Kto nie ma kompostownika – najwyższa pora zrobić go samemu albo z pomocą sąsiada! Wybierz odpowiednie miejsce: Znajdź w ogrodzie dobrze przewietrzone i osłonięte miejsce dla kompostownika. Może to być specjalny pojemnik kompostujący lub wyznaczone miejsce na stos kompostowy.W kompostowniku nie tylko ZIELONE (BIO): Do kompostowania nadają się odpady kuchenne (bio), takie jak obierki warzyw, fusy z kawy, skorupki jaj, a także resztki roślin ogrodowych, liście, gałęzie, trawa, a nawet trociny czy siano. Unikaj wrzucania do kompostu mięsa, tłuszczów, nabiału czy produktów przetworzonych.Warstwowy układ kompostu: Układaj odpady warstwami – zaczynając od gałęzi i liści na dnie, następnie dodając odpady kuchenne (bio), a na koniec warstwę ziemi. Warstwy powinny być cienkie, aby kompost mógł się odpowiednio rozkładać.Regularnie przewracaj kompost: Aby przyspieszyć proces kompostowania, przewracaj zawartość co jakiś czas, najlepiej raz na kilka tygodni. To pozwoli na lepsze mieszanie się materiałów i przyspieszy proces rozkładu.Utrzymuj odpowiednią wilgotność: Kompost powinien być wilgotny, ale nie przesycony wodą. Regularnie sprawdzaj wilgotność kompostu i podlewaj go w razie potrzeby.Cierpliwie czekaj: Proces kompostowania może zająć od kilku miesięcy do roku, zależnie od warunków i rodzaju materiałów. Gotowy kompost będzie ciemnobrązowy, ziemisty i przyjemnie pachnący. Opublikowano: 09.11.2023 15:23 Autor: Karolina Szypelt (karolina.szypelt@gdynia.pl)