt, żeby znaleźć się na naszym talerzu. Będzie edukacyjnie, będzie też międzypokoleniowo, bo to nie tylko wystawa dla młodszych, ale też dla starszych osób – mówi Gorzeńska. W ramach inauguracji odbyło się „Śniadanie mistrzów”, czyli pokazy gotowania na żywo, a także spotkania z nauką. Gości wydarzenia powitała Alicja Harackiewicz, dyrektorka Centrum Nauki Experyment, która przybliżyła też założenia wystawy. To dla nas święto, że pojawiła się nowa wystawa. Temat żywienia jest bardzo istotnym problemem z punktu widzenia naszego zdrowia czy odpowiedzialności społecznej, także za lokalnych producentów żywności. Myślę, że należałoby obalić wiele mitów, co tak naprawdę jest wartościowe dla żywienia człowieka albo dziecka, a co nie. Ekspozycję będzie można u nas oglądać do końca maja. Będzie jej towarzyszyć szeroki program edukacyjny i zabawowy. Zaplanowano szereg warsztatów dla rodzin, szkoleń dla nauczycieli, zajęć dla grup szkolnych. Także dorośli z okazji zbliżających się walentynek dowiedzą się też wielu istotnych rzeczy, np. czy dieta wpływa na poziom naszych uczuć – mówi Harackiewicz. Jako że wystawa traktuje o żywności, podczas inauguracyjnego wydarzenia nie mogło zabraknąć degustacji i solidnej dawki wiedzy o tym, jak nie marnować jedzenia. Przepisy na zdrowe i smaczne przekąski zdradziła Hela Kłobucka – zwyciężczyni programu „MasterChef Junior 2022”. Podczas pokazów na żywo pokazała, jak je przygotować. Udowodniła tym samym, że zdrowe posiłki nie muszą być trudne do przyrządzenia. Takie wydarzenia, jak to, są bardzo ważne i potrzebne, ponieważ uczymy dzieci i młodzież, jak nie marnować jedzenia. Jeżeli nauczymy się czegoś od najmłodszych lat, to gdy będziemy starsi, będzie to zdecydowanie łatwiejsze i przyjdzie naturalnie. A takie złe nawyki, np. wyrzucanie jedzenia, są niestety bardzo częste w Polsce. Przy okazji spotkań próbuję zmieniać dietę dzieciaków, dietę Polaków na coś zdrowszego i dobrego dla naszych dusz i serc. I oczywiście też brzuchów – podkreśla Hela Kłobucka. Hela Kłobucka, zwyciężczyni programu „MasterChef Junior 2022”, podczas pokazu gotowania na żywo w ramach „Śniadania mistrzów” (fot. Magdalena Czernek)Podczas otwarcia nie zabrakło też tematu zrównoważonej gastronomii. 15-minutowe pokazy gotowania przygotowali restauratorzy z „Atelier smaku”, „Eliksiru” i „Białego Królika”. Ponadto naukowcy z Uniwersytetu Morskiego w Gdyni zaprezentowali innowacje w dziedzinie żywności. A przedstawiciele koła naukowego z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego mówili na przykład, jak wyhodować na balkonie pomidory czy paprykę. Natomiast naukowcy z Instytutu Polskiej Akademii Nauk z Olsztyna prowadzili warsztaty dla różnych grup wiekowych. A dr Magdalena Pieszko z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego opowiadała o diecie planetarnej. Z kolei załoga Experymentu bawiła się kuchnią molekularną, ale także stworzyła warzywną orkiestrę.Nowa wystawa zwracała uwagę odwiedzających, którzy z zaciekawieniem ją oglądali. Podoba się nam. Jeszcze do końca nie poznaliśmy wszystkich stanowisk, ale te, które zobaczyliśmy, możemy polecieć. Jest ciekawie – mówi Anita, jedna z odwiedzających Centrum Nauki Experyment. Odwiedzający Centrum Nauki Experymeny podczas oglądania wystawy „CLEVERFOOD for everyone” (fot. Magdalena Czernek) O wystawie Kluczowym przesłaniem wystawy „CLEVERFOOD for everyone” jest promocja uczciwego, zdrowego i zrównoważonego podejścia do żywności. Ekspozycja zabiera zwiedzających w podróż przez ścieżki globalnej sieci żywnościowej. Eksplorując ją, odkrywa się przeszkody, które trzeba pokonać, aby zapewnić lepszą przyszłość zasobów na co dzień przez