Włoska kultura – polska innowacja. Pod takim hasłem rusza w Zespole Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni projekt Erasmus+ VET z zakresu kształcenia i szkolenia zawodowego. W całości jest on finansowany z funduszy Unii Europejskiej.Projekt będzie realizowany przez 18 miesięcy. Weźmie w nim udział 24 uczniów technikum oraz 6 nauczycieli przedmiotów zawodowych. Wszyscy uczniowie odbędą praktyki zawodowe na Sycylii, w trakcie których poszerzą swoje kompetencje zawodowe w zakresie gastronomii (kuchnia włoska) i hotelarstwa, a także coachingu (kompetencje miękkie). Nauczyciele odbędą staże zawodowe rozwijające ich umiejętności w zakresie nauczanych przedmiotów zawodowych. Wszyscy uczestnicy (uczniowie i nauczyciele) jeszcze przed wyjazdem do Włoch będą uczestniczyć w zajęciach przygotowujących. Będą to zajęcia z języka angielskiego (w tym zawodowego), przygotowania kulturowego, BHP oraz warsztaty psychologiczno-pedagogiczne. Mobilności uczniów będą miały miejsce w czerwcu i październiku 2025 roku. Nauczyciele odbędą staże w maju oraz na przełomie września i października 2025 roku.Pomysłodawczyniami i autorkami projektu są Agnieszka Dutkiewicz, Katarzyna Thiel-Winkler i Magdalena Buczma-Pawelec. Opublikowano: 21.11.2024 11:16 Autor: Dominika Sobiech (dominika.sobiech@gdynia.pl)