Aktualności

Jak się zdrowo odżywiać i jednocześnie wspierać odporność? – najlepsi już to wiedzą!

(fot. Paweł Budziński)

(fot. Paweł Budziński)

W ubiegłym tygodniu, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, był gospodarzem finału XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Zdrowa dieta, jakość tego co jemy, produkty, które wybieramy na co dzień, mają wpływ na nasz organizm i samopoczucie. To bardzo ważny aspekt rozwoju od najmłodszych lat. Dlatego ogromnie cieszy fakt, tak dużego zainteresowania konkursem. Aż 5000 uczniów ze szkół ponadpodstawowych z całej Polski, stanęło do rywalizacji w tegorocznej edycji, która skupiła się na temacie „Żywności wspierającej odporność” . Do etapu głównego zakwalifikowało się 58 najlepszych uczestników, którzy rywalizowali o tytuł najlepszego młodego eksperta w dziedzinie żywienia.


Olimpiada Wiedzy o Żywieniu to prestiżowe, ogólnopolskie wydarzenie, którego celem jest rozwijanie oraz wzmacnianie zainteresowania uczniów i nauczycieli, wiedzą w zakresie prawidłowego żywienia , wartości odżywczych oraz jej roli w profilaktyce chorób dietozależych jak otyłość, nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca. Uczestnicy zdobywają również praktyczne umiejętności z dziedziny gastronomii i obsługi konsumenta.

Finał Olimpiady składał się z trzech części: testu, który wyłonił 30 najlepszych uczniów, części praktycznej (umiejętności kulinarne i obsługa konsumenta) po którym do decydującego quizu, awansowało 6 najlepszych uczestników.


Po zaciętej rywalizacji wyłoniono zwycięzców:
  1.  Amelia Pysklak – Technikum nr 4 w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi,
  2.  Alicja Żurkrowska – II Liceum Ogólnokształcące im. Hugona Kołłątaja w Wałbrzychu,
  3.  Maja Możdżeń – II Liceum Ogólnokształcące im. Hugona Kołłątaja w Wałbrzychu,
  4.  Natalia Wacławczyk – Publiczne Liceum Ogólnokształcące nr II z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Marii Konopnickiej w Opolu,
  5.  Piotr Reimann – Uniwersyteckie I Liceum Ogólnokształcące im. Juliusza Słowackiego w Chorzowie,
  6.  Milena Krasowska – Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie w Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.

dziewczyna siedząca przy biurku, ma krecone brązowe włosy do ramion, okulary oraz mikrofon , jest  ubrana w brązową marynarkę, na stole przed nią stoją pojemniki z różnymi rodzajami kaszy, obok dziewczyny na sąsiednim stanowisku, siedzi chłopak
Amelia Pysklak, zwyciężczyni XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. (fot. Paweł Budziński)

Biorącym udział w zmaganiach, kibicowali znamienici goście: Grzegorz Kryger- Pomorski Kurator Oświaty, Iwona Tanewska – Naczelnik Wydziału Edukacji w Gdyni, Beata Wierzba – dyrektor Wydziału Edukacji Miasta Szczecin, dr hab. Marzenna Popek – Dziekan Wydziału Zarządzania i Nauk o Jakości, profesor Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, Prof. dr hab. Inż. Piotr Przybyłowski – Kierownik Katedry Zarządzania Jakością Uniwersytetu Morskiego w Gdyni oraz Członek Komitetu Nauk o Żywności i Żywienia PAN, były rektor Akademii Morskiej w Gdyni, dr inż. Witold Kozirok – Katedra Zarządzania Jakością Uniwersytet Morski Gdynia, Jan Zacharewicz – rektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Turystyki w Gdańsku.

Natomiast nad całością, czuwał Komitet Główny Olimpiady Wiedzy o Żywieniu w składzie:
  •  Profesor dr hab. Józef Korczak – sekretarz naukowy
  •  Profesor dr hab. Izabela Gutowska – przewodnicząca
  •  Profesor dr hab. Danuta Górecka – zastępca przewodniczącego
  •  Profesor dr hab. Jan Gawęcki – honorowy przewodniczący
  •  Dr n. med. Adam Grzegrzółka - koordynator
  •  Dr n. chem. Małgorzata Stańczyk-Dunaj - zastępca koordynatora
  •  Dr n. med. Wojciech Żwierełło

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu to nie tylko konkurs, ale także platforma wymiany wiedzy i doświadczeń, która inspiruje młodych ludzi do pogłębiania świadomości na temat zdrowego odżywiania i kształtowania przyszłych specjalistów w dziedzinie gastronomii i dietetyki. Tegoroczna edycja to nie tylko rywalizacja, ale także możliwość zawiązania nowych znajomości. To również promowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród nastolatków, w czasach, gdzie wszechobecne są przetworzone posiłki z fastfoodów czy napoje enrgetyczne nafaszerowane cukrem.

Serdecznie gratulujemy wszystkim finalistom oraz uczestnikom XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i życzymy dalszych sukcesów w zgłębianiu tajników zdrowego odżywiania!

Za organizację tegorocznego wydarzenia odpowiadali Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie oraz jako współorganizator Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli m.in. Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego, Marszałek Województwa Pomorskiego, Prezydent Gdyni, Prezydent Szczecina, Zachodniopomorski Kurator Oświaty, Pomorski Kurator Oświaty i Pomorze Zachodnie.

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię
  • ikonaOpublikowano: 25.03.2025 11:08
  • ikona

    Autor: Zofia Marczak (zofia.marczak@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 25.03.2025 12:59
  • ikonaZmodyfikował: Małgorzata Omachel - Kwidzińska
ikona