Aktualności

Świat z Krainy Czarów w gdyńskiej szkole

Pięknie nakryte stoły i ich autorzy

Bajkowy świat w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni // fot. Filip Śmigielski

To jeden z najbardziej efektownych konkursów w Polsce – w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych, zakończył się VI Wojewódzki Konkurs Nakrywania Stołów. W tym roku przebiegał pod hasłem „Kraina Czarów”, a stoły przygotowane przez uczniów, oceniali przedstawiciele hoteli z Trójmiasta.


 
Ten konkurs już od lat cieszy ogromnym powodzeniem wśród uczniów szkół gastronomicznych i hotelarskich. Tak było i tym w roku. Do Gdyni, z własną interpretacją tematu przewodniego przybyło 16 dwuosobowych zespołów reprezentujących szkoły ponadgimnazjalne województwa pomorskiego z: Kłanina, Rumii, Sierakowic, Somonina, Tczewa, Wejherowa, Władysławowa i Gdańska.
Uczestnicy wykazali się niezwykłą kreatywnością, pomysłowością i wysublimowanym wyczuciem piękna. Każdy ze stołów przenosił do innej krainy fantazji, każdy zachwycał doborem dekoracji, nakryć i efektów specjalnych.
 
- To wspaniałe, że przepiękne dekoracje, inspirowane trendami najbardziej znanych hoteli na świecie możemy oglądać właśnie w Gdyni, a ich autorami są nasi uczniowie - mówi Bartosz Bartoszewicz, wiceprezydent Gdyni ds. jakości życia. – Ogromnie cieszy również to, że takie wydarzenia dotyczą szkół branżowych, które w Gdyni kształcą na wysokim poziomie świetnych specjalistów. Wszystkim uczestnikom tego konkursu, a także ich organizatorom Zespołowi Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych serdecznie gratuluję. 
Jury, w skład którego weszli przedstawiciele takich hoteli jak Hotel Mercure Gdynia Centrum, Hotel Rezydent Sopot MGallery Collection, Hotel Courtyard by Marriot Waterfront Gdynia nie mieli łatwego zadania. Wszystkie stoły przygotowano z niezwykłą precyzją. Była herbata u Kapelusznika z Alicji z Krainy Czarów, uczta u barona Draculi, zastawa z Krainy Lodu a nawet stół prosto z Hogwardu.
 
- Dziś tematem konkursu jest „Stół w krainie czarów”, co roku mamy inny temat tego konkursu – mówi Bogusława Flisykowska, dyrektor ZSHG w Gdyni. – Był „Stół morzem pisany”, „Stół do herbaty i kawy” i wiele innych. Ten konkurs cieszy się bardzo dużą popularnością. To takie fajne miejsce, gdzie szkoły mogą spotkać się i pokazać co dzieje się w każdej z nich. Są atrakcyjne nagrody i myślę, że takie wyróżnienie przez profesjonalnych hotelarzy jest dla uczniów bardzo ważne.
 
Hotelarzy zachwyciła inwencja uczniów.
 
- Coraz więcej uczniów interesuje się tym konkursem i coraz trudniej nam wybrać, młodzież wykazuje się bowiem bardzo dużą kreatywnością – mówi Joanna Wolny, dyrektor Hotelu Rezydent Sopot MGallery, przewodnicząca jury. – Z roku na rok jest też większa znajomość technik nakrywania stołów, coraz bardziej wymyślne menu, wybór więc jest bardzo trudny.
 
W tym roku I miejsce przypadło Oliwi Brylowskiej i Natalii Piepiórko, pracujących  pod kierunkiem Agnieszki Grzegorzewskiej z Powiatowego Zespołu Ponadgimnazjalnego im. Józefa Wybickiego w Somoninie.
II miejsce zajęły Michalina Jaśniewska i Aurelia Richert działające pod kierunkiem Barbary Antoniuk i Małgorzaty Samp z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Ks. Janusza St.Pasierba w Tczewie.
III miejsce trafiło do Korneli Miller i Karola Króla pracujących pod kierunkiem Agnieszki Rokosz z Zespołu Szkół Hotelarsko–Gastronomicznych w Gdyni.
Przyznano również wyróżnienia dla: Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszyca w Kłaninie, zespołu w składzie Paulina Frybezowska, Michalina Łęgowska – opiekun Ewelina Pilic–Bojke; Powiatowego Zespołu Szkół Nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumii, zespołu w składzie: Dorota Gappa, Sara Dziadkowska, opiekun Małgorzata Więcek; Powiatowego Zespołu Szkół Nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumii, reprezentowanego przez Małgorzatę Pagę, Monika Rogde - opiekun Małgorzata Więcek; Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku - Radosław Czarkowski, Marta Depka, opiekun Agnieszka Chacińska oraz Zespołu Szkół Hotelarsko–Gastronomicznych w Gdyni - Maja Grzelak, Karolina Czubała, opiekun Beata Falkiewicz.
 
Kolejna edycja konkursu już za rok.

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię
ikona