Zakończył się pilotażowy projekt „Stołówka z klimatem”, organizowany przez Gdyńskie Centrum Zdrowia, Wydział Edukacji oraz Wydział Środowiska wraz z Instytutem Eligo specjalizującym się w edukacji żywieniowej. Uczestnicy odebrali certyfikaty i podsumowali szkolenie. W związku z zakończeniem etapu pilotażowego projektu, mającego wprowadzić zrównoważone żywienie do gdyńskich placówek pt. „Stołówka z klimatem” w czwartek, 14 marca w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym odbyła się uroczystość, podczas której wręczono certyfikaty uczestnikom programu. Dyplomy otrzymało łącznie 68 osób (przede wszystkim intendenci, kucharze, pracownicy kuchni) z 35 placówek edukacyjnych (przedszkoli i szkół podstawowych). - Warto podkreślić kompetencję osób przygotowujących posiłki w naszych szkołach oraz ich potrzebę poszerzania wiedzy. Mając na uwadze te elementy, a także wpływ produkcji i transportu żywności na kwestie klimatu, Gdynia rozpoczęła projekt „Stołówka z klimatem" - mówi Bartosz Bartoszewicz, wiceprezydent Gdyni ds. jakości życia. - Projekt zakłada zmiany w różnych obszarach, ale na wstępie – zbadanie potrzeb i wykorzystanie kompetencji osób zaangażowanych w to zagadnienie. Mamy w Gdyni profesjonalistów z zakresu żywienia zatrudnionych w szkołach, chcemy wykorzystać ich potencjał. Wciąż inwestujemy w nowoczesny sprzęt, tak, aby działalność szkolnych kuchni była na jak najwyższym poziomie. Do programu „Stołówki z klimatem” zgłaszały się przedszkola i szkoły z całej Gdyni, zainteresowane zamianami. - Do programu „Stołówki z klimatem” zgłosiło się łącznie 35 przedszkoli i szkół z terenu całego miasta - mówi Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji. - To dowód na to, że idea ochrony klimatu jest coraz bardziej popularna wśród osób związanych z edukacją. Takie działania są bardzo potrzebne i mam nadzieję, że wkrótce w programie znajdą się wszystkie gdyńskie placówki. W ramach badania jadłospisów i sprawdzania zamówień żywności oraz technicznych elementów kuchni i stołówek wyciągnięto pierwsze wnioski, które obecnie są omawiane. Odbyły się także szkolenia dla osób bezpośrednio zaangażowanych w tworzenie posiłków – pań intendentek oraz zespołów pracujących w kuchniach. Dołączyły do niego także inne placówki oświatowe i finalnie przeszkolono 68 osób. Szkolenie było odpowiedzią na zagadnienia wskazane podczas wcześniejszych rozmów, takich jak potrzeba rozmowy o standardach żywienia, jak również problemach, z jakimi mierzą się dzieci w temacie jedzenia, usystematyzowania wiedzy, przedstawienie w przystępny sposób, jak te zmiany wprowadzać oraz wymiany doświadczeń i pomysłów. Uczestniczki podzieliły się też wyzwaniami, z którymi muszą radzić sobie na co dzień i oczekiwaniami względem projektu. Najczęściej wspominanym problemem był brak komunikacji między różnymi podmiotami i wielość wytycznych utrudniających tworzenie jadłospisów zgodnie z założeniami talerza zdrowia. - Jednym z efektów projektu będzie stworzenie materiałów edukacyjnych – kart pracy, scenariuszy zajęć dla nauczycieli, a przede wszystkim platformy, z której intendenci będą mogli z łatwością czerpać wiedzę i inspiracje w temacie jadłospisu, mając na względzie zarówno odpowiednie żywienie dzieci, jak i dbałość o planetę - wskazała Agnieszka Danielewicz, dietetyk, wykładowca i właścicielka Instytutu Eligo, która prowadziła warsztaty. O to, aby działania miały na celu pozytywny wpływ na środowisko, dbają przedstawiciele Wydziału Środowiska. - „Stołówka z klimatem” to projekt realizowany w gdyńskich placówkach oświatowych, którego celem jest zmiana nie tylko jadłospisów, ale też nawyków i sposobu myślenia o jedzeniu – mówi Agata Lewandowska, kierownik Referatu Adaptacji do Zmian Klimatu Wydziału Środowiska UM Gdyni. - Przedsięwzięcie zakłada przede wszystkim zwiększenie świadomości żywieniowej i ekologicznej oraz przygotowanie nowych, zdrowych i klimatycznych jadłospisów, które będą uwzględniały ślad węglowy posiłków oraz skupiały się na zdrowiu przedszkolaków i uczniów. Włączamy w ten proces wszystkich, którzy mają na niego wpływ – a panie intendentki i pracownice kuchni są tu niezmiernie ważne. Galeria zdjęć Pobierz galerię Uczestnicy odebrali certyfikaty z rąk wiceprezydentów Gdyni // fot. Michał Sałata Pobierz zdjęcie Uczestnicy odebrali certyfikaty z rąk wiceprezydentów Gdyni // fot. Michał Sałata Pobierz zdjęcie Prowadząca warsztaty // fot. Michał Sałata Pobierz zdjęcie Uczestnicy warsztatów // fot. Michał Sałata Pobierz zdjęcie Uczestnicy warsztatów // fot. Michał Sałata Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 15.03.2024 09:32 Autor: Aneta Marczak (aneta.marczak@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 15.03.2024 10:19 Zmodyfikował: Agnieszka Janowicz