Spółdzielnia socjalna „Dobre miejsce” rozszerza swoją działalność. Od 2019 roku pod jej szyldem działa food truck. Natomiast teraz w ofercie znajdą się również usługi cateringowe. Posiłki będą przyrządzane w nowej, profesjonalnie wyposażonej kuchni, która powstała w podziemiach budynku Stowarzyszenia Świętego Mikołaja Biskupa przy ul. św. Mikołaja 1. W środę, 24 listopada wiceprezydent Michał Guć wręczył medale „Civitas e Mari” osobom, które w znaczący sposób przyczyniły się do realizacji tego projektu. W kuchni „Dobrego miejsca”, podobnie jak w food trucku, będą pracować osoby zagrożone wykluczeniem społecznym.Spółdzielnia socjalna „Dobre miejsce” to inicjatywa stworzona przez Stowarzyszenie Świętego Mikołaja Biskupa oraz parafię pw. św. Mikołaja w Chyloni. Powstała z myślą o osobach, które doświadczyły różnych trudności życiowych i są zagrożone wykluczeniem społecznym. Główny cel spółdzielni to przywracanie nadziei i poczucia godności tym ludziom, dzięki zapewnieniu im stabilnego zatrudnienia w przyjaznych warunkach, przez co wzmacnia się ich poczucie własnej wartości i otwierają się perspektywy dalszego rozwoju. Pod szyldem spółdzielni działa food truck „Dobre miejsce”. Pracuje tam kilkoro podopiecznych stowarzyszenia. To oni przygotowują posiłki. Pojazd najczęściej parkuje przy ul. św. Mikołaja 4 w Chyloni, ale pojawia się też w innych miejscach w Gdyni i nie tylko.Na mapie Gdyni pojawiło się kolejne „Dobre miejsce”. To kuchnia wyposażona w nowoczesny i profesjonalny sprzęt. Powstała ona w Chyloni, w podziemiach budynku stowarzyszenia przy ul. św. Mikołaja 1. Dzięki tej inwestycji spółdzielnia będzie mogła poszerzyć swoją ofertę o usługi cateringowe. 24 listopada odbyła się oficjalna prezentacja pomieszczeń. W wydarzeniu wziął udział wiceprezydent Gdyni Michał Guć.Kuchnia zacznie działać pełną parą na początku grudnia. Posiłki będzie przyrządzać 5 osób – będą to podopieczni stowarzyszenia.To miejsce nie mogłoby powstać, gdyby nie zaangażowanie ks. Jacka Sochy oraz przedstawicieli Lions Clubu z Trójmiasta. Ci drudzy przekazali środki na remont pomieszczeń. Wywalczyli też grant od amerykańskiej fundacji Lions Club International. Został on przeznaczony na wyposażenie kuchni.Za aktywność, inicjatywę i zaangażowanie w ten projekt ks. Jacek Socha oraz Stefan Szypulski z Lions Club Gdańsk Neptun otrzymali medale „Civitas e Mari”. To odznaczenie przyznawane przez prezydenta Gdyni tym, którzy odważnie realizują marzenia. Wyróżnieni odebrali medale z rąk wiceprezydenta Gdyni Michała Gucia.Więcej informacji na stronie: www.dobrem.com.pl. Opublikowano: 02.12.2021 13:54 Autor: Karolina Szypelt (karolina.szypelt@gdynia.pl)