W ubiegłym tygodniu, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, był gospodarzem finału XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Zdrowa dieta, jakość tego co jemy, produkty, które wybieramy na co dzień, mają wpływ na nasz organizm i samopoczucie. To bardzo ważny aspekt rozwoju od najmłodszych lat. Dlatego ogromnie cieszy fakt, tak dużego zainteresowania konkursem. Aż 5000 uczniów ze szkół ponadpodstawowych z całej Polski, stanęło do rywalizacji w tegorocznej edycji, która skupiła się na temacie „Żywności wspierającej odporność” . Do etapu głównego zakwalifikowało się 58 najlepszych uczestników, którzy rywalizowali o tytuł najlepszego młodego eksperta w dziedzinie żywienia. Olimpiada Wiedzy o Żywieniu to prestiżowe, ogólnopolskie wydarzenie, którego celem jest rozwijanie oraz wzmacnianie zainteresowania uczniów i nauczycieli, wiedzą w zakresie prawidłowego żywienia , wartości odżywczych oraz jej roli w profilaktyce chorób dietozależych jak otyłość, nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca. Uczestnicy zdobywają również praktyczne umiejętności z dziedziny gastronomii i obsługi konsumenta.Finał Olimpiady składał się z trzech części: testu, który wyłonił 30 najlepszych uczniów, części praktycznej (umiejętności kulinarne i obsługa konsumenta) po którym do decydującego quizu, awansowało 6 najlepszych uczestników.Po zaciętej rywalizacji wyłoniono zwycięzców: Amelia Pysklak – Technikum nr 4 w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi, Alicja Żurkrowska – II Liceum Ogólnokształcące im. Hugona Kołłątaja w Wałbrzychu, Maja Możdżeń – II Liceum Ogólnokształcące im. Hugona Kołłątaja w Wałbrzychu, Natalia Wacławczyk – Publiczne Liceum Ogólnokształcące nr II z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Marii Konopnickiej w Opolu, Piotr Reimann – Uniwersyteckie I Liceum Ogólnokształcące im. Juliusza Słowackiego w Chorzowie, Milena Krasowska – Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie w Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Amelia Pysklak, zwyciężczyni XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. (fot. Paweł Budziński)Biorącym udział w zmaganiach, kibicowali znamienici goście: Grzegorz Kryger- Pomorski Kurator Oświaty, Iwona Tanewska – Naczelnik Wydziału Edukacji w Gdyni, Beata Wierzba – dyrektor Wydziału Edukacji Miasta Szczecin, dr hab. Marzenna Popek – Dziekan Wydziału Zarządzania i Nauk o Jakości, profesor Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, Prof. dr hab. Inż. Piotr Przybyłowski – Kierownik Katedry Zarządzania Jakością Uniwersytetu Morskiego w Gdyni oraz Członek Komitetu Nauk o Żywności i Żywienia PAN, były rektor Akademii Morskiej w Gdyni, dr inż. Witold Kozirok – Katedra Zarządzania Jakością Uniwersytet Morski Gdynia, Jan Zacharewicz – rektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Turystyki w Gdańsku.Natomiast nad całością, czuwał Komitet Główny Olimpiady Wiedzy o Żywieniu w składzie: Profesor dr hab. Józef Korczak – sekretarz naukowy Profesor dr hab. Izabela Gutowska – przewodnicząca Profesor dr hab. Danuta Górecka – zastępca przewodniczącego Profesor dr hab. Jan Gawęcki – honorowy przewodniczący Dr n. med. Adam Grzegrzółka - koordynator Dr n. chem. Małgorzata Stańczyk-Dunaj - zastępca koordynatora Dr n. med. Wojciech Żwierełło Olimpiada Wiedzy o Żywieniu to nie tylko konkurs, ale także platforma wymiany wiedzy i doświadczeń, która inspiruje młodych ludzi do pogłębiania świadomości na temat zdrowego odżywiania i kształtowania przyszłych specjalistów w dziedzinie gastronomii i dietetyki. Tegoroczna edycja to nie tylko rywalizacja, ale także możliwość zawiązania nowych znajomości. To również promowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród nastolatków, w czasach, gdzie wszechobecne są przetworzone posiłki z fastfoodów czy napoje enrgetyczne nafaszerowane cukrem.Serdecznie gratulujemy wszystkim finalistom oraz uczestnikom XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i życzymy dalszych sukcesów w zgłębianiu tajników zdrowego odżywiania!Za organizację tegorocznego wydarzenia odpowiadali Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie oraz jako współorganizator Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni.Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli m.in. Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego, Marszałek Województwa Pomorskiego, Prezydent Gdyni, Prezydent Szczecina, Zachodniopomorski Kurator Oświaty, Pomorski Kurator Oświaty i Pomorze Zachodnie. Galeria zdjęć Pobierz galerię Amelia Pysklak, zwyciężczyni XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu (fot. Paweł Budziński) Pobierz zdjęcie puchary dla laureatów XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu (fot. Paweł Budziński) Pobierz zdjęcie Iwona Tanewska, Naczelnik Wydziału Edukacji w Gdyni (fot. Paweł Budziński) Pobierz zdjęcie Beata Wierzba, Dyrektor Wydziału Edukacji Miasta Szczecin, Grzegorz Kryger, Pomorski Kurator Oświaty, Iwona Tanewska, Naczelnik Wydziału Edukacji w Gdyni. Bogusława Flisykowska Dyrektor Zespołu Szkół Hotelarsko Gastronomicznych w Gdyni (fot. Paweł Budziński) Pobierz zdjęcie Uczestnicy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu (fot. Paweł Budziński) Pobierz zdjęcie Komitet Główny XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu (fot. Paweł Budziński) Pobierz zdjęcie Uczestnicy XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu (fot. Paweł Budziński) Pobierz zdjęcie Jedno z zadań konkursowych podczas XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu (fot. Paweł Budziński) Pobierz zdjęcie Grzegorz Kryger, Pomorski Kurator Oświaty, wręczający nagrodę (fot. Paweł Budziński) Pobierz zdjęcie Beata Wierzba, Dyrektor Wydziału Edukacji Miasta Szczecin wręczająca nagrodę (fot. Paweł Budziński) Pobierz zdjęcie Laureaci XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu z nagrodami (fot. Paweł Budziński) Pobierz zdjęcie Organizatorzy, uczestnicy, zaproszeni goście XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu (fot. Paweł Budziński) Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 25.03.2025 11:08 Autor: Zofia Marczak (zofia.marczak@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 25.03.2025 12:59 Zmodyfikował: Małgorzata Omachel - Kwidzińska