nas spożywanych.Wystawa podchodzi do tematu jedzenia i żywności w sposób całościowy. Interaktywne stanowiska zachęcają do refleksji nad wyzwaniami, które stawia przed nami współczesność. To nadmierna eksploatacja zasobów, zmiany klimatu i niezdrowe nawykami żywieniowe społeczeństwa.Ekspozycja mówi o procesach związanych z uprawą, produkcją, przetwarzaniem żywności i wszelkich praktycznych aspektach związanych z jedzeniem. Podkreśla, jak ważna jest rola organizacji działających na rzecz bardziej sprawiedliwej dystrybucji jedzenia, zdrowszej produkcji w duchu zrównoważonego rozwoju. Celem wystawy jest również pokazanie, jak fundamentalną rolę jedzenie pełni w naszym życiu emocjonalnym, psychicznym – jest elementem celebrowania dobrych momentów. Pomaga też budować relacje i jest ważnym aspektem kultury i tradycji. Galeria zdjęć Pobierz galerię Wystawa „CLEVERFOOD for everyone” w Centrum Nauki Experyment (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Odwiedzający Centrum Nauki Experymeny podczas oglądania wystawy „CLEVERFOOD for everyone” (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Odwiedzający Centrum Nauki Experymeny podczas oglądania wystawy „CLEVERFOOD for everyone” (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Alicja Harackiewicz, dyrektorka Centrum Nauki Experyment, przemawiająca podczas otwarcia wystawy „CLEVERFOOD for everyone” (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Wiceprezydentka Gdyni Oktawia Gorzeńska i Alicja Harackiewicz, dyrektorka Centrum Nauki Experyment, podczas otwarcia wystawy „CLEVERFOOD for everyone” (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Wystawa „CLEVERFOOD for everyone” w Centrum Nauki Experyment (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Wystawa „CLEVERFOOD for everyone” w Centrum Nauki Experyment (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Odwiedzający Centrum Nauki Experymeny podczas oglądania wystawy „CLEVERFOOD for everyone” (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Wystawa „CLEVERFOOD for everyone” w Centrum Nauki Experyment (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Odwiedzający Centrum Nauki Experymeny podczas oglądania wystawy „CLEVERFOOD for everyone” (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Odwiedzający Centrum Nauki Experymeny podczas oglądania wystawy „CLEVERFOOD for everyone” (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Uczestnicy oficjalnego otwarcia „CLEVERFOOD for everyone”. Wśród nich wiceprezydentka Gdyni Oktawia Gorzeńska (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Hela Kłobucka - zwyciężczyni programu „MasterChef Junior 2022” i przyglądający się jej pokazowi gotowania widzowie (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Odwiedzający Centrum Nauki Experymeny podczas oglądania wystawy „CLEVERFOOD for everyone” (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Warzywna ekspozycja w towarzystwie wegańskiego pasztetu (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Jola Słoma i Mirosław Trymbulak z Atelier Smaku częstujący uczestników wydarzenia wegańskimi specjałami (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Zdrowe pieczywo na jednym ze stoisk (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Jola Słoma i Mirosław Trymbulak z Atelier Smaku podczas pokazu gotowania (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Placuszki przyrządzone podczas jednego z pokazów gotowania (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 01.02.2025 19:21 Autor: Magdalena Czernek (magdalena.czernek@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 01.02.2025 19:38 Zmodyfikował: Magdalena Czernek