We wtorek 23 lipca 2013 r. w restauracji Malika (ul. Świętojańska 69b) rusza Dziecięca Akademia Kulinarna. To cykl bezpłatnych spotkań poświęconych tematom kulinarnym, skierowanych specjalnie do dzieci. Raz w miesiącu w różnych restauracjach na Szlaku Kulinarnym odbywać się będą zajęcia w formie zabaw kulinarnych, podczas których najmłodsi poznają nowe smaki i kuchnie z różnych stron świata. Początek pierwszego spotkania o godz. 10.00.Warsztaty kulinarne poświęcone będą kuchni krajów Afryki Północnej, takich jak: Maroko, Tunezja i Algieria. Rozpoczną się zabawą w rozpoznawanie egzotycznych i aromatycznych składników i przypraw, następnie dzieci będą wspólnie z szefową kuchni Maliką przygotowywać jedną z najpopularniejszych potraw tego regionu, czyli couscous z warzywami oraz ciasteczka mammoul, a na zakończenie najprzyjemniejsza część spotkania, czyli zajadanie przyrządzonych razem pyszności.Dziecięca Akademia Kulinarna przeznaczona jest dla dzieci w wieku 6 - 12 lat. Ilość miejsc jest ograniczona. Prosimy o zapisy pod adresem e-mail: projekty@arg.gdynia.pl. Opublikowano: 21.07.2013 00:00 Autor: Małgorzata Omachel - Kwidzińska (malgorzata.omachel-kwidzinska@gdynia.pl)