1556 (1256) 2023-11-10 - 2023-11-16

Kompostownik przydomowy. Zrób to sam

Kto nie ma kompostownika – najwyższa pora zrobić go samemu albo z pomocą sąsiada!


Wybierz odpowiednie miejsce: Znajdź w ogrodzie dobrze przewietrzone i osłonięte miejsce dla kompostownika. Może to być specjalny pojemnik kompostujący lub wyznaczone miejsce na stos kompostowy.
W kompostowniku nie tylko ZIELONE (BIO): Do kompostowania nadają się odpady kuchenne (bio), takie jak obierki warzyw, fusy z kawy, skorupki jaj, a także resztki roślin ogrodowych, liście, gałęzie, trawa, a nawet trociny czy siano. Unikaj wrzucania do kompostu mięsa, tłuszczów, nabiału czy produktów przetworzonych.
Warstwowy układ kompostu: Układaj odpady warstwami – zaczynając od gałęzi i liści na dnie, następnie dodając odpady kuchenne (bio), a na koniec warstwę ziemi. Warstwy powinny być cienkie, aby kompost mógł się odpowiednio rozkładać.
Regularnie przewracaj kompost: Aby przyspieszyć proces kompostowania, przewracaj zawartość co jakiś czas, najlepiej raz na kilka tygodni. To pozwoli na lepsze mieszanie się materiałów i przyspieszy proces rozkładu.
Utrzymuj odpowiednią wilgotność: Kompost powinien być wilgotny, ale nie przesycony wodą. Regularnie sprawdzaj wilgotność kompostu i podlewaj go w razie potrzeby.
Cierpliwie czekaj: Proces kompostowania może zająć od kilku miesięcy do roku, zależnie od warunków i rodzaju materiałów. Gotowy kompost będzie ciemnobrązowy, ziemisty i przyjemnie pachnący.

ikona