W Gdyni rozpoczął się pilotażowy projekt „Stołówka z klimatem”, organizowany przez Gdyńskie Centrum Zdrowia, Wydział Edukacji oraz Wydział Środowiska wraz z Instytutem Eligo specjalizującym się w edukacji żywieniowej. Wszystko z myślą o najmłodszych mieszkańcach Gdyni oraz z troski o klimat. Coraz częściej mówi się o tym, że żywienie to temat mający wpływ na wiele aspektów naszego życia. A w przypadku dzieci i młodzieży ma niebagatelne znaczenie w związku z okresem wzrostu, a także kształtowaniem się nawyków żywieniowych. - Mając na uwadze te elementy, a także wpływ produkcji i transportu żywności na kwestie klimatu, Gdynia rozpoczęła pilotażowy projekt „Stołówka z klimatem" - mówi Bartosz Bartoszewicz, wiceprezydent Gdyni ds. jakości życia. - Projekt zakłada zmiany w różnych obszarach, ale na wstępie – zbadanie potrzeb i wykorzystanie kompetencji osób zaangażowanych w to zagadnienie. Mamy w Gdyni profesjonalistów z zakresu żywienia zatrudnionych w szkołach, chcemy wykorzystać ich potencjał. Do programu „Stołówki z klimatem” zgłaszają się przedszkola i szkoły z całej Gdyni, zainteresowane zamianami. - Do programu „Stołówki z klimatem” zgłosiło się łącznie 15 przedszkoli i szkół z terenu całego miasta - mówi Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji. - To dowód na to, że idea ochrony klimatu jest coraz bardziej popularna wśród osób związanych z edukacją. Takie działania są bardzo potrzebne i mam nadzieję, że wkrótce w programie znajdą się wszystkie gdyńskie placówki.W ramach badania jadłospisów i sprawdzania zamówień żywności oraz technicznych elementów kuchni i stołówek wyciągnięto pierwsze wnioski, które obecnie są omawiane. Odbyły się także trzy szkolenia dla osób bezpośrednio zaangażowanych w tworzenie posiłków – pań intendentek oraz zespołów pracujących w kuchniach. Ostatnie takie spotkanie odbyło się 26 października. Dołączyły do niego także inne placówki oświatowe i finalnie przeszkolono 64 osoby. - Nie zdawaliśmy sobie sprawy, że inne placówki miały podobne problemy i znalazły na nie sposób – to bardzo budujące, wiedzieć, że nie jesteśmy w tym same – podsumowała jedna z uczestniczek spotkania. Szkolenie było odpowiedzią na zagadnienia wskazane podczas wcześniejszych rozmów, takich jak potrzeba rozmowy o standardach żywienia, jak również problemach, z jakimi mierzą się dzieci w temacie jedzenia, usystematyzowania wiedzy, przedstawienie w przystępny sposób, jak te zmiany wprowadzać oraz wymiany doświadczeń i pomysłów. Uczestniczki podzieliły się też wyzwaniami, z którymi muszą radzić sobie na co dzień i oczekiwaniami względem projektu. Najczęściej wspominanym problemem był brak komunikacji między różnymi podmiotami i wielość wytycznych utrudniających tworzenie jadłospisów zgodnie z założeniami talerza zdrowia. - Jednym z efektów projektu ma być stworzenie materiałów edukacyjnych – kart pracy, scenariuszy zajęć dla nauczycieli, a przede wszystkim platformy, z której intendenci będą mogli z łatwością czerpać wiedzę i inspiracje w temacie jadłospisu, mając na względzie zarówno odpowiednie żywienie dzieci, jak i dbałość o planetę - wskazała Agnieszka Danielewicz, dietetyk, wykładowca i właścicielka Instytutu Eligo, która prowadziła warsztaty. O to, aby działania miały na celu pozytywny wpływ na środowisko, dbają przedstawiciele Wydziału Środowiska. - „Stołówka z klimatem” to projekt realizowany w gdyńskich placówkach oświatowych, którego celem jest zmiana nie tylko jadłospisów, ale też nawyków i sposobu myślenia o jedzeniu – mówi Agata Lewandowska, kierownik Referatu Adaptacji do Zmian Klimatu Wydziału Środowiska UM Gdyni. - Przedsięwzięcie zakłada przede wszystkim zwiększenie świadomości żywieniowej i ekologicznej oraz przygotowanie nowych, zdrowych i klimatycznych jadłospisów, które będą uwzględniały ślad węglowy posiłków oraz skupiały na zdrowiu przedszkolaków i uczniów. Włączamy w ten proces wszystkich, którzy mają na niego wpływ – a panie intendentki i pracownice kuchni są tu niezmiernie ważne. Galeria zdjęć Pobierz galerię Agnieszka Danielewicz, dietetyk, wykładowca i właścicielka Instytutu Eligo, która prowadziła warsztaty // fot. Filip Śmigielski Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 30.10.2023 13:46 Autor: Aneta Marczak (aneta.marczak@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 31.10.2023 14:28 Zmodyfikował: Aneta Marczak