Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gdyni poinformował władze miasta, że z dniem 27 lutego 2021 teren Gdyni został uznany za obszar zagrożony wystąpieniem wysoce zjadliwej ptasiej grypy (HPAI), której najpopularniejszym podtypem jest H5N8. Informują o tym żółte tablice przy wejściach na plaże i molo, a także przy wjazdach do miasta. Na wirusa ptasiej grypy narażony jest głównie drób oraz dzikie ptactwo, takie jak gołębie, kaczki czy łabędzie. Może on rozprzestrzeniać się w powietrzu, a także poprzez odchody. Ginie w temperaturze powyżej 50 st. Celsjusza, dlatego nie należy się obawiać jedzenia gotowanego/smażonego drobiu czy jaj. Zasadniczo wirus ptasiej grypy u osób przestrzegających zasad higieny nie stanowi dużego zagrożenia. Jednak jak każdy wirus zmienia się, mutując, dlatego nie można wykluczyć, że jedna z mutacji przekroczy granicę gatunkową i skutecznie zacznie przenosić się między ludźmi. Aby ustrzec się przed zakażeniem, prosimy o:- unikanie miejsc, w których przebywa dzikie ptactwo lub drób hodowlany, - niedokarmianie ptaków w dużych ich skupiskach, jak plaże czy skwery (Ekopatrol Straży Miejskiej dokarmia ptaki wodne na plażach),- niedotykanie martwych ptaków i tych, które wyglądają na chore,- niedotykanie powierzchni zabrudzonych ptasimi odchodami, - regularne mycie rąk ciepłą wodą i mydłem, zwłaszcza po kontakcie z ptakami czy ich surowym mięsem,- poddawanie obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 st. C mięsa drobiowego i jaj (UWAGA! Zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa),- dokładnego mycia detergentami noży, desek i naczyń, które miały kontakt z surowym ptasim mięsem.Znalezienie martwego ptaka należy pilnie zgłosić dyżurnemu Straży Miejskiej w Gdyni, dzwoniąc pod numer telefonu: 986 lub 58 660 11 72. Opublikowano: 09.03.2021 12:13 Autor: Barbara Strzelczyńska (u01513@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 10.03.2021 13:04 Zmodyfikował: Barbara Strzelczyńska