1604 (1204) 2025-01-17 - 2025-01-30

Experyment zaprasza

Centrum Nauki Experyment (al. Zwycięstwa 96/98) zaprasza:


  • 1 lutego w godz 11:00-16:00 otwarcie nowej wystawy CLEVERFOOD

W programie live cooking z Helą Kłobucką (zwyciężczynią MasterChef Junior 2022), warsztaty z orkiestrą warzywną, prezentacje innowacyjnych rozwiązań w branży gastronomicznej oraz wiele innych atrakcji. Wystawa CLEVERFOOD for everyone ukazuje innowacyjne podejście do żywienia, łącząc naukę, ekologię i pasję do kulinariów. Dostępna będzie dla gości od 1.02 do 1.06, a towarzyszyć jej będzie szereg wydarzeń.

  • 24 stycznia o godz. 17:00 Warsztaty dla dorosłych. Akcja fermentacja

Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Pierwsze wzmianki o fermentowanych produktach pochodzą sprzed 9000 lat i dotyczą fermentacji ryb w Skandynawii. I choć obecnie potrafimy konserwować jedzenie na wiele innych sposobów, to wciąż kiszonki są powszechne w kuchniach wielu zakątków świata. Sprawdźcie razem z nami, jakie procesy zachodzą w produktach podczas kiszenia! Bilety 25 zł.

  • 26 stycznia o godz. 16:00 SCIENCE CAFE 2.0. Mylisz się! O naukowych pułapkach umysłu
Któż z nas się nie myli? Może... Einstein? No cóż, nawet on ma na koncie wpadki. Podczas interaktywnego wykładu wspólnie zanurzymy się w świat największych pomyłek nauki, ale również zgłębimy tajniki tego, jak każda i każdy z nas myli się na co dzień. Tym razem gościem będzie dr inż. Konrad Skotnicki, znany w sieci jako Doktor z TikToka. Bilety 20zł/10zł z Kartą Senior Plus.

  • 18-19 stycznia, 25-26 stycznia, 8-9 lutego i 15 lutego – 2 marca WARSZTATY RODZINNE. Molekularne rewolucje (3+)
W feryjnym laboratorium znaleźliśmy sposób, by połączyć naukę z gotowaniem! W efekcie powstały warsztaty pełne barwnych i zaskakujących eksperymentów! Podczas ferii zimowych zapraszamy Was m.in. do stworzenia naturalnych barwników, dzięki którym nadacie molekularnym daniom niezwykłych kolorów. Podczas warsztatów stworzycie kawior reagujący na warunki otoczenia, wykonacie koktajl przypominający lawę i przeprowadzicie doświadczenia z ciekłym azotem. Dajcie się zaskoczyć! Bilety 20/35 zł.

  • 18-19 stycznia, 25-26 stycznia, 8-9 lutego i 15 lutego – 2 marca WARSZTATY RODZINNE. Molekularne rewolucje (6+)
Pianka z herbaty, bulgoczący koktajl, żelowy makaron i ciekły azot – w ferie zimowe 2025 spotkacie się z kuchnią molekularną! Ten rodzaj przygotowywania potraw jest niezwykłym połączeniem kulinariów oraz nauki, a to oznacza, że podczas warsztatów będziemy wpływać na wszystkie Wasze zmysły – nie tylko na smak! Przyrządzicie szpinakowe ravioli z alginianu sodu, sprawdzicie, jak tworzy się herbacianą piankę przy użyciu lecytyny sojowej, przygotujecie bulgoczący koktajl z suchym lodem i nie tylko! Bilety 20/35 zł.

  • 14 lutego o godz. 19:00 NaukoweLove 2025. Pikantnie
Zbliża się najgorętsza, miłosna noc roku w Experymencie! 14 lutego zapraszamy na kultowe NaukoweLove. Pikantnie – walentynkowe wydarzenie dla dorosłych. W czasie NaukoweLove dowiecie się, jak budować i podtrzymywać relacje oraz jak utrzymywać temperaturę uczuć. Poznacie również rolę jedzenia w budowaniu napięcia i dowiecie się, czy jedzenie może rozgrzać emocje (albo je ostudzić)? Eksperci, dietetycy, psycholodzy, biolodzy i seksuolodzy podzielą się swoją wiedzą. Czekają Was m.in. wykłady naukowców, warsztaty, PubQuiz, strefa gier wstępnych. Podczas wieczoru będziecie mogli kupić coś do jedzenia oraz napoje. Bilety 45 zł/15 zł z Kartą Gdynia Senior Plus.
Szczegóły i bilety dostępne na experyment.gdynia.pl

ikona