Za nami pierwsze miodobranie! W piątek, 11 czerwca, po niespełna dwóch tygodniach od dodania miodni rodzinom pszczelim rasy Buckfast, które mieszkają na dachu urzędu, przyszedł czas na zbiory. Z trzech rodzin pszczelich udało się odebrać około 43 kg miodu. A będzie go więcej! Za kilka dni będzie można wybrać miód z ostatniego ula, gdyż nie był jeszcze całkowicie dojrzały. Na dachu Urzędu Miasta Gdyni (al. Marsz. Piłsudskiego 52/54) pszczoły mieszkają już trzeci rok. Mieszkają tu cztery rodziny z gatunku Buckfast. W szczycie sezonu może znajdować się tu od 50 tysięcy do nawet 100 tysięcy pszczół. Opiekuje się nimi Wojciech Albecki, wiceprezes Rejonowego Koła Pszczelarzy w Gdyni. - Pszczoły miodne i dzikie oraz wszystkie owady zapylające są niesamowicie istotne dla naszego ekosystemu. Jesteśmy dumni z naszej pasieki na dachu Urzędu Miasta i pracowitych pszczół, które tu mieszkają. I choć znajdują się wysoko, to w pełni pokazują swój potencjał w mieście z morza i marzeń. Jeszcze bardziej cieszy nas zaangażowanie mieszkańców oraz fakt, że temat pszczół jest coraz chętniej podejmowany w publicznej dyskusji. Budowanie świadomości i lokalne działania mogą przekładają się na poprawę ekosystemu i wspierają bioróżnorodność – mówi Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji. Wojciech Albecki przy miejskich ulach. // Fot. Dorota Marszałek-Jalowska Gdyńskie miodobranie udane! Wiosną pszczół w ulu przybywa, dlatego pszczelarz dostawia tzw. miodnię lub nadstawkę. Miodnię oddziela się od części gniazdowej (rodni) kratą odgrodową, przez które przejdą robotnice, lecz nie matka pszczela i trutnie. To właśnie w miodni pszczoły gromadzą miód. Gdy plastry są już całkowicie zapełnione, pszczelarz wykonuje miodobranie. Pierwsze w tym roku miodobranie na dachu urzędu miało miejsce w piątek, 11 czerwca. Udało się odebrać ok. 43 kg miodu z trzech uli. W czwartym ulu miód nie był jeszcze całkowicie dojrzały.Zebrany miód można zaliczyć do miodów wielokwiatowych. Jego wilgotność sięga niespełna 15% (dopuszczalne w/g PN 21%), co oznacza, że jest bardzo gęsty. W smaku, jak ocenia pszczelarz Wojciech Albecki, "jest bardzo wykwintny - przypomina miody z doliny Loary - mieszaniny ziół i innych roślin". Miejskie ule zyskały nowy wygląd. // fot. Dorota Marszałek-JalowskaPrzed nami jeszcze jedna wizyta u „pszczółek urzędniczek”. Zostanie odebrany miód z ula nr 1. O tym, ile w sumie kilogramów miodu wyprodukowały nasze pracowite pszczółki, dowiemy się niedługo! Galeria zdjęć Pobierz galerię Pszczoły. // fot. Dorota Marszałek-Jalowska Pobierz zdjęcie Na dachu urzędu znajdują się cztery pszczele rodziny. // fot. Dorota Marszałek-Jalowska Pobierz zdjęcie Pszczoły. // fot. Dorota Marszałek-Jalowska Pobierz zdjęcie Pszczoły. // fot. Dorota Marszałek-Jalowska Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 14.06.2021 14:51 Autor: Weronika Rozbicka (w.rozbicka@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 14.06.2021 16:10 Zmodyfikował: Karolina Szypelt