Poznaliśmy zwycięzców kolejnej edycji plebiscytu i konkursu „Najlepiej zaprojektowane wnętrze komercyjne w Gdyni", organizowanego w ramach Gdynia Design Days. Już po raz 7. nagrodzono lokale, które wyróżniają się aranżacją wnętrza i korzystnie wpływają na przestrzeń naszego miasta. Ideą konkursu „Najlepiej zaprojektowane wnętrze komercyjne w Gdyni" jest działanie na rzecz poprawy jakości przestrzeni publicznej, wspieranie lokalnej społeczności i promowanie inicjatyw miastotwórczych.W tym roku po raz pierwszy lokale mogły zgłaszać się do konkursu w ramach otwartego naboru. Po weryfikacji zgłoszeń zespół Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia | Centrum Designu oraz jury składające się ze specjalistów z zakresu architektury i projektowania, nominowali do udziału w konkursie sześć różnorodnych lokali.Wśród nominowanych lokali znalazły się: Dzień Dobry Lody, sklep Marty Frej, Moshi Moshi Sushi, Tel Aviv Urban Food, Przystań Tu. Przestrzeń wsparcia i rozwoju, Umiko Sushi. Laureatów konkursu wyłoniła kapituła w składzie: Ewa Janczukowicz-Cichosz – wicedyrektor PPNT Gdynia, Agnieszka Gruszczyńska-Hyc – redaktor naczelna „Dobre Wnętrze”, „M jak Mieszkanie” i Urządzamy.pl, Rafał Kaletowski – architekt, pracownia projektowa „Akurat", Maciej Ryniewicz – architekt, pracownia projektowa „Akurat", Jacek Piątek – plastyk miasta. Nagroda główna Nagroda główna i tytuł najlepiej zaprojektowanego wnętrza w Gdyni zostały jednogłośnie przyznane lokalowi Moshi Moshi Sushi. Autorem koncepcji jest Filip Kozarski. Jury uzasadniło swój wybór następująco: – Moshi Moshi Sushi to bezkompromisowo i konsekwentnie zaprojektowane wnętrze. Jury doceniło projekt Filipa Kozarskiego za spójną stylistykę i dbałość o najmniejsze detale. Na uwagę zasługuje stonowana kolorystyka, która tworzy bardzo harmonijną, komfortową przestrzeń. Co więcej, do aranżacji lokalu wykorzystano naturalne materiały i ręcznie malowane elementy. Neon wiszący nad barem przełamuje surowy, japoński schemat i dodaje całemu wnętrzu lekkiego, zabawnego twistu. Wnętrze jasno określa charakter lokalu, jednakże nie korzysta ze sztampowych rozwiązań i przedstawia sposób projektowania restauracji sushi w zupełnie nowym świetle. Nagroda specjalna Dodatkowo jury zadecydowało o przyznaniu nagrody specjalnej lokalowi Dzień Dobry Lody. Wnętrze zaprojektowane przez Paulinę Kisiel ujmuje wdziękiem i starannie dobraną kolorystyką. Kapituła konkursu zwróciła szczególną uwagę na ciekawe zestawienie kolorowego terrazzo z naturalną cegłą.Wystrój całego lokalu charakteryzuje dbałość w łączeniu różnych materiałów i struktur, co jest delikatnym ukłonem w stronę gdyńskiego modernizmu. Wyróżnienie internautów Internauci głosowali na swoje ulubione wnętrza w plebiscycie organizowanym na Facebooku Gdynia Design Days.Największą ilość głosów, bo aż 961 zdobył sklep Marty Frej. Projekt Grzegorza Gonsiora to nietuzinkowe wnętrze, które zachwyca nasyconymi kolorami, tak charakterystycznymi dla prac tej artystki. Zgodnie z regulaminem wyróżnionym lokalom przyznano nagrodę w postaci specjalnej naklejki, potwierdzającej zwycięstwo w plebiscycie lub konkursie oraz prawo do posługiwania się tytułem „Najlepiej zaprojektowane wnętrze”. Dodatkowo laureaci otrzymają produkt z kolekcji MANUBA.Zwycięzcom oraz wszystkim nominowanym serdecznie gratulujemy! Opublikowano: 03.09.2021 14:13 Autor: Magdalena Śliżewska (magdalena.slizewska@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 03.09.2021 16:40 Zmodyfikował: Magdalena Czernek