W związku z zamknięciem na dwa tygodnie działalności stacjonarnej lokali gastronomicznych prezydent Gdyni Wojciech Szczurek podjął decyzję o zwolnieniu z czynszu najemców i dzierżawców lokali prowadzących swoje biznesy w tej branży.Decyzją rządu do 6 listopada wstrzymana została stacjonarna działalność lokali gastronomicznych. Restauracje mogą jednak świadczyć usługi na wynos lub na dowóz. W związku z tym prezydent Gdyni Wojciech Szczurek podjął decyzję o wsparciu gdyńskich przedsiębiorców z branży gastronomicznej lub w niej działających. – Wiele barów, kawiarni i restauracji działa w lokalach innych właścicieli niż miasto. Gorąco apeluję, by zdecydowali się na taki sam krok i pozwolili przetrwać gastronomikom – czytamy w stanowisku Wojciecha Szczurka, prezydenta Gdyni. Jak właściciel restauracji lub baru może skorzystać z miejskiej pomocy? Należy złożyć wniosek bezpośrednio na adres e-mail: falochron.biznesu@gdynia.pl. Przedsiębiorca powinien podać m.in. podstawowe dane dotyczące działalności, dane adresowe i kontaktowe, tak aby ułatwić zweryfikowanie informacji o danej firmie. Można to zrobić także za pomocą ePUAP lub w formie tradycyjnej.Podstawą miejskiego wsparcia dla gastronomii jest uchwała Rady Miasta Gdyni XIX/591/20 z dnia 15 maja 2020 roku, na mocy której Prezydent może odstąpić od dochodzenia 100% należności pieniężnych z tytułu najmu lub dzierżawy nieruchomości stanowiących własność Gminy Miasta Gdyni od podmiotów objętych zakazem prowadzenia działalności oraz podmiotów ściśle funkcjonalnie powiązanych z podmiotami objętymi zakazem – do końca miesiąca, w którym odwołany zostanie ten zakaz. Opublikowano: 29.10.2020 15:10 Autor: Karolina Szypelt (karolina.szypelt@gdynia.pl)