Aktualności

Co słychać u gdyńskich pszczół? Trwają wiosenne porządki w pasiece

Na zdjęciu (od lewej): wiceprezydent Gdyni Rafał Geremek, prezes zarządu OPEC Gdynia Wojciech Folejewski, prezes Rejonowego Koła Pszczelarzy w Gdyni Wojciech Albecki (fot. Natalia Kawalerowicz)

Na zdjęciu (od lewej): wiceprezydent Gdyni Rafał Geremek, prezes zarządu OPEC Gdynia Wojciech Folejewski, prezes Rejonowego Koła Pszczelarzy w Gdyni Wojciech Albecki (fot. Natalia Kawalerowicz)

Trwają wiosenne przygotowania do nowego sezonu pszczelarskiego. W pasiece na dachu Urzędu Miasta pojawiły się nowe nadstawki i ramki z węzą. W ubiegłym roku udało się zebrać 178 kg miodu. Jak obfity będzie tegoroczny sezon? Tego dowiemy się jesienią.

Wiosną przyroda budzi się do życia, tak też dzieje się w pasiece na dachu Urzędu Miasta Gdyni. Pszczoły przetrwały zimę, a teraz intensywnie przygotowują się do kolejnego sezonu. W ulach pojawiły się nowe nadstawki, czyli dodatkowe korpusy, gdzie gromadzony jest miód oraz ramki z węzeł. Od maja do sierpnia złocisty przysmak zbierany jest przez doświadczonego pszczelarza opiekującego się urzędową pasieką – Wojciecha Albeckiego.

W tym roku w mojej pasiece, jak również w pasiece, którą prowadzę na dachu Urzędu Miasta, pszczoły bardzo dobrze przetrwały zimę – przyznaje Wojciech Albecki, prezes Rejonowego Koła Pszczelarzy w Gdyni. – Byłem zdziwiony, dokonując przeglądów na początku kwietnia. Musiałem przyjechać następnego dnia, aby dodać kolejne nadstawki. Owady oprócz nadstawek, czyli dodatkowych korpusów, gdzie gromadzą miód, otrzymały nowe ramki z węzą. Węza to plaster wosku, gdzie są odciśnięte kształty komórek pszczelich, dzięki czemu pszczoły odbudowują pełne plastry z woszczyną.



Pszczoły pełnią ważną funkcję w ekosystemie

Pszczoły nie tylko produkują miód, ale także zapylają rośliny, tym samym dbają o zachowanie różnorodności biologicznej. Praca pszczół i innych owadów zapylających jest kluczowa również dla rolnictwa. Bowiem umożliwia produkcję m.in. w sektorze warzywniczym i sadowniczym. Szacuje się, że dzięki pracy owadów, w tym właśnie pszczół, powstaje nawet około 1/3 światowej żywności.

Gdyńskie rodziny pszczele, które znajdują się na dachu Urzędu Miasta, żyją w symbiozie z okoliczną naturą – dodaje Wojciech Albecki, prezes Rejonowego Koła Pszczelarzy w Gdyni. – Pszczoły, jak wiemy, dosyć daleko penetrują okolice, uważa się, że nawet do 2 km od ula. To sprzyja rozsiewaniu roślin. Pozostałe pszczoły czy też inne owady, wczesną wiosną, nie są na tyle rozwinięte, żeby móc zapylić mnóstwo roślin, które budzą się po zimie do życia. Dzięki temu, że pszczoły wspomagają pozostałe owady, to w kolejnych latach rozsiewa się coraz więcej roślin, pojawią się kolejne kwiaty, dzięki czemu rozwija się przyroda.

Pszczoły zamieszkały na dachu Urzędu Miasta w Gdyni w 2020 roku. Utrzymywane są we współpracy ze spółką OPEC. Pasieka stanowi dom dla czterech pszczelich rodzin z rasy Buckfast. W szczycie sezonu znajduje się tam od 50 tysięcy do nawet 100 tysięcy owadów. Wiosną i latem pszczoły zapylają okoliczne rośliny i produkują miód. W ubiegłym roku udało się zebrać 178 kg miodu. Jak obfity będzie tegoroczny sezon? Tego dowiemy się jesienią.

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię
  • ikonaOpublikowano: 17.04.2025 15:20
  • ikona

    Autor: Magdalena Starnawska (magdalena.starnawska@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 18.04.2025 16:28
  • ikonaZmodyfikował: Magdalena Starnawska
ikona