Włoska kultura – polska innowacja, pod takim hasłem rusza w Zespole Szkół Hotelarsko–Gastronomicznych w Gdyni projekt Erasmus + VET z zakresu kształcenia i szkolenia zawodowego. W całości jest on finansowany z funduszy Unii Europejskiej. Międzynarodowy program z zakresu gastronomii będzie realizowany przez 18 miesięcy a weźmie w nim udział 24 uczniów technikum oraz 6 nauczycieli przedmiotów zawodowych. Wszyscy uczniowie odbędą praktyki zawodowe na Sycylii, w trakcie których poszerzą swoje kompetencje zawodowe w zakresie gastronomii (kuchnia włoska) i hotelarstwa, a także coachingu (kompetencje miękkie) – mówi Agnieszka Lochyńska z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych. – Nauczyciele z kolei odbędą staże zawodowe również rozwijające ich umiejętności w zakresie nauczanych przedmiotów specjalistycznych. Wszyscy uczestnicy (uczniowie i nauczyciele) jeszcze przed wyjazdem do Włoch będą uczestniczyć w zajęciach przygotowujących. Będą to lekcje języka angielskiego (w tym zawodowego), zajęcia z przygotowania kulturowego, BHP oraz warsztaty psychologiczno-pedagogiczne. Mobilności uczniów będą miały miejsce w czerwcu i październiku 2025 roku. Nauczyciele z kolei odbędą swoje staże w maju oraz na przełomie września i października 2025 roku. Pomysłodawczyniami i autorkami projektu są nauczyciele: Agnieszka Dutkiewicz, Katarzyna Thiel–Winkler i Magdalena Buczma-Pawelec. To kolejny już międzynarodowy program współpracy realizowany w tej gdyńskiej szkole, która znajduje się w czołówce techników w Polsce. Opublikowano: 19.11.2024 13:40 Autor: Aneta Marczak (aneta.marczak@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 19.11.2024 13:54 Zmodyfikował: Aneta Marczak